La Liga - Nagytakarítás lesz a Real Madridnál? Mi legyen Bale, Isco, Marcelo, Ramos sorsa?
Nagytakarítás lesz a Real Madridnál? Mi legyen Bale, Isco, Marcelo, Ramos sorsa?
Fotó: Europress/AFP

Nagytakarítás lesz a Real Madridnál? Mi legyen Bale, Isco, Marcelo, Ramos sorsa?

Takács MártonTakács Márton
2019/03/18 14:47

Ahogy azt múlt szerdai cikkünkben írtuk, a Real Madridhoz visszatérő Zinedine Zidane-nak nem lesz könnyű dolga rendet rakni az igen komoly mélyponton lévő klubnál. A Real egy héten belül esett ki a Király-kupából, veszítette el minden esélyét a bajnoki címre, és mondott búcsút háromszoros címvédőként a Bajnokok Ligájának már a nyolcaddöntőben. Mivel már egy címet sem nyerhetnek, Zidane első, szerdai edzésével meg is kezdődött számukra a következő szezonra való felkészülés. 

Hallani lehet arról, hogy Zidane ragaszkodik Kylian Mbappé leigazolásához, a francia támadó kaphat egy szintén világbajnok középpályást N'Golo Kanté személyében, aki pedig hozhatja magával a Chelsea-ből a belga klasszist, Eden Hazard-t. Szóba került Mohamed Salah érkezése is, de az első igazolás nem közülük került ki. Az új szerzemény Éder Militao, a Porto brazil védője.

Zidane ezernyi kihívással nézhet szembe a Real Madrid régi-új edzőjeként | Hosszabbítás

Guillem Balague az egyik legelismertebb spanyol labdarúgással foglalkozó szakíró, igen nagy rálátása van a Real Madridnál történtekre is. Az ő BBC-n megjelent írásának fordítását közöljük az alábbiakban. 10 hónappal azután, hogy azt mondta a Real Madridról, " Szeretnék maradni, de ha nem követnek, jobb, ha megyek", Zinedine Zidane visszatért a Santiago Bernabéu forró kispadjára.

Mindenki azt várja, hogy a nyáron nagy változások történnek majd a Real Madridnál azok után, hogy az Ajax által megalázottan estek ki a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében, és így biztosan trófea nélkül marad a klub ebben az idényben. Florentino Pérez klubelnök és Jose Angel Sanchez vezérigazgató már el is kezdték a nagytakarítást, aminek első lépése Santiago Solari menesztése és Zinedine Zidane visszahívása volt. 

Az ESPN két kitűnő szakírója, Gabriele Marcotti és Graham Hunter azt vizsgálták meg nagyszabású cikkükben, hogy a Real Madrid jelenlegi keretéből kit lenne érdemes megtartani, kit pedig elengedni. Az első csapat keretén posztok szerint értékelték az egyes játékosok helyzetét és ítéletet is megfogalmaztak róluk a teljesítményük, a koruk, a bérük, a csapatban betöltött helyük, a többiekkel való kémiájuk és a szerződéseik alapján.

Mindez nagy ellentmondásokkal jár: többet közülük elengedne a klub, de lehet, hogy nem kap értük ésszerű árat, vagy nem valósul meg az átigazolásuk. De így is van lehetőségünk átnézni a keretet, kiket lenne érdemes megtartani, várhatóan nagyon költséges nyár elé nézünk.

Zidane.jpg Fotó: Europress/AFP

Kapusok 

 Thibaut Courtois (26 éves, 2024-g szól a szerződése)
a döntés: maradjon

 Keylor Navas (32, 2020)
Marcotti:Sok pénzt keres, ha nem adják el, akkor hosszabbítani kellene vele, így inkább engedjék el. Biztos vagyok benne, hogy mostantól a kezdőcsapatban is lehetőséget kap majd, így a szezon végén mindenki láthatja, hogy még mindig éles.”
Hunter: "Egyértelműen el kellene adni, mert ő el szeretne menni.” 
a döntés: eladni (a becsült értéke: 10 millió euró)

 Luca Zidane (20, 2019)
Marcotti:Jól véd a Castillában, nem hinném, hogy sokba kerülne új szerződést kínálni neki.”
Hunter: „Plusz ha a megtartása szempontjából számít, hogy újra a fedélzeten van az édesapja.” 
a döntés: megtartani és hosszabbítani vele, esetleg kölcsönadni

