La Liga - Miért van ekkora csend a világ egyik legjobb kapusa körül?
Miért van ekkora csend a világ egyik legjobb kapusa körül?
Fotó: Europress/AFP

Miért van ekkora csend a világ egyik legjobb kapusa körül?

Németh DánielNémeth Dániel
2019/01/09 18:08

Jan Oblak számtalanszor bizonyította az Atlético Madrid színeiben, hogy a világ legjobb kapusai közé tartozik, mégis sokszor háttérbe szorul világklasszis kollégái mögött. De mi lehet annak az oka, hogy a szlovén hálóőrre kevesebb figyelem irányul, mint amit megérdemelne?

Egy dolgot egészen biztosan kijelenthetünk az Atlético Madrid szlovén válogatott kapusáról: Jan Oblakhoz valósággal ragad a labda. Elsőre ez talán nem annyira egyértelmű, mint amennyire annak kellene lennie, és - hangozzon ez bármennyire is furcsán - ez lehet az egyik oka annak, hogy az emberek kevesebbet beszélnek róla. Biztos kezeinek hála elmarad körülötte a dráma, nincsenek hősies kettős védései, és épp ezért sokkal kevésbé látványos az, amit csinál.

A kiöklözött beadások és a kapusról kipattanó labdák korában Oblakra valahogy nem irányul akkora figyelem, mint amit a képességei alapján megérdemel. Ő az a típusú játékos, aki valóban megfogja a labdát, és ha már így alakult, nem is engedi ki azt a kezei közül. Olyasvalaki, aki pályafutását nem is a kapuban, hanem a kapu mögött kezdte, amikor szinkronban vetődött szintén kapus édesapjával a szlovéniai Skofja Loka városában, lemásolva minden mozdulatát.

Matjaz Oblak a szlovén harmadosztályig jutott, fia karrierje azonban megállíthatatlanul haladt előre. 16 éves volt, amikor bemutatkozott a szlovén élvonalban, 17 évesen igazolt a Benficához, 21 évesen európai kupadöntőt játszott, 25 éves korára pedig a világ egyik legjobb kapusává vált. Futball iránti elkötelezettségéről sokat elmond, hogy 10 évesen bevállalta, hogy naponta közel 60 kilométert biciklizik Ljubljanába, hogy edzésre járhasson az egyik helyi klubnál.

000_DV1422300.jpg Fotó: Europress/AFP

Hiába tartozik posztja legjobbjai közé, viszonylag kevés szó esik róla. Erről részben ő maga gondoskodik: nincs Twitter-oldala, nem beszél sokat, interjút is ritkán ad és nincsenek figyelemfelkeltő, teátrális gesztusai sem. Mondhatnánk azt is, hogy biztos, de nem különösebben látványos pontja ő csapatának. Tulajdonképpen csak az az egy dolog foglalkoztatja, hogy minél kevesebbszer jusson át rajta a labda. Mondjuk ebben a műfajban nagyon-nagyon jó.

Statisztikái önmagukért beszélnek. 22 éves korától kezdve zsinórban három alkalommal zsebelte be a legkevesebb gólt kapó kapusnak járó Zamora-díjat Spanyolországban. Nemrég lehozta 100. kapott gól nélküli mérkőzését is, amihez csupán 178 találkozóra volt szüksége. Manuel Neuernek 188, Victor Valdesnek 217, Gianluigi Buffonnak 222 kellett hozzá. Egyedül Petr Cech teljesítménye mérhető hozzá, de még őt is megelőzte három meccsel.

Eleinte nem úgy tűnt, hogy a szlovén kapus hasonló eredményekért lesz harcban, első mérkőzésén három lövésből három gólt kapott. Nem áll messze a valóságtól, ha azt mondjuk, sokan kételkedtek a Benficától 12 millió euróért igazolt kapusban. "Nem egy Thibaut Courtois" - állították a szurkolók, de aggodalomra nem volt okuk. Abban a szezonban 11 kapott gól nélküli meccse volt, azóta pedig 32, 21 és 29 clean sheetes idényekkel büszkélkedhet.

