La Liga - Kiesés elől menekülő csapat szívhat a Barcelona bénázása miatt
Kiesés elől menekülő csapat szívhat a Barcelona bénázása miatt
Fotó: Europress/AFP

Kiesés elől menekülő csapat szívhat a Barcelona bénázása miatt

Németh DánielNémeth Dániel
2020/02/18 19:50
Spanyol sajtóhírek szerint a Barcelona közel áll a Leganésben futballozó Martin Braithwaite szerződtetéséhez. A dán futballista Ousmane Dembélé sérülését követően került képbe a katalánoknál, ráadásul rendhagyó módon az átigazolási időszakon kívül szerződtethetik a támadót. Mindezt a spanyol szövetség engedélyezte, kirántva ezzel a szőnyeget a Leganés alól.

A klubvezetésben tapasztalható problémák mellett a pályán sincs minden rendben a Barcelonánál, ráadásul a támadósort súlyos sérüléshullám is érintette az utóbbi időben. Előbb Luis Suárez dőlt ki a sorból térdsérülés miatt, majd Ousmane Dembéléről derült ki, hogy véget ért a szezonja. Miután a télen a katalánok Carles Perezt és Abel Ruizt egyaránt kölcsönadták, csak három bevethető támadójuk maradt: Lionel Messi, Antoine Griezmann és a 17 éves Ansu Fati. Világos, hogy ez a trió létszámban kevés a klub ambícióihoz.

Ezt követően a Barcelona írásban kért engedélyt a szövetségtől, hogy az átigazolási időszakon kívül pótolhassa hónapokra elveszített támadóját. Spanyolországban ugyanis a szövetség - bizonyos kikötésekkel - engedélyezheti a kluboknak, hogy ha az egyik játékosuk legalább öt hónapra kidőlt, az átigazolási ablak zárását követően igazoljanak. Ezt az engedélyt az orvosi szakvélemény alapján megadták, így a katalánok 15 napot kaptak, hogy találjanak egy La Ligában futballozó vagy szabadon igazolható támadót, aki megfelel a céljaiknak.

075_breton-fcbarcel200130_npxmX.jpg Fotó: Europress/AFP

Több lehetőség is felmerült, többek között a Getafét erősítő Ángel Rodríguez, az Alavesben futballozó Lucas Pérez vagy a levantés Roger Marti nevét is bedobták, ám minden jel szerint a dán Martin Braithwaite lesz a befutó. Érte a szerződésében szereplő kivásárlási ár értelmében 20 millió eurót kell fizetnie a Barcának, és a rotációban hasznos játékosnak bizonyulhat a több poszton bevethető játékos. Az ügy azonban komoly indulatokat váltott ki Spanyolországban a szabály igazságtalansága miatt.

A kiesés ellen menekülő Leganés ugyanis nem akadályozhatja meg, hogy távozzon a leggólerősebb játékosa, ellenben pótolni sem tudja a mostani idényben.

Fogalmazhatnánk úgy is, hogy a spanyol kiscsapatnak kell viselnie a következményeit, hogy a Barcelona vezetősége nem volt eléggé körültekintő a téli játékosmozgások során. Utóbbi azért érdekes, mert azt előre lehetett sejteni, hogy az a Dembélé, aki 2017-es átigazolása óta 61 mérkőzést hagyott ki különböző sérülések miatt, nem jelent életbiztosítást Messiék mellé/mögé. Fel lehetett volna tehát készülni a francia szélső sérülésére, legalább az egyik fiatal szélső megtartásával.

Jelenleg a Leganés 19. helyen áll a La Ligában, azonban csak két pont a hátránya a bennmaradást érő pozícióktól. Télen a klub 20 millió euróért elengedte a Sevillához a marokkói Youssef En-Nesyrit, de ezt a döntést annak tudatában hozta meg a vezetőség, hogy számolt a hatgólos Braithwaite maradásával. A dán elvesztésével szinte lehetetlen helyzetbe kerül a spanyol kiscsapat, a keretben lévő támadók, így Guido Carrillo, Roger Assalé és Miguel Ángel Guerrero még nem szereztek gólt a mostani idényben.

Az igazolásnak sportszakmai szempontból is akadnak kritikusai, a BBC Sportnál dolgozó Andy West például úgy látja, hogy ennek az üzletnek csak vesztesei vannak. Leginkább a kiesés elleni harcban reménytelen helyzetbe sodort Leganés bánkódhat, hiszen jövőre szinte biztosan a másodosztályban kezdheti meg a szezont. Játékpercek tekintetében Braithwaite is drasztikus visszaesésre számíthat, mivel a katalánoknál legfeljebb kiegészítő ember lehet. Ami pedig a Barcát illeti: vagyonokat költ egy játékosra, aki nem üti meg a klub szintjét.

Hozzászólások