La Liga - Nem engedheti meg a vereséget a Barca és a Real a Neymar-ügyben, de a brazil leigazolását sem
Nem engedheti meg a vereséget a Barca és a Real a Neymar-ügyben, de a brazil leigazolását sem
Fotó: Europress/AFP

Nem engedheti meg a vereséget a Barca és a Real a Neymar-ügyben, de a brazil leigazolását sem

Németh DánielNémeth Dániel
2019/08/15 14:00
Eddig viszonylag csendesen csordogált a nyári átigazolási piac, a Paris Saint-Germaintől szinte biztosan távozó Neymar azonban berobbanthatja a bombákat a hajrában. Sajtóhírek szerint a brazil klasszis kegyeiért a Barcelona és a Real Madrid verseng, és már csak a presztízs miatt sem szívesen maradnának alul ebben a versenyben, pedig gazdasági oldalról nézve győztesen sem jöhetnek ki belőle.

Az egyre nagyobbra fújt átigazolási lufi egyik legfőbb következménye, hogy akadnak annyira drága játékosok, akiket jóformán lehetetlenség értékesíteni. Piaci áruk miatt ugyanis csak egy igen szűk elit tudja bepréselni a büdzsébe a vételár és a fizetés jelentette terheket, ráadásul még ezeknél a kluboknál is többször meggondolják, kiért hajlandóak anyagi áldozatokat hozni. Tulajdonképpen ebbe a csapdába esett bele Neymar, ami valahol ironikus, tekintve, hogy 2017-ben épp a brazil klubváltása indította el a mai folyamatokat.

Nincs maradása

Neymar érdekes helyzetbe került Párizsban. Bár értéke miatt - ne felejtsük, két évvel ezelőtt 222 millió euróért váltott klubot - bőven az eladhatatlan kategóriába tartozik, mindegyik fél a távozásában érdekelt. Két év alatt a Paris Saint-Germain egyetlen lépéssel sem került közelebb a Bajnokok Ligája-győzelemhez, Neymar pedig főként a hazai porondon villogott, ahol nélküle is toronymagasan a fővárosiak számítanak esélyesnek. Ennek fényében az is érthető, hogy a brazil pályán kívüli ügyeit és a sérüléseit egyre nehezebben viselte a klub vezetősége.

Miért hagyta el Neymar a Barcelonát? | Hosszabbítás

Mint arról mi is beszámoltunk, Neymar jogi képviselői kifizették a Barcelonának a játékos szerződésében szereplő, 222 millió eurós kivásárlási árat, így a 25 éves brazil játékos a Paris Saint-Germain színeiben folytatja a pályafutását. Az átigazolás rengeteg kérdést vet fel, ezeket próbálta körbejárni a világ egyik leghíresebb szakírója, Jonathan Wilson.

Neymart - az anyagiak mellett - két dolog motiválhatta a PSG-hez igazolásakor. Egyfelől a Lionel Messi árnyékából való kitörés ígérete, ami egy esetleges BL-sikerrel Aranylabdában manifesztálódhatott volna. Másfelől az, hogy a Neymar-brandet Párizsban könnyebben építhette, fejleszthette, mint Barcelonában. Azaz, hogy építhette volna, mert a szerencsétlenül időzített sérülésekkel, a hangos BL-kudarcokkal éppúgy elmaradt a várt értéknövekedés, mint az Aranylabda. Ráadásként Kylian Mbappé is megérkezett a nemzetközi elitbe.

Láttunk már természetesen csodákat, de a hétvégi, 3-0-ra megnyert bajnoki után különösen nehéz elképzelni, hogy Neymarnak lehet maradása a PSG-nél. Önmagában a Nimes elleni tükörsima győzelem nem rengette meg a futballvilágot, a hazai szurkolók reakciója azonban sokatmondó volt: a futballista édesanyját kevésbé felemelő kontextusba helyezve fejezték ki véleményüket viselt dolgai kapcsán. Ebben a helyzetben mindenkinek a szakítás lehet az érdeke, és minden bizonnyal sor is kerül rá. A kérdés inkább az: hol folytatja Neymar?

Nem jó, de legalább tragikus

Jelen állás szerint két lehetőség kínálkozik előtte: a Barcelona vagy az ősi rivális Real Madrid. Ezt a már önmagában pikáns helyzetet tovább tetézi, hogy látszólag egyik klubnak sincs pénze Neymarra. Főleg ezen a nyáron, hiszen mindkét fél alaposan kiköltekezett, a fizetésekre tragikusan sok pénzt költenek és az elmúlt évek gazdálkodására sem feltétlenül a tudatosság volt a jellemző. Ráadásul a Barca és a Real is belefogott egy igencsak drágának kinéző stadionprojektbe, ami éveken keresztül jelentkezni fog a költségvetésben.

