La Liga - Messi nélkül pecsételheti meg a Real edzőjének sorsát a Barcelona
Messi nélkül pecsételheti meg a Real edzőjének sorsát a Barcelona
Fotó: Europress/AFP

Messi nélkül pecsételheti meg a Real edzőjének sorsát a Barcelona

Mátrai MárkMátrai Márk
2018/10/28 08:59

Vasárnap délután rendezik a Barcelona-Real Madrid szuperrangadót a spanyol bajnokságban. Mindkét csapat elég rendhagyó előjelekkel érkezik a találkozóra, amely döntő jelentőséggel bírhat Julen Lopetegui állását és a Real Madrid bajnoki esélyeit illetően is.

A Barcelona Lionel Messi nélkül érkezik a találkozóra, aki orsócsonttörés miatt immár egy hete maródi. Szerdán nélküle verték meg az Internazionalét a Bajnokok Ligájában, és az a találkozó némi alapot nyújt Lopeteguinek, mire számíthat ellenfelétől vasárnap. Rafinha került be a kezdőbe a jobb szélre, ami meglepetésnek tűnhetett Ousmané Dembélé és Malcom jelenlétében, ám tudván, hogy Dembélé többször is késik edzésekről, Malcomot pedig egyáltalán nem akarta leigazolni Ernesto Valverde, nem meglepő, hogy egyikük sem került a kezdőcsapatba.

Messi mellett Umtiti és Vermaelen sem léphet pályára, ezért ismét Lenglet kezdhet Piqué mellett a védelem közepén. Elöl Suárez már nem az a robbanékony, pálya minden területén veszélyes játékos, mint korábban, ám ő lehet a Barcelona legveszélyesebb játékosa Philippe Coutinho mellett.

Coutinhónak különösen jó lehetőség ez a találkozó, hogy Messi hiányában a legnagyobb színpadon bizonyítson, és ismerve liverpooli pályafutását, amikor a legnagyobb rangadókon is előlépett, (ManCitynek, Tottenhamnek, Unitednek, Chelsea-nek, Arsenalnak, Evertonnak is beköszönt) nem lenne meglepő, ha ő lenne a főszereplő vasárnap délután.

A Real Madridnál sokkal több a probléma. Klubrekordot jelentő, több mint 1600 percen át nem szereztek gólt az idei szezon egy részében, amit a Levante elleni 1-2 során Marcelo szakított meg.

bar-rma1.png Gyenge minőségű helyzetek miatt szenved a RealFotó: Europress/AFP

Ez a grafikon az elmúlt négy és az idei szezon alapján azt mutatja, hogy a Real milyen kevés „várható gólt” szerez akcióból a kialakított helyzetek minősége alapján. A „várható engedett gólok” mutatóban nem teljesítenek gyengébben, mint korábban.

Annak ellenére, hogy a Real ugyanúgy 17 kapura lövést mutat be meccsenként, a helyzetek minősége és a helyzetkihasználás miatt teljesítenek gyengén. Bajnoki meccsenként 1,94 gólt kellene szerezniük kialakított helyzeteik alapján, ehhez 1,44 gólt szereznek csak. Még ha hosszú távon közelíthetnek is az átlaghoz, az elhullajtott pontokat már nem szerezhetik vissza.

A Real Madrid Ancelotti és Zidane alatt is ligaelitbe tartozott a beadások gyakorisága terén. Ha megvizsgáljuk azt, hogy a várható góljaik hány százalékban érkeztek beadásokból (nem pontrúgásokból!), azt látjuk, hogy Ancelotti alatt 32% volt a mutató, amely Zidane-nál 42%-nál tetőzött tavaly. Ennek Ronaldo volt a fő oka, hiszen csatár pozícióba került a bal szélső posztról.

Lopetegui alatt ez az érték 70%-ra ment fel! Ez azt jelenti, hogy legjobb helyzeteik többségét szélső beadások előzik meg. Ilyenkor könnyen sterillé válik a csapat, hiszen egy labdabirtoklásra törekvő csapatnak muszáj a pálya centrumában helyzeteket kialakítania. Azonban ezen a téren sem sikerült előrelépni, hiszen ugyanannyi passzt átlagolnak a tizenhatos környékén, mint Zidane alatt.

Hol van a kutya elásva?

Az igazi probléma az, hogy a 15 másodpercnél hosszabb labdabirtoklások végén leadott lövések várható gól értéke csak 8%! Ez 35%-os zuhanás a korábbi szezonokhoz képest. Ez azt jelenti, hogy hiába birtokolják sokáig a labdát, gyenge minőségű helyzeteket alakítanak ki.

