La Liga - Így söpörték szőnyeg alá Sergio Ramos és a Real Madrid doppingügyeit
Így söpörték szőnyeg alá Sergio Ramos és a Real Madrid doppingügyeit
Fotó: Europress/AFP

Így söpörték szőnyeg alá Sergio Ramos és a Real Madrid doppingügyeit

Németh DánielNémeth Dániel
2018/11/26 15:45

Nemrég a német Der Spiegel négyrészes oknyomozó-cikksorozatban mutatta be, hogyan jutott (de fogalmazhatunk úgy is: hogyan csalta magát) a futballvilág csúcsára a Manchester City. A német lap ezúttal a Real Madrid kapcsán bukkant érdekes dokumentumokra, amelyek azt bizonyíthatják, hogy a klubnak több zavaros, de a nyilvánosság elől eltitkolt doppingügye is volt a közelmúltban.

Sergio Ramos a 2017-es, Juventus elleni Bajnokok Ligája-döntőt követően leadott mintáját az ausztriai Seibersdorf városába szállították. Bő egy hónappal később a labor levelet küldött az Európa Labdarúgó-szövetségnek, melyben közölték a vizsgálat eredményét: a 3324822 kódszámmal ellátott mintában dexametazon  nyomaira bukkantak, ami egy gyulladást és fájdalmat csökkentő szer. Ezen kívül viszont a koncentráció javítására is alkalmas, használata pedig hangulatjavító hatással járhat. 

Nem mellesleg: szerepel a Nemzetközi Antidopping Ügynökség (WADA) tiltólistáján is.

000_P96GA.jpg Fotó: Europress/AFP

Nem kellett sok idő, hogy az UEFA orvosi bizottsága kiderítse, melyik játékos adta le a 3324822-as mintát a cardiffi döntőt követően. A nyilvántartásból kiderült, Sergio Ramos, a Real Madrid és a spanyol válogatott csapatkapitánya akadt fenn a doppingteszten. Az ügy azonban nem került nyilvánosságra, a dokumentumokat az UEFA hét lakat alatt őrzi. Sem a játékos, sem a klub ellen nem indult fegyelmi eljárás, az európai szövetség egyszerűen a szőnyeg alá söpörte az ügyet.

Nem feltétlenül dopping

Két nappal az ausztriai laborból érkező jelentés megérkezését követően az UEFA antidopping bizottsága felvette a kapcsolatot Ramosszal. Július 10-én érkezett meg a játékos válasza, ami összesen négy sorból állt. Azzal védekezett, hogy a pozitív mintát egy orvosi kezelés miatt produkálta, amit napokkal a mérkőzés előtt végeztek el rajta. Mellékelte orvosa jelentését is, ami "remélhetőleg teljes mértékben tisztázni fogja a helyzetet" - írta válaszában a védő.

A dexametazon használatára világos szabályok vonatkoznak. Ugyan szerepel a WADA tiltólistáján, bizonyos kezelések során profi sportolók is szedhetik. Ennek azonban szigorú menete van, a kezelőorvosnak például jelentést kell írnia a dexametazon alkalmazásáról. Amennyiben ez elmarad és a doppingellenőrzésen fennakad a sportoló, az doppingvétségnek minősül. Sergio Ramos orvosi kartonján viszont nem rögzítették a dexametazon-kezelést. 

Ehelyett egy másik szer szerepel a jelentésben: a Celestone Chronodose. Ez a dexametazonhoz hasonlóan gyulladáscsökkentő, és ugyanúgy tiltólistás a WADA-nál. 

000_P96WU.jpg Fotó: Europress/AFP

Elfelejtették jelenteni

Az UEFA jelentéséből kiderül, hogy Ramos közvetlenül a díjátadó-ünnepséget követően jelent meg a cardiffi doppingellenőrző állomáson, és majdnem két órába telt, mire le tudta adni a vér- és vizeletmintát. A folyamat során ott volt vele a csapat egyik orvosa, akire a Der Spiegel csak "dr. A-ként" hivatkozik, és aki a spanyol rögbiválogatott csapatorvosa is egyben. A pozitív mintát követően dr. A vállalta a felelősséget a szövetségnek írt levelében. Világos üzenet volt: a játékos ártatlan, és csak az orvos hibázott.

A csapatorvos jelentésében az áll, hogy a játékos térd- és vállsérülés miatt kapott dexametazon-injekciót egy nappal a BL-döntő előtt. Az orvos elismerte, hogy a doppingellenőröknek másik szerről adtak jelentést, amit az ünnepi hangulattal és a speciális körülményekkel magyarázott. Utóbbi alatt azt értette, hogy a doppingellenőrző állomáson a korábbi spanyol király és a spanyol miniszterelnök is meglátogatta Ramost. "Emberi hiba történt" - írta, hozzátéve: nem állt szándékukban kijátszani a szabályokat.

