La Liga - Barcelonából Madridba kerülhet a jövő szombati El Clásico
Barcelonából Madridba kerülhet a jövő szombati El Clásico
Fotó: Europress/AFP

Barcelonából Madridba kerülhet a jövő szombati El Clásico

Rév DánielRév Dániel
2019/10/17 13:36
Katalóniában kedd óta elég komoly tüntetések zajlanak, mivel a spanyol bíróság rendkívül súlyos börtönbüntetésre ítélt kilenc katalán politikust. Az események erőszakos mivolta miatt a spanyol futballbajnokságot lebonyolító La Liga arra kérte a Spanyol Labdarúgó Szövetséget (RFEF), hogy cserélje meg az erre a szezonra ütemezett két El Clásico pályaválasztói jogát, így lehet, hogy jövő szombaton nem Barcelonában, hanem Madridban csap össze a Barça és a Real.

Ahogy arról már az Eurosport szerda esti híreiben beszámoltunk, a La Liga azért kérte a pályaválasztói jog felcserélését, mert úgy érzi, hogy a Katalóniában kirobbant tüntetések közepette nem lennének biztonságban a Real Madrid játékosai, ha jövő szombaton Barcelonában kellene pályára lépniük.

A BBC információi szerint a kérésről előzetesen egyik klubot sem tájékoztatták, ám az RFEF a döntés előtt mindenképpen kikéri majd az érintett klubok véleményét. A BBC értesülései szerint az FC Barcelona vissza fogja utasítani a kérést, mivel nem érzi szükségesnek a pályaválasztói jog felcserélését. A La Liga tervei szerint a márciusi, jelenleg még Madridba tervezett El Clásicót rendeznék Barcelonában, ha mindkét klub és a szövetség is belemegy a cserébe.

A dolog hátterének megértéséhez jópár évre vissza kell mennünk. Katalóniában nagyjából a 2008-as gazdasági válságtól kezdve indult el egy erősebb hullám, amely azt szerette volna kiharcolni, hogy a most félig független tartomány elszakadjon Spanyolországtól. (A legtöbb katalán történelemértelmezés szerint a tartomány a 18. század elején, pontosabban 1714. szeptember 11-én veszítette el függetlenségét, amikor a Bourbon haderő 14 hónapos ostrom után bevette Barcelonát). A függetlenségi mozgalomnak sokféle ága van, vannak akik nemzeti érzelmeik, mások gazdasági okok miatt vannak a függetlenség pártján. Az elszakadást támogatók nagyjából a katalán lakosság felét teszik ki, és ez az elmúlt 10 évben érdemben nem változott.

Először 2014-ben rendeztek függetlenségi népszavazást, amely a spanyol alkotmánybíróság döntése miatt végül csak egy sima "konzultációként" lett megrendezve, majd 2017 októberében, annak ellenére, hogy az alkotmánybíróság bármilyen, Spanyolország területének integrációját sértő népszavazási kezdeményezést alkotmányellenesnek bélyegzett, újabb népszavazás következett. Ezen 43%-os részvétel mellett 90%-ot kaptak az igenek. Az emlékezetes körülmények között (a spanyol rendőrség sok helyen fizikai erőszakkal próbálta megakadályozni az állampolgárokat a szavazásban) megrendezett népszavazás után néhány héttel a katalán parlament ki is kiáltotta Katalónia függetlenségét.

A spanyol igazságszolgáltatási rendszer elég keményen csapott le a politikusokra, akik részt vettek a népszavazás megszervezésében és a függetlenség kikiáltásában. Carles Puigdemont tartományi elnök azóta kvázi emigrációban él Belgiumban, mivel nemzetközi körözést adtak ki ellene a spanyol hatóságok. Azok, akik maradtak pedig hétfőn kaptak súlyos büntetéseket, zendülésben találták őket bűnösnek, és 9-13 éves börtönbüntetésre ítélte őket a bíróság.

Barcelona szerda este is lángokban álltBarcelona szerda este is lángokban állt Fotó: Europress/AFP

A mostani tüntetéshullámot ez az ítélet váltotta ki, Barcelonában kedden 40 ezren vonultak a spanyol kormányképviselet elé, a városban több helyen barikádokat emelték, megbénítva ezzel a közlekedést, ami miatt több mint 100 repülőjáratot is törölni kellett, mivel a személyzet nem jutott ki az egyébként kifejezetten könnyen megközelíthető repülőtérre. A reptér környékén - a hongkongi tüntetésekhez hasonlóan - szintén voltak megmozdulások, az itteni tömeg feloszlatásakor 56 ember sérült meg.

Ebben a hangulatban érthetőnek tűnik a La Liga kérése, azonban két dolog mindenképpen felmerül. Az egyik az, hogy kérdés, mennyire marad meg a tüntetések ereje jövő szombatig, és ha meg is marad, miért gondolják a ligánál, hogy a rendfenntartó erők nem képesek egy busznyi madridi futballista és a hozzájuk tartozó stáb biztonságát garantálni. Az El Clásicók békés időszakban is kiemelt kockázatú eseménynek számítanak. 

A másik kérdés már inkább költői: mi lenne a Liga javaslata arra az esetre, ha márciusban is tüntetéshullám (vagy bármi más) történne Katalóniában?

Hozzászólások