La Liga - Játékossztrájk jöhet a spanyol bajnokság amerikai mérkőzései miatt
Játékossztrájk jöhet a spanyol bajnokság amerikai mérkőzései miatt
Fotó: Europress/AFP

Játékossztrájk jöhet a spanyol bajnokság amerikai mérkőzései miatt

Németh DánielNémeth Dániel
2018/08/23 11:01

Egy héttel ezelőtt a spanyol liga (LFP) bejelentette, hogy - akár már a 2018/19-es szezontól - az Egyesült Államokban is rendezhetnek spanyol bajnoki mérkőzéseket. A terv azonban a játékosok tiltakozása miatt meghiúsulhat.

A spanyol játékos-szakszervezet, az AFE a bejelentést követően élesen kritizálta a ligát, mivel a döntés úgy született, hogy arról a játékosokkal nem egyeztettek. "Ahogy megszokhattuk a ligától, ezúttal sem kérte ki a játékosok véleményét, és olyan helyzetbe hozta őket, amelyből csak a bajnokságnak származik előnye" - fogalmazott közleményében a szakszervezet.

Szerdán az AFE elnöke, David Aganzo megbeszélést tartott a spanyol bajnokságban szereplő klubok képviselőivel. Ezen mások mellett részt vett Sergio Ramos és Nacho a Real Madridból, Sergio Busquets és Sergi Roberto a Barcelonából, illetve Koke és Juanfran az Atlético Madridból. Aganzo szerint a játékosok nem elégedettek a liga terveivel.

000_16Y1IH.jpg Fotó: Europress/AFP  

"A józan ész hiánya jelenti a problémát, a rajongókkal például senki nem számol. Meg kell oldanunk ezt a vezetőkkel. A kapitányok felháborodtak, a terv ellen vannak, méghozzá egyhangúan. Az egésznek nincs értelme. Egy 15 éves megállapodásról beszélünk, amiről nem konzultáltak a játékosokkal" - magyarázta az elnök.

Jöhet a sztrájk?

Érthető a játékosok bizonytalansága, mert konkrétumot a liga vezetői sem tudtak elmondani a tervekről. Jelenleg azt lehet tudni, hogy már a következő idényben szeretnének mérkőzéseket vinni Amerikába, de sem a helyszínt, sem pedig az időpontot nem jelölték ki. És az is bizonytalan, melyik csapat lenne érintett, bár szinte bizonyosan a Real Madrid vagy a Barcelona valamelyik meccséről lenne szó.

Aganzo elmondta, végső megoldásként akár a sztrájk is szóba jöhet, ha nem sikerül dűlőre jutni a ligával. Az AFE várhatóan szeptemberben ül le a La Liga vezetőivel a tárgyalóasztalhoz. Amennyiben az LFP ezt követően is kitart az amerikai mérkőzések mellett, szeptember végén, október elején szünetelhet a spanyol bajnokság. Mondani sem kell: ez súlyos csapás lenne a ligára nézve.

Miért kellenek amerikai mérkőzések?

Az LFP célja, hogy növelni tudja a La Liga nemzetközi jogainak értékét. Jelenleg az angol Premier League közvetítési jogaiért fizetik a legtöbb pénzt, az Egyesült Államokban például az NBC hat év alatt 1 milliárd dollárt fizet az angoloknak. A spanyol focit a BeIN Sport adja angol nyelven, ez a csatorna viszont az amerikai háztartások negyedéig sem jut el.

Hiába jelentette be a szövetség, még nem biztos, hogy Messiék pályára léphetnek Amerikában | Hosszabbítás

Csütörtökön a spanyol liga (LFP) bejelentette, hogy a 2018/19-es szezontól kezdve az Egyesült Államokban is rendeznek spanyol bajnoki mérkőzéseket. Ezzel a lépéssel a La Liga nemzetközi közvetítési jogainak értékét szeretnék megsokszorozni, azonban a szándék nem elég, több szervezetnek, köztük a FIFA-nak is rá kell még bólintania a meccsek kiszervezésére.

Korábban írtunk már arról, hogy a terv a bejelentés ellenére sem biztos, hogy megvalósulhat. A ligának ugyanis még számos szervezettel meg kell állapodnia. Többek között:

  • a spanyol és az amerikai labdarúgó-szövetséggel;
  • a regionális szövetségekkel (UEFA, CONCACAF);
  • és végül a FIFA-val.

De a terv már lehet, hogy korábban elbukik, hiszen ha a játékosok szakszervezete sikerrel lobbizik, akár már szeptemberben kénytelen lehet az LFP lemondani a nagyszabású tervekről. A La Liga egyébként a 2016/17-es szezonban 3,6 milliárd eurós bevételt hozott, míg az előző szezonra nagyjából 4 milliárdot jósolnak. A cél a további növekedés elérése lenne, ezért is lehet hatékony egy esetleges játékossztrájk.

via telegraph 

Hozzászólások