La Liga - Ronaldo távozása óta fogynak a szurkolók a Real stadionjából
Ronaldo távozása óta fogynak a szurkolók a Real stadionjából
Fotó: Europress/AFP

Ronaldo távozása óta fogynak a szurkolók a Real stadionjából

Németh DánielNémeth Dániel
2018/12/17 15:19

Hétvégén kínkeserves mérkőzésen 1-0-ra győzött a a Real Madrid a Rayo Vallecano ellen. A találkozó iránt a szokottnál kevesebb érdeklődés volt, ugyanis csak 55.229 néző volt kíváncsi a BL-címvédő játékára. Cristiano Ronaldo távozása óta általánosságában is megfigyelhető trend a csökkenő lelkesedés.

Ebben a szezonban csak egyszer fordult elő, hogy több mint 70 ezer néző kilátogatott a Santiago Bernabéuba spanyol bajnoki mérkőzésen: az Atlético Madrid elleni derbit 78.562-en látták a helyszínen. Ennél is aggasztóbb jelenség, hogy a legutóbbi három hazai bajnokiján 56 ezer nézőt sem tudott megmozgatni a Real.

A csökkenésre ésszerű magyarázat lehet, hogy Ronaldo távozása érezteti hatását ebben a szezonban, illetve az, hogy egyetlen sztárt sem igazolt a világklasszis helyére a Real. Volt ugyanis a mostaninál lényegesen rosszabb nézőszám is a szezonban: a Getafe elleni első fordulós meccsre alig több mint 48 ezer néző váltott jegyet.

Azt megelőzően a 2008/09-es idényben voltak hasonlóan kevesen a Real hazai meccsén, vagyis épp a Ronaldo-éra előtti utolsó évben.

014_90706562.jpg Fotó: Europress/AFP

A nézőszám csökkenésére - bár ez nyilván szintén betudható Ronaldo távozásának - a Real idei teljesítménye is magyarázat lehet. Viszonylag kevés élvezhető mérkőzése volt idén a madridiaknak, márpedig a mutatott játékra különösen érzékeny a Bernabéu közönsége, elég a bajnoki címek után kirúgott Fabio Capellót megkérdezni.

Ronaldo kilenc szezon alatt 450 gólt szerzett a klub színeiben, ezt a gólmennyiséget legfeljebb Lionel Messivel tudta volna pótolni a Real. Rá nyilván semmi esély nem volt, azonban az, hogy még csak kísérletet sem tettek a portugál pótlására, nagyon visszaütött. 

Tavaly meccsenként 2,5 gólt szereztek a Blancók, idén mindösszesen 1,5-öt.

További érdekesség, hogy a csökkenő tendencia akkor is megfigyelhető volt, amikor Ronaldo még javában a Realnál futballozott. Utoljára a 2014/15-ös szezonban érte el az átlagos nézőszám a 70 ezer főt, azóta évről évre kevesebben látogattak ki a Bernabéuba. Átlagban tavaly 65, idén 63 ezer néző volt kíváncsi a Real bajnokijaira.

via bleacherreport

Hozzászólások