La Liga - Messi visszatérése sem orvosolhatja a Barcelona összes problémáját
Messi visszatérése sem orvosolhatja a Barcelona összes problémáját
Fotó: Europress/AFP

Messi visszatérése sem orvosolhatja a Barcelona összes problémáját

Németh DánielNémeth Dániel
2019/09/23 10:38
A Barcelona legutóbb 1994-ben, 25 évvel ezelőtt kezdett ennyire gyengén a La Ligában, ráadásul most már tendenciának tekinthető, hogy a csapat borzasztóan teljesít az idegenbeli mérkőzéseken. Komoly gondok vannak a spanyol bajnokság címvédőjénél, mindre pedig még a legnagyobb klasszisuk visszatérése sem jelenthet instant megoldást. Főleg, hogy a legégetőbb problémák hátul kezdődnek.

Lionel Messi először lépett pályára az idei La Liga-szezonban, azonban még az ő jelenléte sem dobta fel igazán a Barcelona teljesítményét. És nem véletlenül: a katalánok játékában olyan problémák figyelhetőek meg, amelyek megoldását még a csapatkapitány visszatérésétől sem remélhetik. A csapat hétvégi, Granada elleni 2-0-s vereségében pedig talán az a legrosszabb, hogy a formákat is figyelembe véve még csak igazán nagy meglepetésnek sem nevezhetjük.

Ezt megelőzően 2014-ben nyert utoljára a Granada a Barcelona ellen, azonban Lucas Alcaraz, a hazaiak akkori mestere joggal érezhette úgy a találkozó előtt, hogy meglephetik a szezont gyenge formában kezdő katalánokat. "Nem lennék most a Barcelona helyében, mert kedden kemény mérkőzést játszottak, a bajnokságban pedig egy jó formában lévő csapattal játszanak idegenben" - utalt az edző a Dortmund elleni BL-meccsre a Radio Marcának adott nyilatkozatában.

000_1KH9WF.jpg Fotó: Europress/AFP

Ernesto Valverde, a Barcelona vezetőedzője is elismerte, csapata csapnivaló teljesítményt nyújtott az idegenbeli találkozókon. "A hatékonyságunk és a labdabirtoklásunk is visszaesik az idegenbeli meccseken" - mondta még pénteken. "Ez sokba kerül nekünk, hiszen ezeken a mérkőzéseken nem a várt eredményeket szállítjuk. Idegenben szinte mindent elfelejtünk abból, amit otthon egyébként jól csinálunk. Ezen változtatnunk kell" - jelentette ki.

Ebből azonban a Granada otthonában keveset sikerült megvalósítani, a hazaiak teljesen megérdemelten gyűjtötték be a három pontot. A nehéz szezonkezdetben szerepet játszott Messi sérülése is, aki ugyan visszatért a pályára, még nincs olyan erőnléti állapotban, hogy kezdőként számíthasson rá az edzője. A hiányában viszont pontosan az a helyzet, ami az előző években is jellemző volt: ötlettelen és kiszámítható a katalánok játéka. Pedig papíron a Luis Suárez-Antoine Griezmann kettős sem hangzik rosszul.

Vélhetően a támadójáték idővel javulni fog, ha máshogy nem, hát Messi teljes visszatérésével. Az igazi gondok azonban hátul kezdődnek, és ezt még az argentin zseni várható formába lendülése sem fogja megoldani. Ebben az idényben egyetlen mérkőzést tudott kapott gól nélkül lehozni a Barca védelme: épp a keddi, Dortmund elleni találkozót. Elsősorban azt is a parádésan védő Marc-André ter Stegennek és az ajtó-ablak ziccereket elpuskázó Marco Reusnak köszönhetően.

043_dpa-pa_124497218.jpg Fotó: Europress/AFP

Öt La Liga-mérkőzésen kilenc bekapott gólnál jár a Barcelona, ami egy bajnokesélyes csapattól botrányosan rossz teljesítmény. Ez ismételten felveti azt a kérdést, miért méregdrága csatárklasszisokat üldözött a nyáron a klub vezetősége. Valverde egyelőre látványosan nem tud mit kezdeni a 120 milliós Griezmannal, aki egyszer sem találta el a kaput az idegenbeli meccseken. Tegyük hozzá azt is, hogy az igazi talány az lesz, hogyan fog a francia beférni Messi mellé a kezdőbe.

Az argentin zseni a szünetben szállt be a Granada elleni meccsbe, méghozzá a 16 éves tehetség, Ansu Fati társaságában. Talán egy fokkal veszélyesebben játszott a második félidőben a Barca, azonban egyszer sem járt igazán közel az egyenlítéshez, a meccs végéig konkrétan egyetlen lövést kellett hárítania a hazaiak kapusának. A mérkőzést végül egy csereként beálló játékos döntötte el, csakhogy ő a granadai Alvaro Vadillo volt, aki négy percnyi játék után módosította 2-0-ra az állást.

"Aggasztó ez a vereség. Egy olyan vereség, ami nagyon fáj, és amit muszáj lesz vizsgálni, mert rengeteg dolgon kell javítanunk. Nem kerülhetsz ennyire korán hátrányba, ez alaposan megnehezítette a feladatunkat. Nálunk volt többet a labda, de ezzel semmit sem tudtunk kezdeni. Ki kell elemeznünk, mi történt" - nyilatkozta a találkozót követően Suárez. Kétségtelen, hogy valamilyen megoldást találni kell, méghozzá elég gyorsan, ellenkező esetben Valverde is a veszélyeztetett edzők között találja magát.

via Goal.com

Hozzászólások