068_AA_22072014_316.jpg Fotó: Europress/AFP

Az előző szezonban a meccsek 56,2%-án nem kapott gólt, miközben Keylor Navas 32,4%-os, Marc-Andre Ter Stegen 40,8%-os mutatóval zárt. Mégis, amikor az év legjobbjairól kellett szavazni, Oblak még csak a top 5-be sem került be: Ter Stegen, David De Gea, Courtois, Navas és Buffon is előtte zárt. Ebből az ötösből a meccsenként 0,76 bekapott gól volt a legjobb mutató, miközben Courtois és Navas is egynél több találatot kapott meccsenként. Oblak eközben 0,57 gólt engedett találkozónként.

Amikor megkapta a Ricardo Zamora-díjat, a szlovén kapus a csapattársainak mondott köszönetet: "Ez nem csak az én díjam, ez mindenkié." Igaza van, ezek a statisztikák legalább annyit mondanak az Atlético Madrid védekezéséről, mint Oblak teljesítményéről. A Barcelona, az Athletic Bilbao, a Real Sociedad, a Real Madrid, az Eibar, a Leganes és Malaga egyaránt kevesebb lövést engedett az ellenfeleknek, viszont a kapuját eltaláló lövésekben az Atlético a ligaelső.

"Igazságtalanok voltunk Oblakkal szemben" - mondta a korábbi Atlético-játékos, Milinko Pantic. "Csendben végzi a dolgát és sosem panaszkodik." Túlzás lenne valami nagy igazságtalanságról beszélni, valószínűleg többségben vannak azok, akik elismerik Oblak képességeit. Aluldíjazottságára magyarázat lehet, hogy a világbajnokságra nem jutott ki, a BL-ben pedig korán kiesett csapatával. Általában a világ legjobb kapusairól szóló vitákban is felmerül a neve, mégis kár lenne tagadni, hogy Oblak más szempontból is hajlamos háttérbe szorulni.

075_urbanandsport-spainmes181112_npj8m.jpg Fotó: Europress/AFP

Például az átigazolási pletykák között a vele kapcsolatos hírek nagyon ritkán ütik meg a címlapot. Spanyolországon kívül egyértelműen ez a helyzet, de még ott is gyakoribb, hogy a kapus jövőjével kapcsolatos hírek csendben jelennek meg. Madridban viszont imádják, a lelátókon gyakran felcsendülnek a Gypsy Kings dallamai a "Obi, Oblak, cada daa te quiero mas! szöveg kíséretében. Ami annyit jelent: "Obi, Oblak, minden nap jobban szeretünk."

"Nagyszerű érzés azt hallani, amikor az emberek azt mondják, én vagyok a világ legjobbja" - nyilatkozta Oblak. Nos, ha van hely a Földön, ahol ez gyakran elhangzik, az Madrid.

"Dolgoztam De Geával és Courtois-val is, de Oblak a legjobb. Mindig a kulcspillanatokban tűnik fel" - mondta az Atléti jobbhátvédje, Juanfran. "Sosem láttam hozzá hasonló kapust" - magyarázta Fernando Torres. "Legalább annyira fontos, mint Griezmann. Nagyon fontos, hogy ilyen kapust találjunk" - tette hozzá a klub korábbi csapatkapitánya, Gabi. De nem csak a klub kötelékéhez tartozó játékosok vélekednek hasonlóan. "Nagyon kedvelem, figyelemmel kísérem őt" - vallotta be a Liverpool kapusa, Alisson Becker.

"Senki sem szerez nála több pontot a csapatának" - elemezte ki játékát matematikai szempontból a Betis hálóőre, Joel. 