Összegzésként elmondható, hogy a Ronaldo-utáni érára nem volt igazán felkészítve a csapat, és nem tudják pótolni Ronaldo szezononkénti 50 gólos+gólpasszos szezonjait.

bar-rma2.png Várható összeállításokFotó: Europress/AFP

A hétközi Plzen elleni győzelem fontos volt, bár nem túlságosan meggyőző, és most Carvajal és Vinícius nélkül utaznak a Camp Nou-ba. Annak ellenére, hogy biztatóan kezdődött Lopeteguiék számára a szezon, az edző egyre kevésbé tudja átadni szakmai munkájának üzenetét a játékosainak. 

A hírek szerint Florentino Pérez már a CSZKA Moszkva elleni 1-0-s vereség után eldöntötte, hogy az edzőnek mennie kell. 

Azóta csak a megfelelő pillanatra vár az elnök. Habár teljesen más körülmények között, de ne felejtsük el, Rafá Benítez 4-0-ra bukta el az El Clásicót (miután rejtélyesen James Rodríguez került a csapatba Casemiro helyére), mégsem azonnal vesztette el az állását, habár mindenki tudta, hogy ez csak idő kérdése. Lopetegui szintén aknamezőn jár, csak az a kérdés, mikor lép rá egy aknára.

Ki lesz az utód?

A jelöltek? Elég tisztázatlanok. Több nem megbízhatatlan (tehát a klubérdekeket szolgáló spanyol lapok: Marca, Mundo Deportivo) spanyol forrás szerint is nagyon szeretné José Mourinhót leigazolni Florentino Pérez. Ez bonyolult, hiszen a portugál szerződés alatt áll Manchesterben, és jelezte a Juventus elleni sajtótájékoztatón, hogy nem akar távozni se Madridba, se máshova, Pérez elnök szívében fontos helyet foglal el a portugál, aki elkezdte ledolgozni a madridiak hátrányát Guardiola Barcelonája ellen.

Az más kérdés, hogy Mourinho évek óta tartó alkotói válsága, illetve a jó pár olyan Real-játékos jelenléte, akikkel megromlott a viszonya a madridi időszaka alatt, nagyon megnehezítheti a helyzetet, és több mint érdekes lenne, ha Pérez ezt a két nagyon veszélyes negatív érvet nem venné figyelembe

Elég arra gondolni, amikor valaki a keretből kiszivárogtatta a 2011 tavaszi Real-Barca bajnoki előtt, hogy Pepe védekező középpályást fog játszani, Mourinho játékosokba vetett bizalma már ekkor végleg megtört, és még csak az első idényét töltötte ott.

Egy másik jelölt a szabadon igazolható Antonio Conte, aki legutóbb a Chelsea edzője volt, és Pérez nagyon szimpatizál Conte szigorú vezetési stílusával. Az egyetlen gond az, hogy a Real játékstílusához soha sem illenek az olasz edzők, emlékezzünk arra, hogy Fabio Capellót kétszer is bajnoki cím után küldték el az első éve után.

A két jelölt mutatja, hogy Pérez szigorú, autoriter módszereket követő edzőt szeretne, hogy megfékezze a játékosok befolyását, amik Benítez távozását követően elszabadultak, még ha Zidane kontroll alatt is tudta tartani fontos pillanatokban. Valószínűleg egy ideiglenes edzőt jelölnek majd ki (Solari vagy Guti) Lopetegui helyére, és megvárják a megfelelő időt a megfelelő jelölt leigazolására.

A két csapat játékstílusa eltérő, ezért is érdekes ez a rivalizálás. A Barcelona valószínűleg dominálni fogja a labdát a Busquets-Arthur-Rakitić középpályával és Coutinhóval. A Real Madrid kénytelen lesz kontrára játszani, hiszen a csapat nem bizonyította eddig, hogy labdatartásra épülő támadókoncepciót alkalmazó csapat ellen huzamosabb ideig meg tudja tartani a labdát, így pedig kontrákra kell berendezkedniük Benzemáéknak.

Ezért könnyen lehet, hogy Isco a padon találja magát Asensio javára, és Bale-re fog épülni a támadójáték a hagyományos egyenes támadásokkal, ami egyébként is jellemzi a Realt. A Barcelonának abban kell bíznia, hogy ha meg tudja tartani a labdát, a Real az önbizalomhiánynak is köszönhetően egy idő után hibázik hátul, és onnan nagyon nehéz lesz visszajönnie a meccsbe. Egy több gólos vereséggel nem csak a bajnoki címtől fosztaná meg a Barcelona a Real Madridot.

2007 óta ez lesz az első Messi és Ronaldo nélkül rendezett derbi, de a két klub sokkal több ennél a két játékosnál.  

Hozzászólások