La Liga - Neymart és Lautarót akarja a Barcelona, de egyik támadóra sincs pénze
Neymart és Lautarót akarja a Barcelona, de egyik támadóra sincs pénze
Fotó: Europress/AFP

Neymart és Lautarót akarja a Barcelona, de egyik támadóra sincs pénze

Németh DánielNémeth Dániel
2020/04/18 11:09
A következő átigazolási időszak - bármilyen formában is valósul meg - Barcelonában a támadósor megerősítéséről fog szólni. A pletykák alapján ambiciózus terv látszik körvonalazódni, miszerint a katalánok Neymarnál és az Inter fiatal sztárjánál, Lautaro Martíneznél is bepróbálkozhatnak. Mindezzel egy apró probléma van: jelenleg a klub egyik támadót sem engedheti meg magának.

Keddi számában a Gazzetta dello Sport azt állította, az Inter hajlandó üzenetet küldeni a Barcelonának. "Lautarót akarjátok? Adjátok nekünk Griezmannt" - hozta címlapon az újság. Mindezt a Gazzetta "őrült ötletnek" titulálta, és hivatalosan nem került sor erre az ajánlatra, pedig nem tűnik teljesen értelmetlennek. Jelen állás szerint az Inter 111 millió euróért veszítheti el 22 éves támadóját, ha a Barca kifizeti érte a szerződésében szereplő kivásárlási árat. Az említett cserével viszont nem kellene a pótlásról gondoskodnia a klubnak, kapna egy kész, világklasszis futballistát.

Azzal kapcsolatban, hogy Griezmann mennyire illeszthető a Barcelona háromfős támadósorába, már a Camp Nouba szerződése előtt megvoltak a kételyek. Válogatott és klubszinten egyaránt megmutatta, hogy egy valódi kilences mellett - mint amilyen mondjuk Romelu Lukaku - érzi legjobban magát, ráadásul az utóbbi években hasonló poszton szerepelt, mint Lionel Messi. Végül a Barcelona kifizette érte a 120 millió eurót, de az azóta eltelt időszakban sem bizonyosodott be, hogy valóban rá volt szüksége a klubnak.

Már a kezdetektől kételkedtek abba, Griezmann kell-e a Barcának. -Már a kezdetektől kételkedtek abba, Griezmann kell-e a Barcának. - Fotó: Europress/AFP 

Valójában a katalánoknak inkább olyan támadó kellett volna - és kell a mai napig - aki képes átvenni a 33 éves Luis Suárez helyét a kezdőcsapatban. B-tervként egyre többször emlegetik a Real Sociedadban futballozó Alexander Isak nevét, Lautaro Martínez azonban talán mindenkinél alkalmasabb lenne arra, hogy az uruguayi klasszis nyomdokaiba lépjen, nem véletlen, hogy évi 10 millió eurós fizetéssel csábítja őt a Barca. Innen nézve a Lautaro-Griezmann cserével minden fél jól járna, manapság azonban semmi sem ennyire egyszerű a katalánoknál.

Barcelonában már a vezetőségi tagok nyilvános háborúja előtt is bőven voltak anyagi problémák. A következő pénzügyi évre ugyan már korábban elkülönítettek 60 millió eurót igazolásokra, ebből 31-et el is költöttek Francisco Trincaóra, aki júliusban érkezik a Barcához a Bragától. Ennél azonban lényegesen aggasztóbb, hogy a katalánok vezetőségének elő kellene teremtenie 124 millió eurót játékoseladásokból, hogy kiegyensúlyozzák a 2019/20-as költségvetés hiányát. 

Abban bíznak, hogy a Getafe, a Schalke, a Roma és a Nice él az opcióval, amit Marc Cucurella, Jean-Clair Todibo, Carles Perez és Moussa Wague kölcsönszerződésébe foglaltak. 

Ebben az esetben 52 millió eurót kaphatna a Barcelona, amely még mindig kevés a hiány befoltozásához. Ezért várják az ajánlatokat Samuel Umtiti; a januári szerzemény, Martin Braithwaite; a La Masia-nevelés Carles Alena és Nelson Semedo esetében is. Az elsődleges cél viszont az lenne, hogy vevőt találjanak Philippe Coutinhóra. Jelenleg a brazil válogatott játékos a Bayern Münchennél szerepel kölcsönben, de a bajoroknál nincs tervben a 120 millió eurós opció aktiválása, ezt már többször világossá tették.