Oblak teljesítményének olyan része is akad, ami számokkal nem mérhető. Meg nem történt pillanatok, elhárított veszélyek és az ezekből fakadóan nyújtott biztonságérzet. Abel Resino, az Atlético korábbi kapusa, aki egyszer zsinórban 1320 percen át nem kapott gólt a klub színeiben, (amivel máig őrzi a spanyol ligarekordot) azt állítja: a kapus stílusa a kulcs. Mivel Oblakról nem pattannak ki a labdák, az ellenfelek nem kapnak lehetőséget az ismétlésre, ráadásul ezzel a képességével még a kontráknál is hasznos.

"Ő a világ legjobb kapusa. Remélhetőleg maradni fog nálunk" - nyilatkozta Simeone. A játékos jövőjével kapcsolatos kérdések a közelmúltban egyre inkább előtérbe kerültek. Szokták mondani, egészen addig nem vagyunk tudatában, mennyi mindennel rendelkezünk, amíg azt el nem veszítjük. Az Atlético-szurkolók azonban nagyon is tisztában vannak, mivel rendelkeznek, és a legnagyobb félelmük - talán meggyőződésük -, hogy egyszer mindenkit elveszítenek. És talán már a nem is annyira távoli jövőben.

Nemrég a Marca arról írt, hogy a Bayern München már télen hajlandó aktiválni Lucas Hernandez 80 millió eurós kivásárlási árát. Miközben Lucas elvesztése is fájó lenne, az Atléti-szurkolók főként két játékos távozásától tartanak. 2017 nyarán Oblak elmondta, egy évet még biztosan az Atlétinél tölt, a távolabbi jövőjét azonban nem ismeri. Múlt nyáron pedig Griezmann egészen közel állt a Barcelonához. Mindketten 100 millió eurós kivásárlási árral rendelkeznek, ami hatalmas összeg, de esetükben megtérülő lehet.

000_14J1D6.jpg Fotó: Europress/AFP

Tekintve, hogy a két legfontosabb játékos távozásától kellett tartani, érthető volt az aggodalom. Griezmann végül új szerződést kötött, melynek értelmében a liga második legjobban fizetett játékosa lett. "Most már csak annyi a dolgunk, hogy hosszabbítsunk Oblakkal" - reagált a hírre Saúl. Néhány hónappal később Torres is a kapus megtartása mellett érvelt. "Mindent megtennék, hogy a klubnál tartsam." Hasonlóan vélekedett Juanfran is: "Remélem, még évekig marad nálunk."

Griezmann új szerződése jelentősen limitálja az Atlético lehetőségeit, akár a keret megerősítését illetően is. Oblak egyelőre nem kapott új szerződést, és arra sincs biztosíték, hogy marad a jövőben a klubnál. Lucas esete is rávilágít hogy, mennyire nem tudja megtartani az Atlético a játékosait - különösen azokat, akik ennyire jók. Bizakodásra egyedül az adhat okot, hogy egyelőre "csak" Lucasról van szó, és nem azokról, akiknek az elvesztésétől leginkább tartanak.

Oblak kontraktusa 2021-ben fut ki. Mivel a kivásárlási ára megfizethető, lenne szándék a hosszabbításra, az eddigi ajánlatokat azonban visszautasította. A klub egyszerűen nem teheti meg, hogy ne küzdjön érte, ahhoz túl értékes, annál is inkább, mivel a viszonylagos csend ellenére kérőkből nincs hiány. Játékostársai és edzői tisztában vannak azzal, hogy távozhat, de azt is pontosan tudják, mit jelent a csapatnak. "Egyetlen bajnokra sem emlékszem, aminek nem volt jó kapusa" - mondta Simeone.

000_BB1KL.jpg Fotó: Europress/AFP

Az Atléticónak most van egy remek kapusa, aki talán a világ legjobbja. Ezért hasonló a terv vele kapcsolatban, mint amit ő szokott a labdákkal művelni: megragadni és nem engedni. Ahogyan Koke, az Atléti csapatkapitánya is mondta: "Ha rajtam múlna, üres csekket tennék elé."

via espn

Hozzászólások