La Liga - Jelentős fizetéscsökkenésre számíthatnak a Barcelona játékosai
Jelentős fizetéscsökkenésre számíthatnak a Barcelona játékosai
Fotó: Europress/AFP

Jelentős fizetéscsökkenésre számíthatnak a Barcelona játékosai

Németh DánielNémeth Dániel
2020/03/25 19:31
Akár 70%-kal is csökkenhet a Barcelona játékosainak bére a koronavírus-járvány idején - írja a Guardian. Erre a lépésre azért lenne szükség, mert a klubnál úgy számolnak, hogy a járvány súlyos gazdasági következményekkel járhat. A jogszabályok lehetővé teszik, hogy a klub visszavágja átmenetileg az alkalmazottak bérét, de a cél az, hogy konszenzusos megoldás szülessen.

A spanyol élvonalbeli futballklubok közül elsőként a Barcelona ismerte fel, hogy megoldást kell találni a koronavírus-járvány várható gazdasági hatásaira. Az egyik legfontosabb lépés a játékosok bérének visszaszorítása lehet, amely nem csak Lionel Messiékre vonatkozna, de női csapatokra, a Barcelona B-re, az U19-esekre, a kosárlabdázókra, a kézilabdázókra, a futsalosokra és a görkorongozókra is. A kiszivárgott hírek szerint a játékosok fogékonynak bizonyultak az ötletre, megállapodás azonban még nem született.

Spanyolországban a törvények lehetővé teszik a cégek számára, hogy átmeneti jelleggel csökkentsék az alkalmazottak béreit, ha rendkívüli helyzet áll fenn. Ez kényelmes helyzetbe hozza a Barcelonát (és a többi sportegyesületet), egyelőre azonban az a cél, hogy megállapodás szülessen a csökkentés mértékéről. Kedden a csapatkapitányok részvételével már lebonyolítottak egy tárgyalást, a visszajelzések pedig pozitívak voltak, vagyis a klubnál joggal bíznak abban, hogy sikerül békés megoldást találni.

Átmenetileg minden Barcelona-játékos bére csökkenhet.Átmenetileg minden Barcelona-játékos bére csökkenhet. Fotó: Europress/AFP

A fizetéscsökkentés csak arra az időszakra vonatkozna, amíg szünetel a bajnokság, utána ismét 100%-ot kapnának a játékosok. Abban az esetben is, ha a küzdelmeket végül nem fejezik be. Spanyolországban a legtöbb futballista havonta kap fizetést, ezt nevezik sueldónak, ezen kívül félévente egy nagyobb összeget kapnak a klubjuktól, amit fichának hívnak. Az egyelőre nem tisztázott, hogy a csökkenés csak a havi fizetésre vonatkozik, vagy adott esetben a ficha is megcsappanhat a belengetett 70%-kal.

Aligha véletlen, hogy elsőként pont az egyébként is törékeny költségvetéssel rendelkező Barcelona gondolkozott el a bércsökkentésen. Éves szinten a Barcelona egymilliárd eurós költségkerettel dolgozik, melynek igen nagy részét, 66%-át fordítja fizetésekre. Bár az egy évvel korábbi 70%-hoz képest sikerült valamelyest faragni a bérekből, ez még mindig nagyon magas, az pedig nem valószínű, hogy sikerül tartani a célként kitűzött 61%-ot. Bevételek híján pedig joggal tart attól a vezetőség, hogy fizetésképtelenné válik a klub.

Hasonló döntésekre más országokban is számítani lehet. Németországban a Borussia Mönchengladbach játékosai önként ajánlották fel, hogy lemondanak a bérük egy részéről, hogy a klub többi alkalmazottjának biztonságban legyen az állása. Szerdán a Bayern München és a Borussia Dortmund futballistái is beleegyeztek a fizetéscsökkentésbe, a bajoroknál ez 20%-ot jelent. Angliában főleg a másodosztályban mozgolódnak a klubok, többek között a Leeds és a Birmingham is dolgozik az átmeneti fizetéscsökkentésen.

via Guardian

Hozzászólások