Az UEFA doppingellenes bizottsága elfogadta az orvos indoklását. Egy független szakértő megerősítette, hogy ekkora dózisban két injekciós kezelés már kimutatható egy játékos vizeletmintájából. "Nagyon valószínű, hogy a játékos és az orvos adminisztratív hibát követett el" - áll az UEFA végső jelentésében. Az európai szövetség ezzel lezárta az ügyet, és végső konklúziójában azt tanácsolta a klubnak, a legközelebbi vizsgálatok alatt óvatosabban járjon el a doppingellenőrzések során.

Ronaldo panasza

Négy hónappal a 2017-es BL-döntőt megelőzően az UEFA doppingellenőröket küldött Madridba, hogy mintát kérjenek a Real tíz, előre kijelölt játékosától. A vizsgálatnak azonban volt egy olyan pontja, amelynél az ellenőrök elveszítették a kontrollt a folyamat felett. Az UEFA jelentéséből kiderül, Cristiano Ronaldo elégedetlenségét fejezte ki, amikor az ellenőr első nekifutásra nem tudta levenni a vérmintát, és arra is panaszkodott, hogy mindig őt jelölik ki a vizsgálatokra.

Az ügy csak azt követően vált igazán kellemetlenné, miután Ronaldótól és Kroostól is levették a mintát. Hirtelen megjelentek a Real Madrid orvosai, és a maradék nyolc játékosnál ők maguk vették le a vérmintát.

000_14L7T4.jpg Fotó: Europress/AFP

Az előre be nem jelentett tesztekre szigorú előírások vonatkoznak. Minden csapatnak kötelessége biztosítani, hogy az ellenőrök zavartalanul és függetlenül végezhessék a munkájukat. A játékosoknak senki sem segíthet a vizelet- és vérminta leadásánál, utóbbinál akár háromszor is megszúrhatják a játékosokat, ha nem találják a vénát. Az, hogy az UEFA kijelölt ellenőrei helyett a klub saját orvosai felügyelik a folyamatot, nem felel meg a szabályoknak, ezért az UEFA magyarázatot követelt a Realtól.

José Ángel Sánchez, a Real Madrid általános igazgatója válaszlevelében alkalmatlansággal vádolta az UEFA-ellenőröket. Megvédte Ronaldót is, aki szerinte "tisztelettel tett panaszt" azt követően, hogy kétszer is megszúrták anélkül, hogy vénát találtak volna. A portugálhoz kiküldött ellenőrről azt írta: "nekünk és a játékosoknak is úgy tűnt, új még ebben a szerepben, és valószínűleg nem túl tapasztalt a topjátékosok kezelésében." Az ügynek nem lett következménye.

Ramos doppingvétsége

Akad egy másik dokumentum is, ami rossz fényt vet a BL-címvédőre. Ebben az ügyben a Spanyol Antidopping Ügynökséggel, az AEPSAD-dal szemben került bajba a klub egyik játékosa, ráadásul ismételten Sergio Ramos. A védőt április 15-én, az FC Málaga elleni 2-1-es Real Madrid-győzelmet követően kötelezték vizsgálatra az ügynökség ellenőrei. Ennek ugyan eleget tett a Real csapatkapitánya, azonban nem az előírásoknak megfelelően, így lényegében doppingvétséget követett el.

Elsőre nem tűnik súlyosnak az ügy. Ramos szeretett volna zuhanyozni a vizsgálat előtt, hogy minél hamarabb hazautazhasson a csapattal Madridba. Erre az ellenőr nem adott engedélyt (arra még bővebben kitérünk, miért) azonban a játékos és a csapatorvos is ragaszkodott ahhoz, hogy a mérkőzések utáni zuhanyozással semmilyen szabályt nem sért meg a védő. Az ellenőr figyelmeztetése ellenére Ramos még a vizsgálatot megelőzően lezuhanyzott.

075_breton-malagacf180415_npbmz.jpg Fotó: Europress/AFP

Ezt azért veszik komolyan, mert ezzel is akadályozni próbálják, hogy a vizeletmintákat manipulálhassák a játékosok.

Amennyiben valakit vizsgálatra hívnak, akár a mintaadás előtti fürdéssel is véthet a szabályok ellen. Az utóbbi pár évben a spanyol törvényhozás rengeteget szigorított a doppingra vonatkozó szabályokon. Az, amit Ramos csinált a "doppingellenőrzési folyamat akadályozásának" minősül, amiért súlyos büntetés járhat: akár négy éves eltiltással is büntethető, amit abban az esetben csökkentenek kettőre, ha a sportoló nem szándékosan vétett a szabályok ellen.

Az AEPSAD szeptember végén küldött írásos tájékoztatást a klubnak és a játékosnak a Ramosszal szemben felhozott vádakról. Az ügyben sem a klub, sem a játékos, sem pedig a doppingellenes ügynökség nem nyilatkozott. Pedig utóbbinak is lenne mit megmagyaráznia, például, hogy miért tartott öt hónapig, mire hivatalos figyelmeztetést kapott a Real Madrid egy olyan ügyben, amely normál esetben pár hét alatt eljut a hivatalos lépésekig.

via der spiegel

Hozzászólások