La Liga - Minek a Barcának Neymar, amikor ilyen tehetségei vannak?
Minek a Barcának Neymar, amikor ilyen tehetségei vannak?
Fotó: Europress/AFP

Minek a Barcának Neymar, amikor ilyen tehetségei vannak?

Németh DánielNémeth Dániel
2019/09/16 17:48
Pár héttel ezelőtt Ansu Fati neve legfeljebb a világ legnagyobb tehetségeire leső játékosmegfigyelőinek, esetleg a legelvakultabb Barcelona-rajongóknak mondott valamit. A 16 éves támadó azonban villámgyorsan letette névjegyét a felnőttek között: a hétvégén például a La Liga történetének legfiatalabb játékosa lett, aki gólt és gólpasszt szerzett egy mérkőzésen.

Szombaton a Barcelona 5-2-re lemosta a pályáról a sikeredzőjét pár nappal korábban elüldöző Valenciát. A katalánok villámrajtot vettek a találkozón, hét perc után már 2-0-ra vezettek az előző két La Liga-idény 4. helyezettje ellen, azonban a gólszerzők személye tette igazán különlegessé a teljesítményüket. Az első találatot ugyanis a sérülések miatt kezdőbe nevezett Ansu Fati szerezte Frenkie de Jong átadását követően, hogy aztán öt perccel később gólpassz formájában viszonozza a szívességet a holland középpályásnak.

Ezzel a bajnokság történetének legfiatalabb játékosa lett, aki gólt és gólpasszt jegyzett egy találkozón. De ki is tulajdonképpen ez a 16 éves fiú?

Volt kitől tanulnia

Fati 2002. október 30-án született Guinea-Bissauban, és egészen hat éves koráig az afrikai országban nevelkedett. 2008-ban költöztek szüleivel Herrerába, egy kicsi dél-spanyol városkába, ahol édesapja, Bori - egy korábbi félprofi labdarúgó - állást kapott sofőrként a polgármesteri hivatalban. Eleinte Braima, az idősebbik testvér tűnt ki tehetségével, gyorsan le is csapott rá a Sevilla. Ansura 2010-ben figyeltek fel, a cseleit és a lövőtechnikáját látva a legnagyobb spanyol klubok álltak sorban érte.

075_bonilla-spainbar190825_npGg2.jpg Fotó: Europress/AFP

Bori egy rádióinterjúban nemrég elmondta, anyagi értelemben a Real Madrid ajánlata volt a legcsábítóbb, azonban a Barcelona kitartóbbnak bizonyult. Albert Puig a katalánok akadémiájának akkori vezetője (aki ma a New York City FC-nél tölt be hasonló pozíciót) személyesen közölte az ajánlatát a családdal. Mivel a klub kollégiumi férőhelyet is biztosított a játékosnak a híres La Masia akadémián, a Fati család Barcelona felé vette az irányt. Braima és Ansu remekül teljesített, egy évvel később pedig a legfiatalabb fiú, Miguel is csatlakozott a klubhoz.

2014-ben ideiglenesen kiszorultak a csapatból, miután a FIFA komolyan megbüntette a klubot, amiért szabálytalanul szerződtetett fiatalkorú játékosokat külföldről. Bár a Fati tesók Spanyolországon belül váltottak klubot, így a szabály nem vonatkozott rájuk, a Barca elővigyázatosságból jegelte őket. Ansut 2015-ben egy lábtörés is hátráltatta, a fejlődését azonban nem törte meg: két gólt szerzett az Ifjúsági Bajnokok Ligája elődöntőjében a Chelsea ellen. Ez a teljesítmény is hozzájárult, hogy együtt edzhetett a harmadosztályú Barca B keretével.

Ragaszkodni a gyémánthoz

Bár a Barcelonánál nagyon büszkék az akadémia hagyományaira, az utóbbi időben kevés fiatal kapott lehetőséget a felnőtt csapatnál, ami azt eredményezte, hogy a La Masia legfényesebb ékkövei más kluboknál keresték a játéklehetőséget. Idén júliusban az akadémia sokra tartott középpályása, Xavi Simons fogadta el a Paris Saint-Germain bőkezű ajánlatát. Simons távozásának másnapján a Barcelona vezetősége hároméves szerződést rakott Fati elé, melyben 100 millió euróban (!) határozta meg a kivásárlási árát.

000_1JW9VO.jpg Fotó: Europress/AFP

Ezzel a klub elsődleges célja csupán az volt, hogy legalább az egyik toptehetségét magához láncolja, arra valószínűleg még a vezetők sem számítottak, hogy Fati rövidesen a felnőttek között találja magát. Luis Suárez és Ousmane Dembélé első fordulóban szerzett sérülése azonban átírta a terveket, főleg, hogy Lionel Messire sem számíthatott Ernesto Valverde. Az edző a Real Betis elleni mérkőzés előtt bajban volt a keret összeállításánál, végül Fatinak adott lehetőséget, akit - 5-1-es vezetésnél - a pályára is küldött.

Az edzésmunkájával és a neki szánt 10 percben mutatott teljesítményével meggyőzte Valverdét, ugyanis az Osasuna ellen már egy egész félidőt végigjátszott. Sőt, hat perccel a pályára lépését követően Carlos Pérez jobb oldali beadását a kapuba fejelte, amivel a klub történetének legfiatalabb gólszerzője lett, megdöntve ezzel Bojan Krkic rekordját és a dobogó harmadik fokára szorítva Messit. Ezek után kevésbé volt meglepő, hogy Fati a válogatott szünet után még feljebb került a hierarchiában, és a Valencia ellen már a kezdőben találta magát.

Nem szeretnék sürgetni

A futball működése már csak olyan, hogy ha feltűnik a porondon egy átlagon felüli ügyességű fiatal, máris a jövő zsenijét látják benne, legyen szó a médiáról vagy a szurkolókról. Fati kapcsán azonban a Barcelona próbálta lehűteni a kedélyeket, főleg, ami az első csapatnál betöltött szerepét illeti. Az elmúlt mérkőzéseken ugyanis csak azért kapta meg a lehetőséget, mert Messi, Suárez és Dembélé egyszerre kidőlt a sorból, és ha ők hárman visszatérnek, a 16 éves játékos jóval kevesebb játékidőre számíthat.

000_1KA5GN.jpg Fotó: Europress/AFP

Szombaton épp a visszatérő Suárez állt be a helyére a 60. percben, majd két zseniális góllal fel is avatta Jasper Cillessen kapuját. Legyen bármennyire tehetséges Fati, bőven van ok az óvatosságra, ezt ha másból nem is, hát a fentebb említett Krkic példájából jól ismerik a katalánok. "Meg kell védenünk a játékost" - jelentette ki Valverde. "Türelmesnek kell lennünk vele. Hallgatnia kell az emberekre, és muszáj keményen melóznia, mert a Barcelonában nagyon nehéz játszani" - tette hozzá Clement Lenglet.

Amíg Messi, Suárez és Griezmann ezen a szinten focizik, Fatinak nehéz dolga lesz bekerülni a kezdőbe, Dembélétől viszont idővel átveheti az első számú csere szerepét. A francia tinédzser ugyanis mind a mai napig adós a kiegyensúlyozott teljesítménnyel, az edzője pedig sosem bízott benne igazán. Fati mindenesetre bizonyította, érdemes volt szerződést hosszabbítani vele a nyáron, és a játékát látva talán azon is elgondolkoznak Barcelonában, megéri-e a klub hosszú távú jövőjét kockáztatni Neymar leigazolásával.

via BBC

Hozzászólások