La Liga - Solari alatt is tart a Real Madrid mélyrepülése
Solari alatt is tart a Real Madrid mélyrepülése
Fotó: Europress/AFP

Solari alatt is tart a Real Madrid mélyrepülése

Mátrai MárkMátrai Márk
2019/01/16 14:17

Az október végi edzőváltás ellenére sem javult a helyzet a Real Madridnál. Amikor Julen Lopeteguit kirúgták, és Antonio Conte érkezését Sergio Ramos vezetésével megfúrták a játékosok, az utánpótlásból (Castillából) érkező Santiago Solaritól várták, hogy az öltöző harmóniájának megőrzése mellett javítson az eredményeken.

Solari 2020-ig kapott szerződést, ám mindenki tudja, hogy a gyakorlatban ideiglenes státuszban dolgozik, és a nyáron új edző után fog nézni Florentino Pérez. Mauricio Pochettinót szemelte ki a klub erre a posztra már tavaly nyáron is, de Daniel Levy nem engedte el az argentint új szerződése fényében, most pedig a Manchester United is érdeklődik iránta.

Solari alatt 13 győzelmet, 1 döntetlent, és 3 vereséget ért el a csapat, ami nem tűnik borzasztónak, csoportelsők lettek a BL-ben és a Király-kupában is állnak még. Első ránézésre tehát javultak az eredmények. A probléma inkább ott látható, amikor megnézzük az ellenfeleket, illetve magukat a mérkőzéseket.

A csapatjáték, a játékosok egyéni teljesítménye, a helyzetkialakítás és a védekezés mind nagyon gyenge. A csapat épphogy BL-indulást érő helyen áll, és ha nem javulnak fel február végéig, az Ajax sem lesz esélytelen ellenük a BL-nyolcaddöntőben.

real.jpg

La Liga-adatok 2018 január elsejétől. Látszik, hogy a helyzetek kialakításában és az ellenfél számára engedett helyzetekben is rohamosan gyengül a csapat, amely rosszabbul teljesít, mint Lopetegui alatt.

real2.png

2018. január elsejétől mutatja az adatokat a táblázat. Látszik, hogy sokkal több gólt szerzett és kevesebbet kapott Zidane csapata, mint az idei. Solari alatt enyhén jobban teljesít a csapat a két kapu előtt, mint Lopetegui alatt.

real3.png

Ez a táblázat szól igazán Solari ellen. Minden mutatóban gyengébb Lopeteguinél. A különböző „várható” statisztikák mutatják, hogy a kidolgozott és az engedett helyzetek alapján hány gólt kellene lőniük és kapniuk. Az ellenfél kapujától 20 méteren belüli területen adott sikeres passzok csökkenése pedig a kidolgozott és leoktatott támadójáték egyértelmű hiányára utal. Az Huesca ellen úgy nyertek 1-0-ra, hogy 2(!) sikeres passzuk volt ezen a területen, a Betís ellen pedig 25%-os labdabirtoklással sikerült nyerniük. Ha egy bizonyos portugál edző ült volna a kispadon, a média kicsit másként bánna a Real edzőjével…

real4.png   

Ha pedig összehasonlítjuk a Real Madrid és a Manchester United ideiglenes edzőit, Ole Gunnar Solskjaer minden mutatóban messze jobban teljesít, mint Santiago Solari Madridban. Igaz, hogy Solari majdnem kétszer annyi meccsen ült a kispadon, de a szituáció merőben hasonló.

Összességében elmondható, hogy Solari madridi munkája egyáltalán nem jobb Lopeteguiénél. A csapat játéka romlott, csupán az eredményessége javult egy enyhe mértékben, amit az is elősegít, hogy Lopetegui sokkal erősebb ellenfelekkel játszott (Solari az első 5 helyezett körül senki ellen sem vezette harcba csapatát).

Hozzászólások