La Liga - Sosem függött még ilyen szinten Messitől a Barcelona játéka
Sosem függött még ilyen szinten Messitől a Barcelona játéka
Fotó: Europress/AFP

Sosem függött még ilyen szinten Messitől a Barcelona játéka

Németh DánielNémeth Dániel
2019/05/07 20:02
Valószínűleg nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy Lionel Messi meghatározó szerepet tölt be a Barcelona játékában. Évek óta így van ez, és jelenleg nem sok jel utal arra, hogy a közeljövőben változna a helyzet. Ami azt illeti: az utóbbi évek tendenciája azt mutatja, hogy a katalánok játékát egyre inkább meghatározza az argentin zseni teljesítménye. 

Bizonyos értelemben egyszerű a Barcelona aktuális ellenfeleinek a feladata: ha sikerül Messit kikapcsolni a játékból, jó eséllyel verhető a katalán csapat. Gyakorlatban ezt persze egyáltalán nem könnyű kivitelezni, múlt héten Jürgen Klopp, a Liverpool vezetőedzője is arról beszélt, hogy csapatszinten felvették a versenyt az ellenféllel, jobb napjain azonban Messit nem lehet megállítani. Aznap történetesen kiválóan játszott minden idők egyik legjobbja, a Barca pedig 3-0-ra győzött.

A korábbi években azonban túlzott leegyszerűsítés lett volna mindent Messi kikapcsolására levezetni. Amikor még Xavi és Andrés Iniesta kettőse irányított a középpályán, a páros segítségével bármelyik ellenfélre rá tudta erőltetni akaratát a Barca. Miután Xavi kezdett kiöregedni, Neymar és Luis Suárez volt hivatott kiegészíteni Messi játékát. Ekkor az MSN névre becézett támadótrió levédekezése okozta a legtöbb fejtörést az ellenfelek számára. Messi mindkét változatban meghatározó játékos volt,

azzal a lényeges különbséggel, hogy akkoriban egyetlen játékos kikapcsolásával nem lehetett megakasztani a katalánok játékát.

messi.png Fotó: fivethirtyeight.com


Érdemes vetni egy pillantást a mai Barcelonára: a Messi körüli kiszolgálószemélyzet egy része elhagyta a klubot, akik pedig maradtak, zömmel túl vannak már a csúcson. Messi 31 évesen is kifogástalanul játszik, mindegyik sorozatban a hátán cipeli csapatát. Akár a triplázás is összejöhet Ernesto Valverde csapatának (a spanyol bajnokságot nagy fölénnyel megnyerte, a kupában pedig döntős), ami órási eredmény lenne, hiszen ezt még Pep Guardiola félelmetes Barcája is csak egyszer tudta megcsinálni.

2010 és 2014 között Messi az esetek többségében csatárként szerepelt. Guardiola ötlete volt, hogy hamis kilencest farag legjobb játékosából, aki egyszerre remekelt a gólszerzésben és az előkészítésben, emellett a labda járatásának is meghatározó eleme volt. Az argentin szerepkörét Luis Enrique változtatta meg 2015-ben. Suárez leigazolásával egy vérbeli középcsatár került a Barcához, Messi pedig a jobb oldalra szorult, ahol a katalánok labdajáratásának legfontosabb játékosává vált, a gólszerzést pedig Neymarék segítségével oldották meg.

Manapság viszont egyre inkább úgy tűnik, hogy mindent Messi csinál. Úgy számít kulcsembernek a támadások felépítésében, hogy százalékos lebontásban még fénykorában sem működött közre ennyire sok gólban.

Arra, hogy a Barcelona egyre inkább egyemberes csapattá válik, elsősorban a többiek visszaesésében találjuk meg a magyarázatot. Suárez már 32 éves, játékából hiányzik az a dinamika, ami egykoron a védjegyének számított. Neymar, Xavi és Iniesta elhagyta a klubot. Sergio Busquets (30) és Ivan Rakitic (31) pedig már nem képesek akkora területet bejátszani, mint fénykorukban. Ennek eredményeképpen támadásban kevesebb segítséget kapnak Messiék, akár előretörésekkel, akár labdaszerzést kikényszerítő letámadással.

000_1E50HY.jpg Fotó: Europress/AFP

Szezon elején próbált agresszívebb stratégiát alkalmazni a középpályán Valverde, emiatt viszont több gólt kapott a csapata. Azóta az edző visszatekerte a letámadás intenzitását, ami tűzoltás szempontjából ideális döntésnek bizonyult, viszont fokozódott Messi központi szerepe. Egykoron a Barca rendelkezett a világ legagresszívebb letámadásával, manapság azonban jóval kevesebb labdaszerzést produkál az ellenfél kapuja előtt. Védekezésben általánosságában véve visszaesés figyelhető meg, mivel a középpályások sebessége megkopott.

Valverde konzervatívabb felfogása ideig-óráig képes elrejteni a lassú hanyatlást, megakadályozni azonban nem tudja azt.

Messi szerepköre időközben a jobb oldali támadó posztja felől egyre inkább középre tolódott át, szűkebb területen és mélyebben szervezi a csapat játékát. Egyre többször lehet megfigyelni, hogy egészen hátul, a saját térfelén kapja meg a labdát. Ennek érdekes szerepe lehet a Liverpool elleni meccsen is: papíron az angoloknak egy rohanós mérkőzés kedvezne, ez viszont nem csak a saját kreatív embereik előtt teremtene lehetőséget, de Messi számára is megnyitná a pályát. 

haxby-messi-2.png Fotó: fivethirtyeight.com

A legtöbb csapat még mindig a kontrákból keresi a megoldást a Barcelona ellen. Ez nem újdonság, régóta így van, viszont az évek során átalakult valamelyest a katalánok megközelítése. Korábban - főként Guardiola idejében - a labda megtartása volt az eszköz, egészen addig passzolgattak, amíg valahol terület nem nyílt. Mostanság sokkal direktebb a Barca játéka. Az előző két szezon során Messi 121-szer próbálkozott tizenhatoson kívülről akcióból, miközben az azt megelőző két évben csak 87-tel.

Ennek eredménye, hogy évi 8,5-ről 10-re emelkedett a tizenhatoson kívülről szerzett góljainak száma. Mivel az emelkedés nem szignifikáns, az ellenfelek többsége valószínűleg úgy gondolja (és helyesen), hogy jobban járnak, ha távolról próbálkozik az argentin klasszis. Ez persze nem nevezhető Messit legyőző stratégiának - ilyesmi ugyanis nem létezik - viszont a statisztika azt mutatja, hogy még minden idők egyik legnagyobbja sem képes a távoli próbálkozásokat gyilkos taktikává emelni.

haxby-messi-1.png Fotó: fivethirtyeight.com

Az viszont a számok alapján kijelenthető, hogy a Barcelona támadójátéka jelenleg Lionel Messivel egyenlő, innen eredeztethető az a kijelentés, miszerint az ellenfeleknek elég az argentint kikapcsolni a katalánok megállítására. Még egyszer: ez nem egyszerű feladat, ettől még tény, hogy Messi mellett most kevésbé domináns szervezők és kevésbé robbanékony támadók dolgoznak. Mondhatnánk azt is, sosem állt a mostaninál kevesebb fegyver a rendelkezésére. Vagy azt, hogy sosem határozta meg ennyire csapata játékát.

via fivethirtyeight

Hozzászólások