 Andriy Lunin (20, 2024)
Marcotti: „Szembeállítanám Zidane-t és Lunint egy edzőtáborban, a Courtois mögötti lehetőség miatt. Ha nincsenek meggyőződve a képességeiről, és Courtois mögé egy veterán tartalék szükséges, még augusztusban is lehet találni. 
Hunter: „Nem kérdés, hogy meg kell tartani. Voltak sérülései, amiért a partvonalon kívülre kényszerült a Leganesben, de ő egy nagyon jó kapus.”
a döntés: tartsák meg, talán adják kölcsön

Hátvédek 

 Raphael Varane (25 éves, a szerződése 2022-ig szól)
Marcotti: „Nem nyújt olyan egyenletes teljesítményt, mint amilyet tudna, de ez majd megjön idővel. Nincs értelme eladni ezen a ponton.”
Hunter: „Varane sokkal rosszabb a Real Madridban, mint a francia válogatottban. Sorsa függ attól is, hogy mi lesz Sergio Ramosszal. Ha a spanyol megy, akkor őt meg kell tartani, és úgy gondolom, Ramos távozni fog.” 
a döntés: megtartani

 Sergio Ramos (32, 2021)
Marcotti: „Kemény falat. Hacsak Zidane nem követeli, hogy maradjon, el kellene adni. Így a fizetését is meg lehetne spórolni és Pérez is boldog lenne. Nem illeszkedik a profilja egy újjáépítési akcióba.”
Hunter: „Úgy gondolom, eljött az idő, hogy mindenkinek a javát nézzük. Lapozzunk, és nyissunk új fejezetet.” 
a döntés: eladni, hacsak Zidane nem lesz hajthatatlan, hogy maradjon (a becsült értéke: 30 millió euró)

 Nacho (29, 2020)
a döntés: megtartani és meghosszabbítani a szerződését

 Jesus Vallejo (22, 2021)
Marcotti: „Többet kéne látnom. Olyan, akit olyan gyakran tennék a pályára, amilyen gyakran csak lehet.”
Hunter: „Hiszek benne, a Real Madrid minőségi középhátvédje lehet, de meg kell állapítani, miért sérült állandóan. Később kellene dönteni a sorsáról.” 
a döntés: megtartani és kölcsönadni, amikor egészséges

 Marcelo (30, 2022)
Marcotti:Marcelo rajongója vagyok, szóval nehéz szívvel mondom, hogy ha csak Zidane nem ragaszkodik hozzá, hogy maradjon, akkor meg kell fontolni az eladását. 30 éves, így méltányos átigazolási díjat lehet kérni érte, egyben megspórolni egy tonnányi pénzt a bérével."
Hunter: „Mennie kell. Nincs többé maradása a klubnál. Új időszak jön, ezért távoznia kéne. El tudok képzelni olyan klubot, ahol lesz szándék az ő megszerzésére nagy névként, és amely egyesület többet tud neki adni, mint amennyit megérdemelne.” 
a döntés: eladni (becsült ára: 20 millió euró)

 Sergio Reguilon (22, 2022)
Marcotti: „Idén jó munkát végez, de nem hinném, hogy ez elég lenne egy hosszú távú szerződéshez. Miguel Torreshez hasonló utat járhat be. Meg lehet tartani, de csak B-tervként Marcelo távozása után. 
Hunter: „Minden ízében a Real Madridhoz való. Plusz, maradni akar, és nincs gondja azzal, hogy meg kell harcolnia a helyéért.”
a döntés: megtartani

 Theo Hernandez (21, 2023)
Marcotti: „Tudom, hogy vannak problémái, de még nagyon fiatal. Becsüljük fel az előszezonban, aztán kölcsön lehet adni. 
Hunter: „Távoznia kéne. Nem valami ügyes, fegyelmezetlen. És, ami még fontosabb, megfelelő mennyiségű pénzt lehet érte kapni.”
a döntés: eladni (becsült értéke 25 millió euró)

 Achraf Hakimi (20, 2022)
Marcotti: „Ő egy kivételes játékos, és vissza kéne hozni. Nem vagyok biztos benne, hogy van jövője a bal oldalon, a jobb oldalt meg tudná oldani. Azt hiszem, ott kell hagyni, ahol van, különösen egy olyan év után érdemelne meg még egyet a Borussia Dortmundnál, mint az idei.”
Hunter: "Tisztában vagyok vele, hogy nagyszerű szezonja volt, de Reguilon jobban védekezik a bal oldalon, és nála jobb opciók vannak a jobbszélen is. Tulajdonképpen megnézném, a Dortmund mennyire értékeli őt.” 
a döntés: eladni, ha 35 millió eurót be lehet gyűjteni érte, különben hagyni őt kölcsönben a Dortmundnál

