La Liga - Van Gaal szerint a Barca holland középpályásának a Juvéhoz kellett volna szerződnie
Van Gaal szerint a Barca holland középpályásának a Juvéhoz kellett volna szerződnie
Fotó: Europress/AFP

Van Gaal szerint a Barca holland középpályásának a Juvéhoz kellett volna szerződnie

Takács MártonTakács Márton
2020/03/05 10:43
A Barcelona egykori vezetőedzője, Louis van Gaal úgy gondolja, Matthijs de Ligt jobb igazolás lett volna a Barcelonának, mint Frenkie de Jong. 

Frenkie de Jong jobban tette volna, ha inkább a Juventust választja a Barcelona helyett, állítja Lous van Gaal, aki szerint a holland középpályás tehetségét nem használják ki megfelelően a katalán klubnál. De Jong 75 millió euróért (65 millió font/83 millió dollár) igazolt tavaly nyáron az Ajaxtól a Barcához, miután az amszterdamiaknál káprázatos évet produkált a 2018/2019-es idényben. Az akkor és ott nyújtott teljesítménye alapján az európai labdarúgás egyik legfényesebb fiatal csillagaként jelent meg.  

A 22 éves futballista 36 mérkőzésen szerepelt eddig ebben az idényben a katalánoknál, két gólja és négy gólpassza van, azt a formáját még nem tudta megismételni, amivel huzamosabb időn át elkápráztatta a Johan Cruyff ArenA közönségét korábban.

Xaviéktól De Jongékig: Hogyan változott a középpályás poszt az elmúlt évtizedben? | Hosszabbítás

Ha megkérdezzük a futball szurkolókat, hogy kik voltak a legjobb középpályások 2005 és 2015 között, az emberek Xavit, Andrés Iniestát, Andrea Pirlót, Paul Scholest, Xabi Alonsót, Steven Gerrardot, vagy Frank Lampardot neveznék meg. Azonban ha megvizsgáljuk ezeket a játékosokat, nem nagyon találunk ma már hozzájuk hasonlót, ugyanis a játék fejlődése már mást követel meg ezen a poszton.

Gyakrabban, mint nem, De Jongot a középpálya bal oldalára tették inkább a Barca kezdőcsapatának középpályás hármasában, olyan tapasztalt csapattársak, mint Sergio Busquets és Ivan Rakitic mellett. Van Gaal azonban úgy véli, hogy honfitársa jobban befolyásolhatná a mérkőzéseket, ha a középen játszana, miután már bizonyította, hogy képes kezelni a világ egyik legnagyobb klubjában a rá nehezedő nyomást.

"Már nem vagyok Barcelona-edző, de szerintem Rakitic és Arthur játszhat a középpályán De Jonggal együtt is." - nyilatkozta a Barca és a holland válogatott egykori trénere. 

Arra a felvetésre, hogy lehet, hogy a Barca habozna De Jongot középen szerepeltetni, mert nem elég gyors, Van Gaal így reagált: "Nem, Frenkie de Jongnak megvan a kellő sebessége. Ahogy azt is jól látja, melyik a legjobb pillanat megállítani a csatárokat. A Barca javíthatna a védekezésén, ha Frenkie-t középre helyeznék. Nagyon jól teljesít, ha figyelembe vesszük, hogy még csak 22 éves, akinek ez az első külföldi szezonja, egy teljesen más kultúrában. A Barca ráadásul sokat fizetett érte, ami tovább növeli a rá nehezedő nyomást."

Van Gaal fenntartja véleményét, miszerint a Juventus jobb kiindulópont lett volna De Jong számára, ahol honfitársa, amszterdami csapattársa, Matthijs de Ligt végül az Ajax elhagyása után tavaly kikötött.

Miért szorult kispadra a világ egyik legtehetségesebb védője? | Hosszabbítás

Nyáron a Juventus az év egyik legnagyobb üzletét hajtotta végre azzal, hogy leigazolta az Ajaxtól a korszakos tehetségként számon tartott Matthijs de Ligtet. A holland védő beilleszkedése azóta nem alakult zökkenőmentesen, olyannyira, hogy az elmúlt hetekben a kezdőből is kiszorult. Ettől függetlenül a klubjánál változatlanul hisznek a képességeiben.

A 68 éves szakember azt is elmondta, hogy De Jong egy darabig küzdött a várakozásoknak való megfelelésért a Camp Nou-ban, mert ő már nem egy nagy hal egy kis tóban.

"De Jong úgy játszik, hogy megéri az árát, erről meg vagyok győződve. Valverde is szerette volna, hogy edzhesse őt, de azóta már egyik másik vezetőedző van a Barcelonánál, és az a kérdés, hogy ő mennyire fog rá számítani, hiszen nem ő volt az, aki szerződtette őt. Nem a saját posztján játszik. Az Ajaxnál mindenki őt kereste, ő volt a játék középpontjában, míg a Barcában nem ilyen. Ez nagy különbség.

Majd Van Gaal rátért a tavalyi Ajax másik, zseniális produkciót nyújtó hollandjára, akkori csapatkapitányára, Matthijs de Ligtre.

"Ha csak egy klubnak kellett volna megvennie Matthijs de Ligt-et, akkor az a Barcelona lehetett volna. Frenkie de Jongnak pedig a Juventusba kellett volna mennie. A Barcának inkább lett volna szüksége egy De Ligt típusú játékosra, mint De Jongra."

Van-Gaal-min-uj.jpg Louis van Gaal megint megmondta a tutit - Fotó: Europress/AFP

via goal.com

Hozzászólások