La Liga - Ronaldo gyengébb éveiben is brutális számokat produkál
Ronaldo gyengébb éveiben is brutális számokat produkál
Fotó: Europress/AFP

Ronaldo gyengébb éveiben is brutális számokat produkál

Németh DánielNémeth Dániel
2018/05/19 13:16

Cristiano Ronaldo az előző idényhez hasonlóan valószínűleg 25 góllal zárja a bajnokságot. A portugál klasszis szintjén egyik sem kiemelkedő eredmény, ezzel együtt is ott van a spanyol bajnokság legjobb gólvágói között.

A 25 gól természetesen önmagában hatalmas teljesítmény, az előző két idényben csak Lionel Messi és Luis Suárez tudtak ennél több gólt szerezni. Ronaldo azonban nagyon magasra tette a lécet, 2015-ben volt egy 48 gólos szezonja is, egyébként pedig három szezont leszámítva folyamatosan 30 gól fölött termelt.

Három idény lóg ki a képből, az utolsó kettő (25) és az első (26), amikor még csak próbált alkalmazkodni a spanyol focihoz. Az előző két szezonban kevesebb időt is töltött a pályán, Zidane próbálta pihentetni legjobbját, amikor csak lehetett. Idén 2236 percet játszott a bajnokságban, ez a legalacsonyabb szám, mióta a Realban van.

Ebben a rotáció mellett az is segített, hogy kapott egy ötmeccses eltiltást a Spanyol Szuperkupában.

Az idei szezonban 173 lövéssel próbálkozott (második legkevesebb karrierje során), ugyanakkor a gólátlaga nem rossz, 89 percenként szerzett gólt, ami a 2010-es és a 2016-os szezonnál is jobb. Egy fokkal érdekesebb, hogy tizenhatoson kívülről egyetlen gólt sem szerzett, pedig karrierje első felében védjegyének számítottak a távoli bombák.

Ez egyben azt is jelenti, hogy Ronaldo a 2017/18-as idényben egyetlen gólt sem szerzett szabadrúgásból, ez először fordult elő vele a Realnál. Mondjuk a visszaesés nem drasztikus, 2015-ben és 2016-ban kettőt, 2017-ben pedig egyet lőtt. A viccesen "Penaldónak" is csúfolt Ronaldo büntetőkből sem villogott, csak három tizenegyest értékesített a szezonban.

Miközben Spanyolországban valamelyest gyengébben teljesít, az európai formája 2018-ban is félelmetes volt, 15 meccsen 12 gólt szerzett, az elődöntőig minden meccsen volt legalább egy találata. Egyedül a Bayern München tudta megfogni a portugált, és még ezzel együtt sem sikerült a továbbjutás a bajoroknak.

Elméletben lenne lehetősége Ronaldónak arra, hogy javítson a bajnokságban a statisztikáin, tekintve azonban, hogy az El Clásicón megsérült a bokája, meglepő lenne, ha kockáztatna a Villarreal elleni bajnokin Zidane. A Real a bajnoki ezüstöt még megszerezhetné, egy hét múlva azonban a BL-döntőben nagyobb szükség lehet Ronaldo játékára.

via goal.com

Hozzászólások