La Liga - El Derbi madrileño
El Derbi madrileño
Fotó: Europress/getty

El Derbi madrileño


2015/10/04 15:09

A madridi derbi sokágig a barcelonai rangadóra hajazott, mind a csapatok teljesítménye, mind a klubok hozzáállását tekintve. Az egyik oldalon egy sikert sikerre halmozó nagycsapat, akik hazai és európai szinten is az egyeduralomra törnek, miközben számukra a városi derbi a valóban fontos meccsek mellett csak egy összecsapás a sok közül. A másikon egy gyengélkedő, a városi rivális ellen nem sok vizet zavaró klub, akik erre a történelmi rangadóra összpontosítanak egész évben, számukra ez az év meccse, hogy aztán ennek megfelelően vesztesen hagyják el a pályát minden alkalommal.

2002 és 2013 között a két csapat 22 bajnokit játszott egymással, ahol a mérleg 17 Real Madrid győzelem és 5 döntetlen. Az Atlético Madrid-ot nem lehet az Espanyolhoz hasonlítani, ez egyértelmű, de az említett időszak minden további nélkül behelyettesíthető a katalán derbi modernkori történelmébe. Ez azonban a múlt, ahogy azt a matracosok is szeretik kihangsúlyozni és amit a Real Madridnak is el kell ismerni az elmúlt évek ereményei után. 2013 tavaszán a Király Kupa döntőjében ugyanis egy hosszú sorozat ért véget, az Atletico -ráadásul a Bernabéu-ban- 2-1-re verte Diego Costa és Miranda góljaival a városi riválist és nyerte el a trófeát. A következő szezonban az Atlético megnyerte a bajnokságot és maradt veretlen a blancók ellen egy 1-0-s győzelem és 2-2-es döntetlen után. Az év meccsét a BL döntőben azonban balszerencsés körülmények között elvesztették Simeone-ék, a Real Madrid pedig a tizedik BL serlegét vihette haza.

Tavaly hasonló szereposztás mellett folytatódott a párharc története, a BL-ben a Real Madrid volt a jobb, a többi versenykiírásban viszont egyértelműen az Atlético dominált. A BL negyeddöntőjében 1-0-s összessítéssel Cristiano-ék mentek tovább ennek megfeleően, a maradék 6 meccsen viszont 4 győzelem és 2 döntetlen áll a matracosok neve mellett. A Spanyol Szuper Kupát 2-1-es összesítéssel nyerte meg Raúl Garcia és Mandzukic góljaival Cholo csapata, míg a spanyol kupa nyolcaddöntőjében a hazai 2-0 után a Bernabéu-ban értek el a vendégek 2-2-t és ütötték ki a városi riválist. A bajnokságban még ennél is tovább mentek. A tavaly szeptemberi első meccsen Tiago és Arda Turan góljaival nyertek idegenben, ahol Cristiano csak büntetőből tudott szépíteni. A Vicente Calderón-ban lejátszott bajnoki pedig nagy valószínűséggel az Atléti szurkolók kedvenc meccse marad még hosszú időkig. Tiago, Saúl, Griezmann és Mandzukic góljaival 4-0-ra verték a Real Madrid-ot, ami 1947 óta a legjobb eredményük volt a városi rivális ellen. Gerard Pique szerint ez volt az a pont -ahogy azt valószínúleg nem túl tiszta fejjel a BL győzelem ünneplése közben világgá kürtölte- amikor minden elkezdődőtt. A "minden", ebben az esetben a Barca triplázását jelentette és azt, hogy a Real Madrid végül nem nyert semmit.

Ha a tavalyi meccs a Vicente Calderón-ban ilyen sorsdöntő volt, kérdés, mit hoz majd a mai találkozó. Volt ugyan már egy Atlético-Barca idén, ám eddig mindeképpen ez tűnik a bajnokság legérdekesebb összecsapásának, ami az első nagy teszt lehet a Benítez féle Real Madridnak. A blancók edzője ugyan hasonlóan jellemzte a Bilbao elleni két héttel ezelőtti meccset is, amin a fővárosiak magabiztosan nyertek egy nehéz ellenfél otthonában, ennek ellenére véleményünk szerint a madridi derbi nyútja majd az igazi bizonyítvánt a csapat idei teljesítményéről. A blancók eddig mindössze egyetlen gólt kaptak, ám a góllövés (bármilyen furán is hangzik nem egy gólzáporos meccs után) eléggé döcögős ebben az évben. 0-0 a Gijón ellen, szerény 1-0 a Granada ellen, 0-0 otthon a Málaga ellen. Ez utóbbin a hazaiak összesen 31-szer próbálkoztak lövéssel (ebből Cristiano 14-szer), de eredménytelenül.

A hazaik teljesítménye is döcögős, lévén már két vereség is van a nevük mellett (és a BL-ben is kikaptak már egyszer) annak ellenére, hogy sokak szerint Simeone a klub történetének egyik legjobb keretével dolgozhat. A csatársorban ott van Griezmann, Torres, Jackson Martínez, Angel Correa és Luciano Vietto is, ám az eddigi fordulókban nem sikerült megtalálni az állandóságot és az említett játékosok teljesítménye is erősen hullámzott. Ráadásul hiányzik majd Koke, ami nem jó jel annak tudatában, hogy mindössze 5-öt nyertek meg a 10 legutóbbi meccsből amit nélküle játszottak.

Azonban előjelek ide, történelem oda, ez a párosítás mindenképpen a spanyol foci egyik legjelentősebb összecsapása. Nem is tennénk hozzá többet. Nagy meccs lesz. Este 20.30.

Hozzászólások