La Liga - Szinte rá sem lehet ismerni a Real Madrid átigazolási politikájára
Szinte rá sem lehet ismerni a Real Madrid átigazolási politikájára
Fotó: Europress/AFP

Szinte rá sem lehet ismerni a Real Madrid átigazolási politikájára

Németh DánielNémeth Dániel
2020/02/26 18:52
Hogy mennyit ér az UEFA fenntarthatósággal kapcsolatban kialakított stratégiája, nagyban múlik azon, sikerül-e végrehajtani a Manchester Cityre kiszabott büntetést. Függetlenül azonban a szövetség elvárásaitól, nem árt ha a klubok saját elköteleződésből is törekednek a hosszabb távon is fenntartható modellek kialakítására. Ezt még a Real Madrid is belátta.

Florentino Pérez elnökségeit rendre meghatározták a sztárigazolások. 2000 és 2006 között olyan klasszisokat csábított a klubhoz, mint Zinedine Zidane, Ronaldo, David Beckham, Michael Owen vagy épp Robinho. Miután az elnök nyakló nélkül vásárolta a klasszisokat, az első projekt viszonylag hamar kifulladt, Pérez így távozni kényszerült. 2009-ben mégis változatlan szemléletmóddal tért vissza: szándékait Cristiano Ronaldo, Kaká, Karim Benzema, Xabi Alonso, Gareth Bale, James Rodríguez és Luka Modric leigazolásával nyomatékosította.

Az elnök eltökélt szándéka volt, hogy minden évben legalább egy galaktikus igazolással bővítse a csapatot, és ehhez az elképzeléshez egészen sokáig ragaszkodott, függetlenül attól, csapatépítés terén az volt-e a helyes lépés. Ha abból indulunk ki, hogy tavaly nyáron a klub 130 millió eurót fizetett Eden Hazardért, és az idén ráhajthat Kylian Mbappé vagy Mohamed Salah megszerzésére, nem feltétlenül utal a galaktikus stratégia változására. Az viszont már elég árulkodó adalék,

hogy a klub a Chelsea-től megvásárolt belga klasszis előtt 2014-ben hajtott végre utoljára galaktikusnak mondható igazolást, amikor a 2014-es vébé sztárját, James Rodríguezt öltöztette habfehérbe.

063_175348265.jpg Fotó: Europress/AFP

Jelenleg a Real Madrid kezdőjében zömmel komoly pénzért szerződtetett sztárok találhatóak, azonban Federico Valverde az utóbbi időben alapemberré vált, Hazard sérülése pedig hatalmas lehetőség lehet Vinicius Juniornak. Őket a spanyol sajtóban már "Calafat akadémistáknak" hívják, ezzel is elismerve Juni Calafatnak, a Real vezető scoutjának az egyre növekvő szerepét. Calafat legfontosabb feladata az a madridiaknál, hogy megtalálja és a klubhoz csábítsa a jövő legnagyobb sztárjait, zömmel a dél-amerikai aranybányákban kutatva.

Egyesek szerint Calafat térnyerésében egy 2013-ban meghiúsult igazolásnak is szerepe van. Ez volt az az év, amikor a Real Madrid alulmaradt az ősi rivális Barcelonával szemben a Neymar leigazolásáért folytatott versenyben, ami mély nyomot hagyott Pérezben. Az elnök ezt követően a fejébe vette, hogy a jövő legnagyobb sztárjait a lehető legkorábban meg kell találni és a Realhoz kell csábítani. Elsőre talán könnyűnek tűnhet ez a feladat, ám a helyzet - épp a klub státuszából és múltjából fakadóan - ennél sokkal összetettebb.

Meg kell ugyanis győzni a játékosokat, családjaikat és képviselőiket, hogy megkapják a szükséges játékidőt és törődést, ami a fejlődéshez szükséges. Calafat ezen a téren kiváló munkát végez, hiszen zömmel olyan piacokról dolgozik, amit a legtöbb óriásklub kitüntetett figyelemmel követ. Legutóbb a Flamengónál futballozó Reinier Junior játékjogát szerezte meg, ráadásul azt követően, hogy a játékos kivásárlási ár 30 millió euróra csökkent. Múlt héten be is mutatták a támadó középpályást, aki két nappal 18. születésnapja után aláírta a szerződését.

068_AA_18062019_971906.jpg Fotó: Europress/AFP

Calafat többnyire meghúzódik a háttérben, pedig Florentino Pérez és José Ángel Sánchez mögött a harmadik legbefolyásosabb embernek tartják a klub döntéshozói között. A 48 éves megfigyelő szokatlan úton jutott el a Real Madridig: Spanyolországban született, de már Brazíliában nőtt fel, ahol profi futsaljátékos lett. Többek között Madridban is megfordult, itt haverkodott össze Roberto Carlosszal, aki akkoriban a Realban futballozott. Visszavonulását követően tévés elemző volt, majd a Real Madrid dél-amerikai scoutja lett.

Sok mindenre kiterjedő, de meglehetősen konkrét feladatot kapott: mivel a klub célkitűzése lett a legjobb tehetségek felkutatása, főként Dél-Amerikából, a jövő nagy sztárjaira kellett összepontosítania. Tekintettel a futballpiaci inflációra, manapság ritkaságszámba mennek a Fede Valverdéhez hasonló bombaüzletek, akit 4 millió euróért vásárolt meg a Real Madrid a Penaroltól. Valverde szép lassan alapemberré vált, így Florentino Pérez - de legfőképpen Zinedine Zidane - már nem érdeklődik a brutális árral rendelkező Paul Pogba iránt.

Pérez idővel kénytelen volt belátni, hogy a mostani piaci feltételek mellett képtelenség fenntartani az instant klasszisok vásárlását, és ma már a klubelnök célszerűbbnek tartja, ha a milliókat a Vinícius Junior és Rodrygo szintű tehetségekre költi. Manapság már egészen komoly tehetségállomány áll a klub rendelkezésére, a fiatal brazilok mellett várhatóan visszatér az a Martin Odegaard, aki 16 éves korában írt alá a klubhoz és mostanság a Real Sociedad színeiben remekel a spanyol bajnokságban.

Zidane és a Real Madrid változatlanul bízik a fél Európa által csábított szupertehetségben | Hosszabbítás

Martin Ødegaard rendkívül fiatalon, 16 éves korában igazolt a Real Madridhoz. A kiemelkedően tehetséges norvég egy csapásra ismert játékossá vált, és ugyan a spanyol fővárosban nem tudta letenni névjegyét, fejlődése azóta is töretlen. Habár a hájp jelentősen csökkent körülötte 2015 óta, a Real még nem mondott le róla.

A BL egyenes kieséses párharcaiban makulátlan mérleggel rendelkező Zidane egyelőre bízik a bevált játékosaiban, azonban ha mondjuk a Manchester City ellen idejekorán búcsúzna a csapat, az vélhetően felgyorsítaná a fiatalítási folyamatot.

via Telegraph

Hozzászólások