La Liga - Hogyan hathat az új edző érkezése Lionel Messi játékára? 
Hogyan hathat az új edző érkezése Lionel Messi játékára? 
Fotó: Europress/AFP

Hogyan hathat az új edző érkezése Lionel Messi játékára? 

Németh DánielNémeth Dániel
2020/01/31 19:34
Edzők jöttek-mentek a Barcelonánál, egy dolog azonban nem változott: Lionel Messi mindig magas szinten teljesített. Várhatóan ez Quique Setien irányításával is így lesz, főleg, hogy az Ernesto Valverde helyére érkező szakember lényegesen közelebb áll a klub identitásának alapját képező Cruyff-féle iskolához, mint Pep Guardiola óta bárki, aki megfordult a kispadon.

Talán nincs még egy klub a világon, ahol annyira kényesen ügyelnek a játékstílusra, mint a Barcelonánál. Éppen ezért volt érdekes döntés anno Valverde kinevezése, aki ugyan játékosként megfordult a klubnál, ám edzői felfogása igen távol állt a katalánoknál megszokott stílustól. Az általa képviselt pragmatikusabb játékot valószínűleg akkor is érte volna kritika, ha teljesíti a klub által konkrétan megfogalmazott elvárásokat, azaz legalább egyszer Bajnokok Ligája-győzelemre vezeti Messiéket. Ez azonban nem sikerült neki.

Elvárások terén hasonlóra számíthat Quique Setien is, akiről azt még nem tudjuk, hogy jobb megoldás-e Valverdénél, az azonban biztosan állítható, hogy izgalmasabb. Eredmények terén nem túl fényes az edző önéletrajza, hiszen trófeája még nincs, a legjobb eredménye pedig a Real Betisszel elért 10. hely. Ami mégis érdekes választássá teszi, az a labdabirtokláson alapuló, Cruyff-iskolát követő játékstílusa, amellyel a Barcelona vezetősége tett egy határozott visszalépést a klub gyökerei felé, hosszú idő után először.

000_1OK1DO.jpg Fotó: Europress/AFP

Az elmúlt években több legendás játékos távozott, akinek meghatározó szerepe volt a katalánok domináns passzjátékában, például Xavi és Andrés Iniesta, azonban a labdabirtoklásra épülő játékstílussal kapcsolatos elvárások a mai napig megmaradtak. Luis Enrique és Valverde ezért különösen gyakran került kritikák középpontjába, főleg akkor, amikor kevésbé ment a szekér. Közülük Luis Enrique legalább eredményesnek bizonyult nemzetközi szinten, hiszen a Messi-Suárez-Neymar hármasra építve Bajnokok Ligáját nyert 2015-ben.

A különböző edzők fémjelezte korszakokban kis túlzással egy dolog volt közös: Lionel Messi mindegyikben megtalálta a helyét, és nem maradt adós a világklasszis teljesítménnyel.

Az argentin zseni 2004-ben debütált a spanyol élvonalban a Frank Rijkaard vezette Barcelonánál, majd a következő négy szezon során egyre és egyre fontosabb játékossá nőtte ki magát. Miközben csapatszinten gyengült a Barcelona, Messi ázsiója folyamatosan nőtt, a 2007-es Aranylabda-szavazáson már a harmadik helyen végzett Kaká és Cristiano Ronaldo mögött. Igazi világklasszissá Pep Guardiola 2008-as érkezését követően nőtte ki magát, éveken keresztül értelmezhetetlen mennyiségben termelte a gólokat.

000_Par2314854.jpg Fotó: Europress/AFP

Messi az évek során megfordult a támadósor több pontján is: eredetileg szélső volt, majd Guardiola alatt hamis kilencesként is megállta a helyét. Később Luis Enrique a támadósor jobb oldalán talált neki helyet, ahol ma is gyakran feltűnik, ám edzői, Valverde és Setien egyaránt arra buzdítják, hogy szabadon mozogjon a pálya közepe felé is. Bárhol is játszott, nagyjából hasonló számokat produkált, mérkőzésenként majdnem egy gólt szerzett. Eddigi 710 fellépésén 622 találatnál jár, ami egészen elképesztő teljesítményt.

Rijkaard alatt 110 meccs/42 gól volt a mérlege, Guardiolával 219/211, Tito Vilanovával 43/54, Tata Martinóval 38/35, Luis Enriquéval 134/133, míg Valverdével 109/103. Setien alatt három meccsen három gól a teljesítménye, ám ez a minta túl kicsi ahhoz, hogy komolyan vegyük.

