La Liga - Nagyon ízléstelen poénként kezeli Gareth Bale magyarok elleni ünneplését a Real Madrid
Nagyon ízléstelen poénként kezeli Gareth Bale magyarok elleni ünneplését a Real Madrid
Fotó: Europress/AFP

Nagyon ízléstelen poénként kezeli Gareth Bale magyarok elleni ünneplését a Real Madrid

Németh DánielNémeth Dániel
2019/11/21 12:26
Az ég kék, a fű zöld, Gareth Bale és a Real Madrid között feszült a viszony. Nyílt titok, hogy a walesi klasszis mind a mai napig kívülállónak számít a klubnál, az utóbbi időben rengeteg kritika érte a hozzáállását és elkötelezettségét. Egy viccesnek szánt üzenet után ismét fellángoltak a viták, ám úgy tűnik, a klub nem akar nagy ügyet kreálni belőle.

Kedden a walesi válogatott az esélyeknek megfelelően 2-0-ra legyőzte Magyarországot a sorsdöntő Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésen, így megszerezte a csoport második helyét és egyenes ágon kijutott a 2020-as tornára. A találkozó után előkerült egy "Wales. Golf. Madrid. Ebben a sorrendben." feliratú zászló is, amely azóta bejárta a világsajtót. Ezt ugyanis sokan nyílt provokációnak tekintették, hiszen az üzenet egyértelműen a Real Madrid és Bale finoman szólva is komplikált viszonyára utalt.

Kulthős lehetne

Szigorúan a pályán elért eredmények alapján Bale bőven eleget tett azért, hogy közönségkedvenc legyen. Noha sorozatos sérülései miatt ritkán tudta huzamosabb ideig fenntartani világklasszis formáját, 238 mérkőzésen szerzett 104 gólja és 67 gólpassza így is impozáns teljesítmény. 2013 óta mindent megnyert a Real Madriddal, amit meg lehetett: négy Bajnokok Ligája-győzelem, négy Klubvilágbajnoki cím és három Európai Szuperkupa mellett 2014-ben Spanyol Kupát, 2017-ben bajnoki címet ünnepelhetett.

Egy fontos tanulságot leszűrhetünk Bale és a Real Madrid elmérgesedő kapcsolatából | Hosszabbítás

Gareth Bale - talán még most is - a világ egyik legjobb támadójának számít, mégsem tud túladni rajta a Real Madrid. Ahogyan Jonathan Wilson, a kiváló angol szakíró írja, a szuperklubok kitermelték a szuperjátékosokat , akiket csak a legszűkebb értelemben vett elit engedhet meg magának.

Nyilvánvaló, hogy a madridiak igazi vezére Cristiano Ronaldo volt, ám Bale is fontos gólokkal járult hozzá a sikerekhez. Hogy mást ne mondjunk, a 2014-es Spanyol Kupa-sikerhez legendás szólógóllal járult hozzá, BL-döntőkben pedig háromszor talált be, ebből két ízben meghatározó pillanatban. Valószínűleg sokan emlékeznek a Liverpool elleni ollózós góljára, amely a BL-döntők történetének egyik, ha nem a legszebb találata. Minden adott lenne tehát, hogy kulthős legyen Madridban, mostanság mégis megtűrt játékosnak számít.

2013-ban a walesi játékos világrekordot jelentő összegért váltott klubot, Ronaldót azonban csak ezen a téren tudta megelőzni, a klubhierarchiában és a teljesítményben alulmaradt. Ráadásul fájdalmasan egyértelmű volt, hogy Bale karrierdöntést hozott, amikor aláírt a Real Madridhoz: trófeákat akart nyerni, amire a spanyol fővárosban lényegesen jobb esélyei voltak, mint a Tottenhamnél. Ez a vágya teljesült is, csakhogy mindvégig kívülálló maradt, egy szenvtelen profi, aki a közös célokon túl egyáltalán nem kötődött a klubhoz.