Dani Carvajal (27, 2022)
a döntés: megtartani

 Alvaro Odriozola (23, 2024)
Marcotti: „Nem tudom, a Real Madridnak szüksége lenne-e megvásárolni őt Carvajal és Achraf jelenlétében, de a jelenlegi szakaszban érdemes lenne megtartani. Carvajal sérülése esetén szükség lehet rá a pályán.”
Hunter: „Meg kell tartani. Nem az ő hibája, hogy túlfizetett, és nem kapnák vissza a rá költött pénzt, ha most eladnák. Ő egy remek fiatal tehetség, jó felfogással, és még jobb akar lenni, hagyni kell Carvajal mögött, hadd fejlődjön, esetleg kipróbálni, milyen szélső lehetne.” 
a döntés: megtartani

Ramos.jpg Fotó: Europress/AFP

Középpályások

 Casemiro (27, 2021)
Marcotti: „Azért vagyok itt, hogy megvédjem. Úgy vélem, meg kéne tartani, de nem kell rohanni ezzel. Attól is függ, hogyan alakul a többi középpályás sorsa. Jó pénzt lehetne kapni érte.”
Hunter: „Tudom, hogy néha hanyagnak és lassúnak látszik, de ez azért is van így, mert körülötte is rosszabb lett a helyzet. Ezért azt mondom, hogy meg kell tartani. Ő egy mesés labdarúgó, és ha egy megfelelő középpályát akarna építeni az ember, akkor az ő posztjára nem kéne költeni.” 
a döntés: megtartani, és hat hónapon belül megvizsgálni a hosszabbítás lehetőségét

 Marcos Llorente (24, 2021)
Marcotti: „Alig játszott idén. Többször kéne látnom futballozni, mielőtt döntenék a sorsáról, különben megtartanám, de előbb, nyárig sokkal több játékpercet biztosítanék neki, és csak azután mondanám ki a verdiktet.”
Hunter: „100%, hogy megtartanám. Fiatal, elkötelezett a klub iránt. Megadja azt a lehetőséget is, hogy 4-3-2-1-es felállásban Casemiro oldalán játsszon és nem is kerül sokba. Az ideinél több lehetőséget kellene kapnia.” 
a döntés: megtartani, de várni az új szerződésével

 Toni Kroos (29, 2021)
Marcotti: „Sok pénz van benne, de ki fog fizetni érte olyan sokat? Ő a keret második legjobban fizetett játékosa Gareth Bale után."
Hunter: „Egyetértek, kiraknám a keretből. Csökkenő érdeklődés, fogyatkozó étvágy, egyre kevesebb elkötelezettség. Nagy pénzt lehetne érte szakítani valamelyik Premier League-klubtól. Vigyék.”
döntés: eladni (becsült ár: 50 millió euró)

 Luka Modric (33, 2020)
Marcotti: „Andrés Iniesta továbbélő változata lehetne, talán ha csak bizonyos meccseken játszana. De ő egy fontos összekötő kapocs a múlttal. Nem lenne problémám azzal, ha adnának neki még egy évet, de annál többet már nem. Plusz meg kell értenie, Zidane-nak mire lenne szüksége, és el kell fogadnia a csökkentett szerepét.”
Hunter: „Ha maradni akar, akkor még tud segíteni. De a szellemiségének és a hozzáállásának rendben kell lennie.” 
a döntés: tartsák meg, de csak akkor, ha ő is maradni akar, és egy évvel toldják meg a kontraktusát

 Dani Ceballos (22, 2023)
Marcotti: „A pályára vele, és nézzük meg, mit tud, aztán a következő szezonban akár kezdő is lehet, de mindenképpen a keret tagja. A fizetése pedig még mindig nagyon alacsony.”
Hunter: „Nagyon kedvelem, a hozzáállása remek, többet kellene játszania. Ha csak nem érkezik érte egy őrült ajánlat, meg kellene tartani.” 
a döntés: maradjon, ha csak nem ajánlanak érte őrült összeget (40 millió eurónál többet)

 Federico Valverde (20, 2021)
Marcotti: „Azt mondanám, hogy tartsák meg, vagy adják kölcsön, és a nyáron elég eldönteni, mi legyen a további sorsa, hosszabbítsanak-e vele.”
Hunter: Nem kérdés, hogy elegáns a labdával, van személyisége, és ha így folytatja, egy-két éven belül Casemiro megfelelő utódja lehet.” 
a döntés: tartsák meg, és a nyáron hosszabbítsák meg a szerződését