Setien célja, hogy a Barca visszatérjen Guardiola és Cruyff játékstílusához. Bár beszélt ő már a "resultadistasról", vagyis, hogy csak az eredmény számít, nem a teljesítmény vagy a folyamat, valójában másképp gondolkozik. Csapatával a labda megszerzése, a mérkőzések irányítása, az ellenfelek visszaszorítása a célja, ezekből az alapelvekből törekszik a győzelemre. De mit jelent ez Messi számára? Az argentin támadónak fel kell készülnie a területet lezáró, elszántan védekező ellenfelekre, akiknek egy céljuk lesz: a Barca támadójátékának megfojtása.

Messinek megvannak a képességei, hogy kis területen is eredményes legyen, ám abban már meglehetnek a kétségei, hogy a csapattársak meg tudják őt találni a tizenhatoson belül. Thierry Henry, Samuel Eto’o, Xavi és Iniesta után a fiatal Ansu Fati és a tehetséges, ám pályán kívül problémás Ousmane Dembele, vagy a Messivel remekül szót értő, ám limitált passzolási képességekkel rendelkező Arturo Vidal is komoly visszalépés. Talán csak Frenkie de Jongtól várható el, hogy folyamatosan tömje őt jobbnál jobb passzokkal.

000_1OK1WS.jpg Fotó: Europress/AFP

2012-ben az argentin zseni 91 (!) gólt szerzett hasonló játékstílussal, azt azonban nem lehet reálisan elvárni tőle, hogy hasonlóan beteg számokat hozzon. Egyfelől a körülötte lévő kiszolgáló személyzet már nem a régi, másfelől ő maga is megváltozott. Tekintve, hogy elmúlt 32, próbál spórolni az erejével, kétszer is meggondolja, melyik sprintet vállalja be, hányszor fut be üres területre labda nélkül. Ma már szeret mélyen játszani, hamar elkérni a labdákat, a pálya közepéről irányítani a játékot, passzokkal keresve a társakat.

"Egyre és egyre kevesebbet gondolok a gólszerzésre. Elkezdtem hátrébb játszatni, inkább szervező vagyok, mint az a játékos, aki a befejezésekkel foglalkozik" - mondta a támadó. "Nyilvánvalóan szeretek gólt lőni, ha lehetőségem van, kihasználom, de úgy érzem, a pályán egyre kevésbé a gólszerzésen van a hangsúly. Igazából sosem voltam a gólok megszállottja. Megértem, hogy az emberek beszélni fognak arról, ha már nem szerzek annyi gólt, de ez része a játéknak. Időnként változni kell, hogy önmagad és a csapat számára is a legjobb legyél."

Messit ebben a felfogásában is kihasználhatja Setien, mivel az argentin képes betölteni Xavi és Iniesta szerepkörét, és a gólok helyett inkább a passzokkal szétszedni az ellenfél védelmét. Most sajnálhatja igazán a Barcelona új vezetőedzője, hogy Luis Suárez kidőlt a sorból, mert az argentin mellett ő a katalánok legkíméletlenebb támadója. Antoine Griezmann átveheti a kilences szerepkört, az első jelek legalábbis biztatóak voltak, duplázott az UD Ibiza és vert egyet a Leganes ellen is a Király-kupában.

075_breton-fcbarcel200130_npB81.jpg Fotó: Europress/AFP

Biztosan lesznek olyan mérkőzések, amelyeken frusztrált lesz Messi a helyhiány miatt, elvégre már nincsenek meg a fizikális adottságai, hogy végigcselezze magát a pályán. Luis Enrique és Valverde rengeteg kritikát kapott a játékstílus miatt, ám mindketten igyekeztek a keret lehetőségeihez igazítani a játékot. Ez azt eredményezte, hogy Messinek is több terület jutott, aki így egyre meghatározóbb játékossá vált. Setien rendszere elméletben csökkentheti a függőséget, de ehhez rengeteg könnyű helyzetet kell kialakítaniuk a támadóik előtt.

Csütörtökön a Leganes ellen voltak erre utaló jelek, Griezmann például egészen közelről gurított a kapuba Nelson Semedo passzát követően. A jobbhátvéd a Dani Alves-szerepkörben kapott helyet, Griezmann elfoglalta Messi posztját középen, míg a Barca tízese klasszikus Xavi-passzal hozta remek helyzetbe Semedót az akció során. Egy pillanatra felcsillant a régi Barcelona, talán előrevetítve, mit várhatunk tőlük a következő hetekben, hónapokban. Főleg, hogy Messi később maga is betalált, nem is egyszer.

Talán tényleg mindenre képes, edzőtől és rendszertől függetlenül.

via Goal.com

Hozzászólások