Szívesebben játszik Walesben

Zinedine Zidane ezen a nyáron világossá tette, hogy nem számít Bale-re: az egyik nyilatkozatában kijelentette, mindkét félnek az az érdeke, hogy a walesi a lehető leggyorsabban új klubot találjon magának. Ez azonban a játékos fizetési igényei, kivásárlási ára és életkora miatt egyáltalán nem volt egyszerű feladat, végül jobb híján maradt is a klubnál. Sőt, a spanyol bajnokság nyitófordulójában kezdőként lépett pályára a Celta Vigo ellen és a csapat egyik legjobbja volt. Azóta összesen hat mérkőzésen játszott. 

Bale szívesebben játszik a walesi válogatottban, mint a Real Madridban. Hogy miért? | Hosszabbítás

Gareth Bale egy interjúban elárulta, hogy szívesebben lép pályára a walesi labdarúgó-válogatottban, mint klubcsapatában, a Real Madridban. "Beszélhetek az anyanyelvemen, és komfortosabban érzem magam. A legtöbb játékossal, különösen az idősebbekkel, együtt vagyunk már az U17-es korosztályos csapat óta. Olyan, mintha a társaiddal játszanál a parkban vasárnap" - mondta Bale.

Bale teljesítménye idén is hullámzó, már amikor egyáltalán bevethető: ebben az idényben közel annyi meccset hagyott ki sérülés miatt (6), mint ahányszor játékra alkalmas volt. Nemrég azt is kijelentette, a válogatottban sokkal jobban élvezi a focit. "Beszélhetek az anyanyelvemen, és komfortosabban érzem magam. A legtöbb játékossal, különösen az idősebbekkel, együtt vagyunk már az U17-es korosztályos csapat óta. Olyan, mintha a társaiddal játszanál a parkban vasárnap" - mondta.

Sérülése ezúttal is feszültségforrásnak bizonyult, mert a támadó legutóbb október közepén játszott klubjában, a válogatott sorsdöntő mérkőzésein azonban vállalta a játékot. "Lehet, hogy a spanyol sajtó számára ez nem néz ki túl jól, de ez csak véletlenül jött így össze, hogy éppen arra a hétre épültem fel, amelyet a válogatottnál töltök" - fogalmazott. Bale kulcsembernek bizonyult Azerbajdzsán és Magyarország ellen is, Wales pedig a rossz kezdést követően egy óriási hajrával kijutott az Európa-bajnokságra.

Lezárta a Madrid a zászló-ügyet

A magyarok elleni győzelem örömittas pillanataiban előkerült egy zászló is, rajta a "Wales. Golf. Madrid. Ebben a sorrendben" felirattal, ami félreérthetetlenül utalt a spanyol sajtó által alaposan kitárgyalt ügyekre. Bale-t korábban előszeretettel kritizálták azért, mert a szabadidejében rengeteget golfozik (ezzel is megkérdőjelezve klubja iránti elkötelezettségét), azt pedig ő maga tette nyilvánvalóvá, hogy számára a válogatott fontosabb. Valószínűleg az egészet poénnak szánták, ám ettől még olaj volt a tűzre.

  

Komolyabb következménye azonban nem lesz, legalábbis a klubnál nem kívánnak nagyobb ügyet kreálni belőle. Az ESPN madridi forrásai szerint a vezetőség "nagyon rossz ízlésű poénként" tekint a zászlós ünneplésre, miközben néhány csapattársa egyenesen viccesnek tartja azt. Abban azonban egyetértenek, hogy mindez leginkább Bale és a szurkolók törékeny kapcsolatának árthat. Hasonlóan gondolkozik a Marca szerint Zidane is: az edző azt szeretné, ha nem hátráltatnák külső tényezők a csapat fejlődését, és Bale-re is számít a jövőben.

A lap úgy tudja, Zidane jelenleg Carvajalt, Ramost, Varane-t, Marcelót, Casemiót, Kroost, Hazard-t és Benzemát tekinti a csapat gerincének, de a közelmúltbeli ellenségeskedés ellenére a walesi támadót is a keret értékes részeként kezeli. Bale és a klub kapcsolata menthetetlenül megromlott, azonban szükségük van egymásra: a játékosnak játékpercek kellenek, hogy formába lendüljön, a csapatnak pedig nagyon jól jönnének a góljai. Már csak az a kérdés, fizikálisan is készen áll-e a feladatra.

Hozzászólások