Kiesés elől menekülő csapat szívhat a Barcelona bénázása miatt | Hosszabbítás

Spanyol sajtóhírek szerint a Barcelona közel áll a Leganésben futballozó Martin Braithwaite szerződtetéséhez. A dán futballista Ousmane Dembélé sérülését követően került képbe a katalánoknál, ráadásul rendhagyó módon az átigazolási időszakon kívül szerződtethetik a támadót. Mindezt a spanyol szövetség engedélyezte, kirántva ezzel a szőnyeget a Leganés alól.

Coutinhónak a katalánoknál sincs maradása, és miután mindenki tisztában van a Barcelona anyagi helyzetével, nagyon valószínű, hogy 80 milliónál többet senki nem lesz hajlandó kifizetni érte. Csak összehasonlításképp: két évvel ezelőtt a Barcelona 160 millió eurót adott ki érte. Hasonló veszteséget könyvelhetnek el az állandóan sérült Ousmane Dembélé esetében is, aki a fizikai problémáinak és időnként rossz hozzáállásának köszönhetően kijátszotta magát Barcelonából. Jó, ha a 105 milliós vételár harmadát viszontlátja a klub.

Jogos félelem lehet, hogy a Covid-19-járvány különösen érzékenyen érinti majd a törékeny pénzügyi felépítéssel rendelkező Barcelonát. Manapság mindenki csak találgatni tud, milyen hatással lesz a járvány a labdarúgásra, azon belül is az átigazolásokra, abban azonban a legtöbben egyetértenek, hogy mindenki, még a gazdagabb klubok is faragni fognak a költségekből. Ennélfogva igen valószínűtlen, hogy akárki is nagy pénzt áldozzon gyengén teljesítő, beilleszkedési gondokkal küzdő vagy épp sérülékeny játékosokra.

Mindez jelentősen átírhatja a katalánok nagyszabású nyári terveit, hiszen a mozgásterüket alapvetően meg fogja határozni, mennyi pénz folyik be eladásokból. Fontos lesz továbbá az is, hogy az idősödő, sokat kereső játékosok egy részétől megszabaduljanak, például Ivan Rakitictől és Arturo Vidaltól. További feszültséget eredményezhet, hogy az össztűz alatt álló Josep Maria Bartomeu fő célja Neymar visszacsábítása lenne, aki a múltban többször utalt arra, hogy szívesen visszatérne, a klub sportszakmai oldala viszont Lautaro szerződtetését támogatná.

A Barcelona középpályása kikérte magának, hogy egy zsák krumpliként bánjanak vele | Hosszabbítás

A labdarúgás furcsa és csodálatos idézetekkel teli, és Ivan Rakitic friss metaforája a legjobbakkal van egy szinten, mivel egyedülálló módon találta meg a kritika formáját és fejezte ki azt, ahogy a Barcelona bánik vele. A horvát válogatott középpályás 2014 óta játszik a katalán klubnál, ám ebben a szezonban a holland csodakölyök, Frenkie de Jong érkezésével elvesztette szokásos helyét a kezdőcsapatban.

Felmerült olyan változat is, miszerint a klub mindkét játékost megpróbálja leigazolni, a jelenlegi helyzet alapján viszont ez csak akkor elképzelhető, ha sikerül értékesíteni Griezmannt. Ezen a ponton válik különösen bonyolulttá a helyzet. Ahhoz, hogy 111 millió euróért leigazolhassák Lautarót, július 15-ig lépniük kell, de a transzfer csak Griezmann eladásával valósulhat meg. A klub viszont csak akkor hajlandó lemondani róla, ha már biztos Neymar visszatérése, amire várhatóan nem kerül sor a szóban forgó időpontig.

Azt már a Barcelona vezetőségében is nyugtázták, hogy a Neymar-szappanopera - ha valós lesz a klub érdeklődése és elkötelezettsége - az optimistább verzió szerint is elhúzódhat az átigazolási időszak hajrájáig. Az ügy tehát több szempontból is komplikált. Jelenleg csak 29 millió euró áll a klub rendelkezésére a nyári átigazolásokhoz, vagyis első lépésként a játékosok eladásánál kell nagyot alkotni, mielőtt merészebb tervek szövögetésébe kezdhetnének. 

via goal.com

Hozzászólások