Tavaly októberi számítások szerint ebben a pénzügyi évben a Barcelona 633 millió eurót szánt a fizetésekre (ebben a futballból finanszírozott, veszteséges szakágak is benne vannak), ami azóta Antoine Griezmann és Frenkie De Jong bezsákolásával tovább nőtt. A klub könyveléséből az is kiderült, hogy a Neymar-üzletből befolyó 222 millió nélkül a Barcelona veszteséges lett volna, emellett a bérek egy részét hitelből fizetik. Egészen konkrétan egy 140 millió eurós hitelkeretet aktiváltak az egyik New York-i pénzintézetnél.

000_1JB6ZW.jpg Fotó: Europress/AFP 

Ehhez kellene hozzáigazítani Neymar nem csekély bérét - jelenleg nagyjából 37 millió eurót tesz zsebre éves szinten a PSG-nél - és valahonnan még elő kellene teremteni egy nyolc számjegyű összeget is a megvásárlásához. Nem egyszerű mindezt úgy megtenni, hogy a klub megfeleljen a Pénzügyi Fair Play szabályainak, bár ha az UEFA legalább annyira elnéző lesz, mint Neymar előző klubváltásakor, akkor igazából valóban felesleges aggódni a gazdag és befolyásos klubokkal feltűnően elnéző szövetség büntetésétől.

Madridban leginkább az okoz fejtörést, hogy eladásokkal együtt is 190 millió eurós mínuszban vannak az idei átigazolási piacon. És bár a feleslegessé vált játékosokból papíron szépen kaszálhatna a klub, a gyakorlatban Gareth Bale, James Rodríguez és Mariano Díaz eladását sem sikerült még megoldani. Vélhetően utóbbi kettőre könnyebb lesz kérőt találni, mint a 30 éves, túlfizetett és megkérdőjelezhető motivációval bíró walesire. Pedig a piaci értéke alapján talán az ő eladásával lehetne a legtöbb pénzt felszabadítani.

Játékoscsere oldhatja meg a helyzetet

Az tehát biztos, hogy a PSG nem remélhet annyi pénzt Neymar eladásából, mint amennyiért 2017-ben megvásárolta. Mégis előfordulhat, hogy a párizsi klub előnyére tudja fordítani a helyzetet, ugyanis mindkét kérő játékoscserékkel hidalná át az anyagi korlátokat, és ha ügyesen manőverezik a nyáron sportigazgatónak kinevezett Leonardo, befoltozhat pár hiányposztot. Edinson Cavani és Kylian Mbappé mellé pedig amúgy sem feltétlenül kell egy harmadik klasszis támadó, főleg, hogy Ángel Di Maria is ott van még a keretben.

Neymar és a PSG miatt szívnak az európai klubfutball szenvedő klasszisai | Hosszabbítás

Szakértők szerint Neymar 2017-es klubváltása, amivel a Paris Saint-Germain megduplázta az addigi átigazolási rekordot, olyan szinten megdrágította a sztárjátékosok vásárlását, hogy ma már csak egy igen szűk kör képes lebonyolítani egy ilyen üzletet. Ez főként akkor jelent problémát, ha valami oknál fogva létszámfelettivé válik valamelyik méregdrága sztárjátékos.

Katalán oldalról Philippe Coutinho lehet a kulcs, aki a 2018-as leigazolása óta nem váltotta meg a világot, ráadásul teljesítményéhez mérten még sokat is keres. Bár korábban a PSG nem mutatott érdeklődést a brazil válogatott középpályás iránt, az előző napokban a futballista ügynöke aktívan tárgyalt a klub vezetőségével. Ivan Rakitic lehet még része az üzletnek, az alulértékelt középpályás ugyanis Frenkie De Jong érkezésével lényegesen kisebb szerepre számíthatna Barcelonában, a PSG-re ellenben ráférne egy ilyen képességű játékos.

A hírek szerint a franciák mégis inkább egy másik játékost szeretnének bevonni az üzletbe, méghozzá a jobbhátvéd Nelson Semedót, ebben azonban nincs egyetértés a felek között, több lap érinthetetlennek tartja a futballistát. Ráadásul a Barcelona haladékot kért a PSG-től a játékosokon felül fizetendő 100 millió euró átutalásához, azaz erre az idényre csak kölcsönben vásárolná meg a támadót. 

Hasonlóan a riválishoz, a Real Madrid is játékosok bevonásával tudná finanszírozni Neymar leigazolását. Az egyik spanyol focival foglalkozó szakíró, Guillem Balague úgy tudja, Florentino Pérez két játékost, Bale-t és Jamest ajánlott fel a PSG-nek, más források szerint Isco, Raphaël Varane és Marcelo neve is felmerült a tárgyalásokon. Sőt, több sajtóorgánum lehozta, hogy Leonardo a fiatal Vinícius Júniort szemelte ki, azonban erről hallani sem akarnak a madridiak.  

Hozzászólások