La Liga - Káoszt okozhat a túlvezérelt tulajdonos valenciai ámokfutása
Káoszt okozhat a túlvezérelt tulajdonos valenciai ámokfutása
Fotó: Europress/AFP

Káoszt okozhat a túlvezérelt tulajdonos valenciai ámokfutása

Németh DánielNémeth Dániel
2019/09/16 14:03
Ritkán jelent jót a hosszú távú együttműködés szempontjából, ha egy sportklub tulajdonosa összetűzésbe kerül a vezetőedzővel. Az alá-fölé rendeltségi viszony alapján pedig az sem nagyon kérdéses, ki húzza a rövidebbet egy ilyen szituációban. Nem is olyan régen a Valenciánál épp egy ilyen konfliktus vezetett a közönségkedvenc edző távozásához.

Múlt hét szerdán Peter Lim, a Valencia szingapúri tulajdonosa elküldte a kispadról Marcelinót a felek közötti kibékíthetetlen ellentétre hivatkozva. Az időzítés nem is jöhetett volna rosszabb pillanatban: hétvégén a címvédő Barcelona várt a Valenciára - a katalánok 5-2-re megnyerték a mérkőzést - kedden pedig a Chelsea-vel játszanak a Bajnokok Ligájában. Marcelino utódja Albert Celades lett, akinek nincs tapasztalata ezen a szinten, a klubfutballban ezt megelőzően csak Julen Lopetegui szakmai stábjában dolgozott a Real Madridnál. 

Túlvezérelt tulajdonos

Érthető a szurkolók frusztrációja és dühe, hiszen Marcelino az elmúlt évtized legsikeresebb edzőjének bizonyult a klubnál. Első két idényében egyaránt a Bajnokok Ligája-indulást érő negyedik helyre kormányozta be a Valenciát, és úgy tűnt, hosszú idő után stabilitást vitt a spanyol középmezőnybe süllyedt klubhoz. 2017-es érkezését megelőzően a Valencia közelebb végzett a kiesőhelyekhez, mint az európai kupaszerepléshez, Lim pedig maga sem a türelméről volt ismeretes: két év alatt hat edzőt fogyasztott el.

075_breton-valencia190901_npDoE.jpg Fotó: Europress/AFP 

Marcelino gyorsan közönségkedvenccé vált, ami valószínűleg szerepet játszott abban, hogy az előző idényben a pocsék szezonrajt ellenére a kispadon maradhatott. Ez a bizalom később busásan kifizetődött: a szezon második felében jelentősen javultak az eredmények, olyannyira, hogy a top 3 mögötti élcsapatok botladozását kihasználva megszerezte a negyedik helyet a bajnokságban, a Király Kupában pedig megtörte a klub 11 éve tartó trófeaínségét a Barcelona legyőzésével. Az eredmények alapján tehát nem volt indokolt az edzőváltás.

Lim és Marcelino között nyáron kezdett elmérgesedni a viszony, ugyanis a hogyan továbbot illetően komoly nézeteltérés feszült a két fél között. Marcelino a sportigazgató Mateo Alemanyval karöltve kidolgozott egy átigazolási stratégiát, többek között két Barcelona-középpályás, Denis Suárez és Rafinha megszerzését tűzték ki célul. A tulajdonos azonban - engedve a portugál szuperügynök, Jorge Mendes befolyásának - megvétózta a játékosok érkezését, akik végül a Celta Vigóban kötöttek ki.

Ezt a csatát nem lehetett megnyerni

Mendes személye jelentős akadályt jelentett az edző és a tulajdonos hatékony együttműködésében. Főleg azok után, hogy a szuperügynök ügyfelei - a teljesség igénye nélkül: Álvaro Negredo, Aymen Abdennour, Enzo Perez és Nani - következetesen óriásit buktak Valenciában. Marcelino érthető módon ódzkodott attól, hogy újabb Mendes-játékosokkal erősítsék a keretet, azonban a tulajdonos kitartott az irány mellett, innen pedig már egyenes út vezetett a szakításig és a legújabb válsághelyzetig.