 Isco (26, 2022)
Marcotti: „Köré kéne építeni a csapatot, a kérdés az, hogy Zidane is így gondolja-e. Ha nem, akkor távoznia kéne, mert rendkívül tehetséges, és ebben a korban nagyon jó áron lehetne eladni.”
Hunter: „A helyzet, hogy menni akar. Egy jó menedzserrel újra jó lehet. Nem értek egyet azokkal, akik azt mondják, hogy nem egy korszerű futballista. De úgy tűnik, nem ő áll a projekt középpontjában. Ráadásul egy piti alaknak tűnik. Pénzre váltanám.” 
a döntés: eladni, ha csak Zidane másképp nem gondolja (becsült értéke: 60 millió euró)

 Brahim Diaz (19, 2025)
Marcotti: „Meg kell találni a számára megfelelő klubot és kölcsönadni.”
Hunter: „Ő a jövő egyik nagy reménysége. Valaghol máshol kellene lehetőséghet jutnia, és meglátni, mire megy vele.” 
a döntés: kölcsönadni 

 Mateo Kovacic (24, 2021)
Marcotti: „Ha megtartják, érdemes szerződést is hosszabbítani vele, de nem vagyok biztos benne, hogy megér annyi pénzt. Nem biztos, hogy a Chelsea megtartja, de talán nem lenne baj, ha eladnák. Még csak 24 éves. 
Hunter:Valami eltört közte és a Real Madrid között.”
döntés: eladni (becsült ár: 30 millió euró)

 James Rodriguez (27, 2021)
Marcotti: „Kétlem, hogy a Bayern meg akarná tartani őt, ha mégis, 65 millió eurót kellene fizetniük. Nem látom a jövőben a Real Madridban, ráadásul rengetegbe kerül.”
Hunter: „Nagyon jó képességei vannak, de a Real Madridnál még ez is kevés. Nem volt valami jó eddig, de a piac nyitott számára.” 
a döntés: eladni (becsült ár: 60 millió euró)

 Martin Odegaard (20, 2021)
Marcotti: „Tehetséges, és még mindig nagyon fiatal. Kell még neki egy év valahol máshol kölcsönben, de talán a legjobb lenne eladni őt. 
Hunter: „Hollandiában kiforrott és stabilabb játékos lett. Ezt még nem tudná hozni a Real Madridnál is, de valahol máshol igen. Vagy, lehet egy nagyon boldog Denis Suarez-féle élete valahol.”
a döntés: eladni (becsült érték: 20 millió euró)

Isco.jpg Fotó: Europress/AFP

Támadók

 Marco Asensio (23, 2023)
Marcotti: „Nagyon kedvelem ezt a srácot. Egy rosszabb szezon miatt nem érdemes szidni, miközben még nagyon fiatal. Ha Isco távozik, Asensiót meg kéne tartani, és építeni rá. Ráadásul hosszú távú szerződése van. 
Hunter: „Tartsák meg, bízom benne, hogy Zidane megtalálja a legkedvezőbb posztot számára, a legmegfelelőbb emberekkel körülötte. Nem kellene még szupersztárként gondolni rá, de ebben a korban, ezzel a képességgel és gondolkodással megtartható és újra beépíthető a csapatba. Nem kell másik Asensiót keresni, ha már van egy.”
a döntés: megtartani

 Vinicius Junior (18, 2025)
a döntés: megtartani

 Gareth Bale (29, 2022)
Marcotti: „Abszurd összegeket visz el, plusz ott vannak a sérülései és a rossz PR-ja, és nehéz lenne megszabadulni tőle. Nem érdemes köré építeni a csapatot, miközben ez az igazi út ahhoz, hogy igazán eredményes tudjon lenni. Nehéz lesz elpasszolni, és nem valószínű, hogy elmenne Kínába vagy valami hasonló helyre.”
Hunter: „Nyilvánvalóan nehéz lenne eladni, de tényleg, mert nagyon sokba kerülne és nem úgy tűnik, hogy el szeretne menni. El lehetne neki magyarázni, hogy csinálhatná azt, amit korábban Arjen Robben, aki elment és máshol indította újra karrierjét."
döntés: eladni 50 millió eurónál többért, és szorítani azért, hogy valaki elvigye

