La Liga - Iniesta mély őszinteséggel vall korábbi depressziójáról
Andrés Iniesta
Fotó: Europress/AFP

Iniesta mély őszinteséggel vall korábbi depressziójáról

Wojciechowski PatríciaWojciechowski Patrícia
2020/05/01 08:15
Andrés Iniesta minden idők egyik legnagyszerűbb focistája, és ami talán még ennél is fontosabb, az egyik legszerethetőbb karaktere a sportágnak. Mindent elért, amit egy játékos elérhet, pályafutása legszebb éveiben azonban démonjaival is meg kellett küzdenie. Egy napokban megjelent dokumentumfilmben a spanyol klasszis minden eddiginél őszintébben beszélt múltbeli depressziójáról, mely beárnyékolta karrierje legsikeresebb időszakát.

A 2010-es vb hőse, a Barcelona klublegendája, a labdarúgás ikonikus alakja és egy végtelenül szimpatikus figura: Andrés Iniestáról általában ezek jutnak eszünkbe. Mindent megnyert, amit csak lehetett: világbajnok, kétszeres Európa-bajnok, négyszeres BL-győztes, csak hogy a legnagyobb sikereit említsük. A kiemelkedő eredményeknek azonban komoly ára volt. A spanyol focista, a Rakuten Tv napokban megjelent The unexpected hero című dokumentumfilmjében mélyebb betekintést nyújt saját és családja életébe, és beszél nehezebb periódusáról is. Különösen hosszú részt szentelnek a pályafutását is veszélyeztető depressziónak, ami pont akkor kerítette hatalmába, amikor sikerei csúcsán volt.

A filmben számos legendás labdarúgó, edző és Iniesta családja is megszólal. Xavi a spanyol futball legnagyobb tehetségének nevezi Iniestát, többen a tánchoz hasonlították a spanyol játékstílusát. De talán Gianluigi Buffon fogalmazza meg leginkább, hogy mitől is olyan különleges a középpályás:

„Nem tudod felhúzni magad azon, ha veszítesz ellene. Mert olyan stílusosan, olyan egyszerűséggel győz, hogy szinte már igazságosnak tűnik, hogy ő nyert, mintha minden mérkőzést neki kellene megnyernie, mert megérdemli.”

Két legendás gól

A film Iniesta két sorsdöntő gólját emeli a középpontba. Az egyik a 2009-es Chelsea elleni BL-elődöntő londoni visszavágóján a 93. percben 17 méterről szerzett egyenlítő találata. A Barcelona 0:0-s hazai mérkőzést követően, a 93. percig 1:0-s hátránnyal kiesésre állt Londonban, amikor is Iniesta betalált, és ezzel BL-döntőbe rúgta az Abidal kiállítása miatt tíz emberrel játszó Barcelonát. S noha a mérkőzésnek a hibás bírói döntések miatt, amit a filmben Xavi is elismer, a mai napig van némi negatív kicsengése, Barcelonában Iniesta lett a párharc hőse. A Barca 2009-ben végül megnyerte a sorozatot, a döntőben Iniesta sérülten, komoly fájdalmakkal játszott.

Természetesen a 2010-es világbajnokság fináléjában, a hosszabbítás 116. percében szerzett világbajnoki címet érő találata is fókuszba került. Iniesta nemzeti hőssé vált azzal, hogy a végső győzelemhez lőtte Spanyolországot, de ennél is nagyobb tettet hajtott végre, mikor gólörömében a 2009-ben szívinfarktusban elhunyt jóbarátjáról, a városi rivális Espanyol csapatkapitányáról, Dani Jarque-ról emlékezett meg. „Dani Jarque mindig itt leszel velünk”-olvashatta az üzenetet az egész világ. Iniesta a szép gesztussal elérte, hogy az Espanyol szurkolói is szívükbe zárják. 

Iniestavbdöntő.jpg Fotó: Europress/AFP

A világbajnoki döntőről Iniesta édesapja, Jose Antonio osztott meg egy érdekes történetet. Jose Antonio fél a repüléstől, így nem utazott el Dél-Afrikába, Iniesta házában, egyedül követte az összecsapást. A spanyolok hosszabbításban szerzett gólja után, anélkül, hogy tudta volna, ki talált a kapuba, négy perccel a mérkőzés vége előtt felment az emeletre zenét hallgatni. Mire vette a bátorságot, hogy visszatérjen a tv elé, örömmel tapasztalhatta, hogy a spanyolok már ünnepelnek, a visszajátszásból derült ki számára, hogy fia szerezte a győzelmet érő találatot.

Iniesta pályafutása a csúcson volt, sikert sikerre halmozott, ám a legnagyobb diadalok közepette élete legnehezebb időszakát élte át…

Depresszió

A 2009-es sikerekkel teli idény közben Iniesta súlyos harcot folytatott önmagával, komoly depresszióban szenvedett. A hozzá közelállók egy Costa Braván eltöltött családi nyaralás során döbbentek rá, hogy Iniesta nagyon nincs jól. A vakáció során, miközben mindenki jól érezte magát, Iniesta csak nézett maga elé, semmit sem akart csinálni, folyamatosan aludni szeretett volna. Egyik éjszaka váratlanul megjelent szüleinél: „Mama, alhatnék veletek?” - tette fel a kérdést.

„A 25 éves fiunk egyszer csak megjelenik éjfélkor, és a szüleivel akar aludni. Éreztük, hogy valami nagyon nincs rendben” - emlékszik vissza az édesapa.

Iniesta nem tudott szüleinek magyarázatot adni furcsa viselkedésére, csak annyit mondott, hogy nincs jól. Édesapja szerint az egész család számára nehéz volt feldolgozni, hogy miközben a Chelsea elleni góljával egész Barcelonát boldoggá tette, pont a gólszerző maradt boldogtalan.

