La Liga - Miben változott a Real Madrid játéka Cristiano Ronaldo távozásával?
Miben változott a Real Madrid játéka Cristiano Ronaldo távozásával?
Fotó: Europress/AFP

Miben változott a Real Madrid játéka Cristiano Ronaldo távozásával?

Németh DánielNémeth Dániel
2018/09/03 19:10

Nyáron a Real Madrid egyszerre engedte el a klub történetének legeredményesebb gólvágóját, Cristiano Ronaldót, illetve az utóbbi két-három szezon sikerkovácsát, Zinedine Zidane-t. Ezzel több szempontból is új korszak köszöntött be a Real Madridnál, és a változás már néhány mérkőzés után is markánsan érződik a Bajnokok Ligája címvédőjének játékán. Mutatjuk, hol tart jelenleg a Real, és milyen nehézségeket kell megoldania az új vezetőedzőnek, Julen Lopeteguinek.

Ronaldo távozása után az tűnt a legvalószínűbb forgatókönyvnek, hogy a Real Madrid minden követ megmozgat, hogy megtalálja az ötszörös aranylabdás utódját. Végül azonban Florentino Pérez mégsem robbantotta fel az átigazolási piacot - ennek lehetséges okairól korábban már hosszabban is értekeztünk -, ami azt jelenti, hogy a következő idényben zömmel a már eddig is csapatnál lévő játékosokra építenek a spanyol fővárosban. Mindez komoly taktikai változásokkal jár.

Ezért nem robbantotta fel az átigazolási piacot Cristiano Ronaldo átigazolása | Hosszabbítás

Sokan azt várták, hogy Cristiano Ronaldo leigazolása valósággal felrobbantja majd az átigazolási piacot. És, hogy a legnagyobb sztárjáról, nem mellesleg legnagyobb gólvágójáról lemondó Real Madrid minden követ megmozgat, hogy megtalálja a portugál zseni méltó utódját. Egyelőre azonban minden feltűnően csendes a 13-szoros BL-győztes körül.

Ronaldo FC

Az edzők általában szeretik a saját képükre formálni aktuális csapataikat, elég ha Pep Guardiola passzjátékára, Jürgen Klopp gegenpresszingjére, vagy akár José Mourinho pragmatizmusára gondolunk. Zinedine Zidane, aki a BL-győzelmek ellenére sem tartozik a taktikai zsenik közé, nem akarta ráerőltetni a Real Madridra saját elképzeléseit. Ehelyett inkább alkalmazkodott a kerethez, és úgy építette fel a csapat taktikáját, hogy azzal maximálisan kihasználhassa Cristiano Ronaldo gólszerző potenciálját.

Zidane - elődeihez hasonlóan - helyesen felismerte, hogy Ronaldo akkor érzi legjobban magát, ha egy mérkőzésen belül sokszor próbálkozhat lövésekkel. A Real már a Mourinho-érában is toronymagasan a legtöbb lövéssel próbálkozott a La Liga csapatai közül, ez a korábbi aranylabdás alatt sem változott meg. Tavaly átlagban 18,6 lövése volt a Real Madridnak mérkőzésenként, ez 3,1-gyel több, mint amennyiszer a lista második helyén álló Barcelona próbálkozott.

Real-Madrid-La-Liga-2017_2018-Shot-Distribution.png Fotó: Statsbomb

Ronaldo tavaly 180-szor lőtt kapura, ami több mint a duplája annak, amit bármelyik csapattársánál feljegyeztek. Pedig a portugál egy öt mérkőzéses eltiltással kezdte az idényt. A Statsbomb grafikájáról két dolog is leolvasható. Egyrészt, hogy a Real-játékosok rengeteg elő nem készített, alacsony értékű lövéssel próbálkoztak, másrészt, hogy ezek jelentős részét Ronaldo követte el. A 180 lövési kísérletből egyébként 26 gól született, többnyire jól előkészített, értékes helyzetekből.