 Lucas Vazquez (27, 2021)
Marcotti: „Szükség van egy munkásemberre is a támadók között, és ő az. Zidane meg akarja tartani őt és hosszabbítani vele, és jól is van ez így.”
Hunter: „Egy sikerre éhes és egy olyan játékos, aki kész, ha hívják. Meg kéne tartani.” 
a döntés: megtartani és hosszabbítani vele

 Mariano Diaz (25, 2023)
Marcotti: „Semmi sem indokolja, hogy megtartsák. Adják el valakinek, aki még emlékszik, hogy egy évvel ezelőtt még 18 gólt szerzett a Ligue 1-ben."
Hunter: „Ez nem jött be neki. Nem ez a szint. De az ésszerű lenne, hogy visszakapják a rá költött pénzüket.” 
a döntés: eladni (becsült érték: 20 millió euró)

 Raul de Tomas (24, 2023)
Marcotti: „Két számjegyű góllal álló támadó a La Ligában, aki egy gyenge csapatban, a Rayóban játszik kölcsönben, és aki meg tudta mutatni, mennyire termékeny tud lenni. De ha Benzema marad, és még egy top középcsatár érkezne, rá nem lenne szükség." 
Hunter: „Vezértípus, agresszív, kedvelik őt a szurkolók, és még hosszú karrier előtt áll. Valaki jó pénzt fizethet majd érte.”
a döntés: eladni (becsült érték: 30 millió euró)

 Karim Benzema (31, 2021)
Marcotti: „Nem látok rá okot, amiért ki kellene adni az útját, főleg Zidane visszatérésével. 25-30 góllal zárhatja az évet - jelenleg 22-nél jár -, ami nem egy szörnyű adat, keményen dolgozik."
Hunter: „Megtartanám akkor is, ha egy príma középcsatárt is igazolnának. Megfelelő állapotban van, népszerű, nem feltétlenül kell mindig kezdenie, ha megkapja az elegendő játékidőt, rendben lesz.”
a döntés: megtartani

 Borja Mayoral (21, 2021)
Marcotti: „Áprilisban betölti a 22-t, valahol máshol fejlődhetne tovább.”
Hunter: „Nem játszott valami sokat idén, és nem tűnt valami jónak, amikor pályára lépett. Talán valaki látott benne valamit, neki kéne eladni,” 
a döntés: eladni (becsült ár: 10 millió euró)

Bale.jpg Fotó: Europress/AFP

Ha mindenkit eladnak, akit szeretnének a becsült áron, akkor 450 millió eurót kaphatna értük összesen a Real. Ha Pérez tényleg megadja a nagy pénzt a költésre is, akkor 600 millió körüli összegből gazdálkodhatnának. Nem feltétlen lehet majd mindenkitől annyiért megszabadulni, amennyire becsülték, és néhányan el sem mennének feltétlen, például Bale vagy James. De ha minden igaz, a Real Madrid annyi pénzt költhet majd el a nyáron, amennyit addig még soha, gyakorlatilag azt szerezhetnék meg, akit akarnak.

Van elég játékos, akire érdemes alapozni - Courtois a kapuban, Varane és Carvajal a védelemben, Casemiro, Modric és Llorente a középpályán, Vinicius, Benzema és Asensio elöl – arra van szükség, hogy körülöttük betömjék a réseket.

Amíg nem válik tisztábbá a kép, nem lehet tudni, Zidane kiket igazolna le biztosan. Nagyjából biztosak lehetünk benne, hogy a védelembe, a középpályára és a támadósorba is érkezhet egy-egy szupersztár. Ha jól adnak el, akkor ezt megtehetik úgy, hogy rámenne a teljes, erre szánt keret. Mivel a helyhez emlékeztet a 2009-esre, az nem lehet, hogy egy átigazolási időszakban két aranylabdás is Madridba szerződjön. Éppenséggel az aktuális aranylabdás a Real Madridban szerepel, a másik kettő aktív aranylabdás pedig Ronaldo és Messi, róluk szó sem lehet.

A keret szerkezete jobban alakítható, mint ahogy azt gondolnánk, a megfelelő nagyságú költségvetés is adott az újjáépítéshez, Florentino Pérez pedig több mint 500 milliót készül elszórni a Bernabéu új tetejére és burkolatára.

Nem lesz könnyű, és időbe telik majd. De a Real legutóbb 2014-ben igazolt szupersztárokat, Kroost és Jamest. Itt az ideje a változásnak. 

via ESPN


Hozzászólások