La Liga - Lefújták az amerikai mérkőzést, Messiék mégsem lépnek pályára Miamiban
Lefújták az amerikai mérkőzést, Messiék mégsem lépnek pályára Miamiban
Fotó: Europress/AFP

Lefújták az amerikai mérkőzést, Messiék mégsem lépnek pályára Miamiban

Németh DánielNémeth Dániel
2018/12/11 12:25

Ebben a szezonban már aligha valósul meg a La Liga amerikai terjeszkedése, a Barcelona ugyanis megerősítette, hogy a "konszenzus hiánya" miatt az eredeti kiírásnak megfelelően, a Montilivi stadionban rendezik meg a Girona elleni januári bajnokit. A spanyol liga (LFP) ettől függetlenül kitart a tengerentúlon megrendezett bajnoki mérkőzések koncepciója mellett.

Nyár végén jelentették be, hogy a La Liga stratégiai megállapodást kötött a Relevent nevű amerikai cégcsoporttal, melynek értelmében spanyol bajnoki mérkőzéseket vinnének az Egyesült Államokba. Az elképzelés az volt, hogy már a mostani szezonban megvalósul a történelmi lépés, azonban a terv számos ponton bukásra volt ítélve, és jelen állás szerint első nekifutásra nem sikerült tető alá hozni.

Hiába jelentette be a szövetség, még nem biztos, hogy Messiék pályára léphetnek Amerikában | Hosszabbítás

Csütörtökön a spanyol liga (LFP) bejelentette, hogy a 2018/19-es szezontól kezdve az Egyesült Államokban is rendeznek spanyol bajnoki mérkőzéseket. Ezzel a lépéssel a La Liga nemzetközi közvetítési jogainak értékét szeretnék megsokszorozni, azonban a szándék nem elég, több szervezetnek, köztük a FIFA-nak is rá kell még bólintania a meccsek kiszervezésére.

A tervet a Spanyol Labdarúgó-szövetség (RFEF) és a játékosok szakszervezete (AFE) egyaránt ellenezte, utóbbi még az őszi sztrájk lehetőségét is felvetette. A szakszervezet elsősorban azt sérelmezte, hogy a La Liga vezetői a játékosok megkérdezése nélkül akartak dönteni egy olyan kérdésben, ami alapjaiban befolyásolja az egyébként is zsúfolt versenynaptárat. Ezen kívül a szövetségek torkán is le kellene tuszkolni az elképzelést.

Ahhoz ugyanis, hogy valóban külföldre vihessenek egy bajnokit, szükséges az RFEF engedélye, valamint a regionális labdarúgó-szövetségek (CONCACAF és UEFA) hozzájárulása, és ha mindez megvan, a FIFA még mindig dönthet a terv elkaszálása mellett. Utóbbi egyszer már megtörtént: amikor az angol Premier League vezetősége álmodozott Egyesült Államokban játszott mérkőzésekről, a nemzetközi szövetség állt a terv útjába.

Játékossztrájk jöhet a spanyol bajnokság amerikai mérkőzései miatt | Hosszabbítás

Egy héttel ezelőtt a spanyol liga (LFP) bejelentette, hogy - akár már a 2018/19-es szezontól - az Egyesült Államokban is rendezhetnek spanyol bajnoki mérkőzéseket. A terv azonban a játékosok tiltakozása miatt meghiúsulhat. A spanyol játékos-szakszervezet, az AFE a bejelentést követően élesen kritizálta a ligát, mivel a döntés úgy született, hogy arról a játékosokkal nem egyeztettek.

A La Liga biztosra ment, és a madridi bíróság elé vitte az ügyet, így próbálta a terv támogatására kényszeríteni a spanyol szövetséget, míg az UEFA esetleges elutasító határozatát a Nemzetközi Sportdöntőbíróságon készült megtámadni.

Egyelőre fellélegezhetnek a terv ellenzői, mert a Barcelona hivatalos közleményében megerősítette, hogy a Miamiba tervezett Girona-Barcelona mérkőzést Spanyolországban fogják megrendezni. A klub azzal magyarázta a döntést, hogy jelenleg nem támogatják elegen a projektet, így jelenleg nem tudják az Egyesült Államokba vinni a találkozót. "Ez a projekt addig nem lehet sikeres, amíg nincs teljes egyetértés az összes fél között."

A klub közleményének második feléből az is kiderült, hogy a mostani döntés ellenére változatlanul támogatják az amerikai terjeszkedést. "A Barcelona készen állt, és készen is fog állni a Miamiban megrendezett mérkőzésre. A klub elfogadta, hogy a mérkőzésből befolyó összeget egyenlően osztanák szét az élvonalban és a másodosztályban szereplő klubok között, hasonlóan a televíziós díjakból származó bevételekhez."

"Sajnáljuk, hogy csalódást okozunk az egyesült államokbeli rajongóinknak, igyekszünk a lehető legrövidebb időn belül spanyol bajnoki találkozót szervezni, mint ahogyan az észak-amerikai profi ligák is rendszeresen rendeznek mérkőzéseket határaikon kívül" - áll a liga közleményében. Szerintük akkor lehet csökkenteni a különbséget a Premier League-gel szemben, ha hatékonyabbá teszik a spanyol bajnokság nemzetközi népszerűsítését. 

via bbc

Hozzászólások