Csak a gólszerzés

Ronaldo egykoron a világ legjobb tükörszélsőjének számított, 30 fölött azonban elképesztő fizikai adottságaival együtt sem tudta volna hatékonyan betölteni ezt a szerepkört. Ezért egyre és egyre több időt töltött a tizenhatoson belül, manapság már jóformán befejező csatárként játszik. Mezőnyben gyakorlatilag nincs feladata, sem a védekezésből, sem a letámadásból nem veszi ki a részét. Cserébe viszont futószalagon szállítja a gólokat, különösen a Bajnokok Ligájában.

Az előző szezonban Ronaldo labdaérintéseinek 7%-a kapura lövés volt, amivel magasan kiemelkedett a Realból, sőt, ősi riválisára, Lionel Messire is köröket vert e tekintetben (3%). Annak ellenére, hogy a portugál kevésbé vette ki a részét a mezőnymunkából, messze ő gyakorolta a legnagyobb hatást a Madrid támadójátékára a kialakított és befejezett helyzetek tekintetében. Másképpen fogalmazva: Ronaldo viszonylag ritkán avatkozott játékba, viszont azt félelmetes hatékonysággal tette.

Real-Madrid_2017_2018_Pressures.png Fotó: Statsbomb

Ahhoz, hogy Ronaldo gólérzékenységét maximálisan ki tudja használni a Real, Zidane mentesítette legnagyobb sztárját a mezőnymunka alól. Tavaly a portugál helyezte legkevesebbszer nyomás alá az ellenfél játékosait (a legalább 1200 percet pályán töltő játékosokkal számolva). Zidane emiatt kénytelen volt lemondani a letámadásról, ezért a középpályásoknak többet kellett védekezniük, mint amennyit egyébként egy topcsapattól általában megszokhattunk.

A Realnál azonban a mélység és a mennyiség is megvolt ahhoz, hogy elbírják a presszing hiányát. Zidane alatt alapember lett Casemiro, egy vérbeli védekező középpályás, aki támadásban nem sok segítséget jelentett, ellenben lehetővé tette Ronaldo (és Marcelo) számára, hogy elsősorban a támadásra fókuszáljon. Zidane átlátta - és Florentino Pérez elnökkel megértette -, hogy az egyensúly megtartása érdekében szüksége van a Realnak Casemiróra.

Jobban előtérbe kerülhet az edző

Most, hogy Ronaldo már nem a Real Madrid játékosa, és miután úgy érezte, hogy mindent kihozott a csapatból, Zidane is távozott, a francia utódjaként kinevezett Julen Lopetegui előtt ott a lehetőség, hogy a saját képére formálja a Real játékát. Mivel nem igazolt egyértelmű Ronaldo-pótlékot Pérez - Mariano ügyes futballista, de nem fog annyi gólt lőni, mint a portugál -, Lopetegui talán legfontosabb feladata az, hogy a többi játékosából többet hozzon ki.

Lopetegui eddig elsősorban a spanyol válogatott különböző szintjein ért el nagyobb eredményeket, 2016-tól a felnőttek edzője volt, egészen a világbajnokság előtti kirúgásáig. Csapataival mindig a masszív labdabirtoklási fölény kialakítására törekszik. Sokan hasonlítják össze Pep Guardiolával, de Lopetegui felfogása részleteiben sokban eltér a katalán pozíciós játékától. Lopetegui labdatartó játéka óvatosabb, passzívabb, valamelyest hasonlít a 2010-es spanyol válogatottéra.

Spain-vs-Russia-2018-07-01-Pass-Map.png Fotó: Statsbomb

Mindenképpen jó hír lehet a Real-szurkolók számára, hogy a keret tökéletesen alkalmas a Lopetegui által favorizált játékhoz, különösen Ronaldo távozásával együtt. Most, hogy nincs a portugál, nem kell köré építeni a játékot, lehet például egészpályás letámadást alkalmazni, ami egyébként is kulcsfontosságú Lopetegui rendszerében. Ennek máris van jele: az eddigi meccseken Gareth Bale, Marco Asensio és Karim Benzema átlagban többször helyezte nyomás alá az ellenfél védőit, mint az előző idényben Ronaldo.