Iniesta-Barcelona-búcsú.jpg Fotó: Europress/AFP

Állapotát tovább rontották sérülései. A saját testével folytatott harcot Iniesta kilátástalannak érezte, rosszul viselte, hogy nehezére estek az edzések.

„A napok teltek és rájöttem, semmivel sem érzem magam jobban, nem vagyok önmagam. Sötét felhők gyűltek körülöttem, és minden sötétté vált.”

Barátja, Dani Jarque váratlan halála még mélyebb gödörbe rántotta.

„Nagyon rossz időket éltem. A hozzám közel álló emberek tudják, milyen rossz helyzetben voltam. Amíg nem éled át magad is, el sem tudod képzelni, milyen ez.” - fogalmazta meg akkori állapotát Iniesta.

Családtagjai és barátai elmondása alapján, rá sem lehetett ismerni a spanyol középpályásra. Volt, hogy csak az éjszakákat várta, hogy tabletták segítségével végre aludni tudjon. Édesapja attól félt, hogy elkeseredésében még a focit is befejezi. Valójában azonban sosem állt le az edzésekkel. 

Pep Guardiola nagy szerepet játszott abban, hogy Iniesta leküzdötte depresszióját. A csapattársak sokáig nem vették észre, mekkora gondban van a középpályás. Látták, hogy szomorúbb, mint máskor, de Iniesta egyébként is csendes volt és csak keveset beszélt önmagáról, nehézségeiről sem tett sokáig említést. Amikor Guardiola észlelte a helyzet komolyságát, pszichológust ajánlott játékosának.

Ez volt az első alkalom Guardiola edzői pályafutásában, hogy ilyen helyzetbe került” - meséli Inma Puig, Iniesta pszichológusa. Puig azt is kiemeli, hogy a Barcelona korábbi vezetőedzője többször hangsúlyozta, most Andrés az ember, és nem a játékos a fontos. Az ember mindig a foci előtt kell, hogy álljon.

Iniesta felépülésében nagy szerepet játszottak szerettei is. A családtagok, későbbi felesége, Ana, és barátai végig mellette álltak a nehéz időszakban, igazi csapatmunka volt a spanyol középpályás kirángatása a gödörből. Ana éjszakákat töltött el Iniesta szülei házában, párjára vigyázva. A spanyol ezért a mai napig különösen hálás a mellette állóknak.

Iniestacsalád.jpg Fotó: Europress/AFP

Időbe telt, de most már nyugodtan tud mesélni korábbi rossz időszakáról, szerinte a depresszióból önmaga egy jobb énje tért vissza. Azzal, hogy ilyen nyíltan beszél problémáiról, szeretne másoknak is példát mutatni. Akadnak olyanok, akiknek sokat segít, hogy egy akkora klasszis, mint Iniesta, őszintén vall nehézségeiről.

A La Masia

A Barcelona legendás utánpótlás-akadémiáján, a La Masián eltöltött évek nagy valószínűséggel szerepet játszottak Iniesta későbbi lelki problémáiban. Komoly nehézséget okozott számára, hogy gyermekként el kellett válnia szüleitől, a La Masián töltött időszak alatt nagyon egyedül érezte magát. A filmből kiderül, milyen közel állt ahhoz az Iniesta-család, hogy Andrés mégse maradjon az akadémián. Édesapja kifejezetten szorgalmazta, hogy fia a katalánokhoz kerüljön, ám miután a család először meglátogatta a La Masiát, már inkább hazahozta volna fiát. Iniesta sem ragaszkodott a maradáshoz, szívesebben tért volna vissza a szülői házba. Végül Iniesta édesanyjának köszönhető, hogy a spanyol középpályás a La Masián maradt, ő az, aki rávette a családot, ha már egyszer Barcelonába vitték a fiút, ne futamodjanak meg. Döntésével egy páratlan pályafutás alapjait rakta le.

Iniesta egy kis faluból, Fuentealbillából származik, a család mindig is sokat jelentett számára. A békés gyermekkor után nagy váltás volt elkerülnie otthonról. Eleinte gyűlölte a La Masiát, borzasztóan hiányzott neki családja, a falu, a megszokott környezet. Szörnyen egyedül érezte magát, időbe telt, mire hozzászokott az új élethez.

Búcsú Barcelonától, a japán kaland

Iniesta 2018-as távozása a Barcelonától mindenkit megdöbbentett. A legtöbben elképzelhetetlennek tartották, hogy a klubikon máshol fejezze be pályafutását. Iniesta kikötötte, csak olyan csapathoz igazol, ahol biztosan nem kell a Barcelona ellen pályára lépnie. Útja Japánba, a Vissel Kobe együtteséhez vezetett. Feleségével, Anával és négy gyermekükkel költöztek Ázsiába, a film betekintést ad a család ottani életébe. Iniesta megjegyzi, eleinte furcsa volt elhagyni Spanyolországot, de idővel a család szép lassan hozzászokott új otthonához, ahol a korábbiakhoz képest még jobban egymásra vannak utalva. Japán együttesében Iniesta együtt játszik korábbi válogatottbeli csapattársával, David Villával. A két család rendszeresen összejár, Iniesta és Villa fiai pedig együtt fociznak. Talán Japánban már alakul is a jövő spanyol válogatottja…

Iniesta sok szempontból szabadabbnak érzi magát most Japánban. A Barcánál folyamatosan körülvette a stressz, a nagy nyomás mentálisan is megterhelte, sosem érezhette magát 100%-osan. Ennek ellenére a szerelem a régi, játékospályafutása befejezése után mindenképp visszatérne szeretett klubjához. 

Hozzászólások