La Liga - Specialitása: Derbi
Specialitása: Derbi
Fotó: Europress/AFP

Specialitása: Derbi


2016/02/19 09:54

Az Atlético Madridnak jól megy a madridi csapatok ellen a bajnokságban, Diego Simeone együttese ugyanis már 16 meccse veretlen a Real Madrid, Rayo Vallecano, Getafe hármas ellenében. A matracosok utoljára a 2012-13-as szezon tavaszán szenvedtek vereséget, akkor a Real Madrid nyert 2-1-re a Vicente Calderónban. Az azóta lejátszott találkozókon azonban 13 győzelem és 3 döntetlen a mérlegük, amihez egy egészen elképesztő 39-7-es gólkülönbség párosul. Nem véletlen, de a piros-fehérek kedvenc ellenfele a Getafe. A madridi előváros csapata ellen hat meccsen hatszor nyertek (legutóbb épp az elmúlt hétvégén), tették mindezt 15-0-s gólkülönbséggel. A másik kiscsapat Rayo ellen egy fokkal visszafogottabb a mérleg, öt meccsen négy győzelem és egy döntetlen, 14-3-as gólkülönbség.

Sokkal fontosabb kiemelni azonban az örök rivális Real Madrid elleni teljesítményüket, már csak a jövő hétvégi madridi derbi apropóján is. A már említett, 2013 tavaszi hazai vereséget követő öt bajnokin Cholo Simeone csapata háromszor nyert és kétszer döntetlenezett. A három sikerből ráadásul kettőt a Bernabéuban értek el, míg a harmadik a tavalyi 4-0-s hazai győzelem volt, amihez hasonló gólkülönbségű Atlético sikerre utoljára az 1987-88-as szezonban volt példa. A matracosok 10 gólt lőttek és mindössze 4-et kaptak ezeken a meccseken legnagyobb riválisuk ellen, góljaikat pedig összesen kilenc játékos szerezte. Az Atlético esetében ez azonban nem akkora újdonság, a jelenlegi szezonban például kis túlzással bármelyik poszton játszó játékosuk betalált már, persze a kapust leszámítva.

A három ellenfelet nézve nem kevesebb mint 15 egykori vagy jelenlegi Atlético játékos tudott gólt lőni. Közülük Griezmann a leggólerősebb hat találattal (Real Madrid 1, Rayo 3, Getafe 2), ám az ő jövő heti játéka veszélybe is kerülhet, lévén már négy sárga lappal rendelkezik. Simeone nem szokott mérlegelni ilyen esetekben, így a francia valószínűleg ott lesz a szintén rangadónak számító Villarreal elleni meccsen vasárnap, kockáztatva, hogy sárga lap esetén ki kell hagynia a derbit. Azt a derbit, ami a Real Madrid szempontjából is létfontosságú lesz. Ez lesz az első alkalom ugyanis, hogy a csapat új edzője, Zinedine Zidane egy valóban kemény ellenféllel találkozik majd a spanyol bajnokságban.

Hozzászólások