Így, hogy a támadók többet védekeznek, kevesebb feladat hárul a középpályára, aminek hosszabb távon a labdatartásban kevésbé hasznos Casemiro lehet az áldozata. A Getafe ellen Toni Kroos mélyebb szerepkörben játszott, előtte Isco és Dani Ceballos kapott lehetőséget. Ezzel a trióval komoly fölényt lehet kialakítani a középpályán, és Lopetegui törekvéseinek statisztikailag is megvan a nyoma: a Real az első három bajnokin még a Barcánál is többet birtokolta a labdát, a tavalyi évhez képest pedig 11%-os fejlődést produkált.

Vannak még kérdőjelek

Lopetegui stílusa tehát már most markáns nyomot hagyott a Real Madrid játékán. Néhány mérkőzés után viszont az is látszik, hol kell még javulnia csapatának. Az Atlético Madrid elleni Európai Szuperkupa-mérkőzésen a magas labdabirtoklás mellett viszonylag sok helyzetet is kidolgozott a Real, ugyanakkor védekezésben volt bőven hiányossága a BL-címvédőnek, amit a kisebbik madridi csapat képes volt kihasználni. A Getafe ellen már a helyzetek kialakítása jelentette a problémát.

Hiába birtokolta sokat a Real a labdát, a csapat xG statisztikája csupán 0,7-et mutatott, ami azt jelenti, hogy Iscóék képtelenek voltak ziccerekké alakítani a mezőnyfölényt. Ezt jelzi a kapura lövések aránya is, a Realnak csak 10 próbálkozása volt, ami jelentős visszaesés az egy évvel korábbi 18,6-os átlaghoz képest. Megint más volt a helyzet a Girona elleni mérkőzésen, amit a Real úgy nyert meg 4-1-re, hogy képes volt értékes gólszerzési lehetőségek kialakítására.

Real-Madrid_2018_2019_Total-xG.png Fotó: Statsbomb

Már a szezon elején is írtunk arról, hogy - amennyiben egészséges tud maradni - Gareth Bale lehet Ronaldo távozásának a nyertese. Lopetegui láthatóan nagyobb szerepet szánt a walesi támadónak, aki egyelőre bőven meghálálja edzője bizalmát. Azon kívül, hogy az első három bajnokin három gólt szerzett (ennél többet csak Benzema), ő alakította ki a Real legértékesebb helyzeteit is. Nagy lehetőség előtt áll, hogy CR árnyékából kilépve bizonyítsa a képességeit.

Van olyan játékos, aki sokat profitálhat a Realnál Cristiano Ronaldo távozásából | Hosszabbítás

Néhány hónapja bizonytalan volt, hogy Gareth Bale hol folytatja pályafutását. A walesi a több játéklehetőség reményében hajlandó lett volna távozni a Real Madridtól, de Cristiano Ronaldo eligazolása után valószínűleg marad a spanyol fővárosban. Miután a Real Madrid Kijevben zsinórban harmadik alkalommal is behúzta a Bajnokok Ligáját, Cristiano Ronaldo és Gareth Bale is beszélt a távozásának lehetőségéről.

Egyelőre Marco Asensio szerepköre okozhat még fejtörést Lopeteguinek, a spanyol középpályásnak kevésbé fekszik az új játékrendszer. Lopetegui sémájában olyan szélsőkre van szükség, akik állandó gólveszélyt jelentenek (mint például Bale), Asensio viszont inkább a játék szervezésében jeleskedik. Változatlanul a 22 éves játékos a Real egyik legnagyobb ígérete, Lopeteguinek azonban ki kell még találnia, hogyan tudja őt a legjobban használni.

via statsbomb

Hozzászólások