000_PZ57T.jpg Fotó: Europress/AFP 

Mert az teljesen világos, hogy Marcelinónak megkérdőjelezhetetlen érdemei voltak a Valencia felemelkedésében, az utódnak pedig borzasztó nehéz dolga lesz fenntartani a szintet. Sokan attól tartanak, látva a folyamatokat nem is teljesen alaptalanul, hogy a kispadra szerződtetett Celades csupán egy könnyen irányítható báb lesz a tulajdonos és Mendes kezében, a csapat összeállításába pedig minimális beleszólást kap.

Lim egyébként korábban a fiatalok játszatását is számon kérte Marcelinón, ugyanis a tulajdonos sérelmezte, hogy az edző kevés figyelmet fordít az utánpótlásban lévő tehetségekre. Egyben ez szolgáltatta az ürügyet is arra, hogy az edző által kért játékosok érkezését megakadályozza. Lim ugyanis úgy gondolta, Suárez és Rafinha megszerzésével jelentősen csökkenne Kang-in Lee és Ferran Torres játékideje az első csapatnál. Az új edző érkezésének - főleg, hogy Celades jelentős múlttal rendelkezik az utánpótlásban - ők lehetnek a nyertesei.

Lázadnak a döntés ellen

Onnan látszik leginkább, mekkora ostobaságot követett el a tulajdonos, hogy a játékosok és a szurkolók egy emberként tiltakoztak a döntés ellen. "Akárki is hozta meg a döntést, az nem csak az edzőt, hanem egy egész csapatnak és a szurkolóknak ártott. EZ NEM IGAZSÁGOS" - írta ki Instagram-oldalára a Valencia belső védője, Ezequiel Garay. "A legjobbakat kívánom, Főnök. Biztos vagyok benne, hogy eredményes leszel, bárhova is mész. Köszönöm, hogy felemelted ezt a klubot és jobb játékossá tettél" - üzente Twitteren Dani Parejo.

A keret jelentős része a médiából tudta meg, hogy Marcelino távozik a Valenciától, de voltak akik a másodedző Ruben Uriától értesültek a hírről, amikor a szakember épp kipakolta a holmijait az edzőközpontból. Celades - akinek Mendes egyik alkalmazottja, Carlos Bucero az ügynöke - így szinte lehetetlen helyzetből indul új munkahelyén. Így véli Santi Canizares, a klub korábbi kapusa is, aki a Radio Marcának adott nyilatkozatában nem kímélte a szakembert. "Celades a becsület és etika minden formáját elveszítette" - jelentette ki.

"Nem tudhatja, milyen fogadtatásban lesz része az öltözőben, ez pedig az elejétől fogva bonyolítani fogja a munkát. Egy összezavart csapatot kell átvennie, akik maguk is szégyenkeznek a történtek miatt. Ráadásul kénytelen lesz játszatni Ferran Torrest és Kang-in Lee-t és azt a kilenc játékost, akit még Lim kijelölt neki" - foglalta össze a szituációt találóan Canizares. Várhatóan az ügynek még lesz folytatása, hiszen Marcelino távozásával a sportigazgató Alemany is lehetetlen helyzetbe került szakmai szempontból.

Vissza a káoszba?

Lim eddigi tevékenysége kísértetiesen hasonlít az olasz labdarúgás istenkomplexussal megáldott tulajdonosainak - például a Palermóban ámokfutó Maurizio Zamparini - működéséhez. Öt év alatt már a nyolcadik edzőt nevezte ki, köztük voltak egészen botrányosan rossz döntések is. Sokat elmond, hogy a Celades előtti hét szakemberből csak ketten töltöttek 30-nál több mérkőzést a kispadon: a Wolverhamptonnál kiváló munkát végző Nuno Espírito Santo és a pár napja kirúgott Marcelino. Az előjelek azt ígérik, ismét nehéz időszak vár a Valencia szurkolóira.

via goal.com

Hozzászólások