La Liga - Egy fontos tanulságot leszűrhetünk Bale és a Real Madrid elmérgesedő kapcsolatából
Egy fontos tanulságot leszűrhetünk Bale és a Real Madrid elmérgesedő kapcsolatából
Fotó: Europress/AFP

Egy fontos tanulságot leszűrhetünk Bale és a Real Madrid elmérgesedő kapcsolatából

Németh DánielNémeth Dániel
2019/08/02 17:30
Gareth Bale - talán még most is - a világ egyik legjobb támadójának számít, mégsem tud túladni rajta a Real Madrid. Ahogyan Jonathan Wilson, a kiváló angol szakíró írja, a szuperklubok kitermelték a szuperjátékosokat, akiket csak a legszűkebb értelemben vett elit engedhet meg magának. Azt azonban ez sem magyarázza, miért nem vált valódi hőssé a walesi sztár Madridban. 

Bizonyos szempontból a futballban lévő masszív vagyoni egyenlőtlenségek borzalmas helyzetet teremtettek. Másfelől megközelítve pedig elbűvölően groteszk morális mesékhez vezettek. A hőst a mesés gazdagság ígéretével elcsábítja egy távoli királyság, ahova más hősök is vele tartanak. Ott aztán a hős hősies dolgokat hajt végre, bár talán nem akkorákat, amiket mások szeretnének. Ezért a király úgy dönt, új hőst szeretne, a réginek pedig mennie kell.

Azonban ez a hős élvezi a luxust, nem akar olyan helyre menni, ahol kevesebb hőssel lehet hősködni, a párnák kevésbé selymesek, a hajóutak kevésbé kényelmesek. Patthelyzet.

Neymar futballista vagy inkább celeb? Nem lehet egyszerre mindkettő? | Hosszabbítás

Neymar még csak nézőként lehetett jelen a Parc de Princes-ben szerdán, ahol azt láthatta, hogy csapata, a Paris Saint-Germain az idegenben megszerzett kétgólos előnyét eltékozolva 3-1-re kikap a Manchester Unitedtól és nem jut be a Bajnokok Ligája negyeddöntőjébe. A mérkőzést követően fáradtnak tűnt, betudhatóan a hosszú repülőúttól és a brazil karnevál hatásaitól.

Ez akár Neymarról és a Paris Saint-Germainről is szólhatna, de jelen esetben Gareth Bale és a Real Madrid kapcsolatára vonatkozik. És az a tény, hogy ennyire eltérő személyiségekről van szó arra utal, hogy a probléma inkább rendszerszintű, mintsem egyéni jelenség. A szuperklubok kultúrája a szuperjátékosok kultúrájához vezetett, a szuperjátékosokat pedig csak egy másik szuperklub és a kínai franchise-ok engedhetik meg maguknak. Ha megfárad a kapcsolat, a szuperjátékosok kevés lehetőség közül választhatnak.

Bale ezen a nyáron valószínűleg távozik a Realtól, Marco Asensio súlyos térdsérülése ellenére is. A PSG (ahol még meg kell oldani a Neymar-helyzetet) és a Bayern München (ahol a fizetés jelentheti a problémát) érdeklődéséről lehet hallani. Konkrét ajánlatot a Jiangsu Suning tett a jelentések szerint. Bale a következő három évben heti 600 ezer fontot keres, így érthető módon nem kapkodja el a döntést. De még ez sem magyarázza azt a rossz szájízt, ami Bale és Zinedine Zidane, valamint a szurkolók és a többi szereplő között kialakult.

Az állítás, miszerint Bale nem illeszkedett megfelelően a spanyol életmódhoz, enyhén üresnek tűnik. Rengeteg játékos van, aki szenved az új nyelvvel, mégis sikeres. És mi van akkor, ha sokat golfozik? Bőven akadnak ennél ártalmasabb melléktevékenységek, amiket egy futballista űzhet. Az életmódjával kapcsolatos kifogások vélhetően egy sokkal mélyebb elégedetlenségre utalnak, pedig realos pályafutása elsőre sikeresnek tűnik. Bár voltak sérülései - hat év alatt 72 mérkőzést hagyott ki 17 különböző probléma miatt - 133 bajnokin kezdőként lépett pályára.

Ezen túlmenően fontos gólokat szerzett: hármat BL-döntőkben, amiből kettő ráadásul meccset meghatározó momentumnak bizonyult, az egyik pedig a sorozat döntőinek egyik legszebb találata.

Az talán igaz, hogy Bale sosem forgatta fel igazán Spanyolországot, a folyamatos kiválóság helyett inkább csak felvillanásai voltak, azonban több mint eleget tett azért, hogy kulthős-matéria legyen. Ahhoz feltétlenül elég volt, hogy a Real 2016 októberében hat évre szóló, 150 milliót érő szerződést ajánljon neki. A probléma kettős volt: az elvárások és a Florentino Pérez döntéseit gyakran meghatározó abszurd következetlenség. Bale 2013-ban érkezett a világ legdrágább játékosaként, a korábbi rekorder Cristiano Ronaldo kijelölt örököseként.

Azonban sosem vált az új Ronaldóvá, a régiről pedig kiderült, hogy távolról sem annyira elavult, mint amilyennek tűnhetett. Ez azonnali taktikai dilemmához vezetett. Utolsó tottenhames évében Bale bal oldalról indulva villogott, azt a posztot azonban Ronaldo foglalta el. Bale emiatt főként jobb oldalon játszott, felvetve ezzel azt a kínos kérdést, hogy miért fizetett ki világrekordot jelentő összeget a klub két játékosért, akik ugyanazon a poszton akartak szerepelni.

000_15D7PD.jpg Fotó: Europress/AFP 

Ahogyan Ronaldo idősödött, úgy egyszerűsödött a játéka, ami tovább csökkentette Bale lehetőségeit, hogy a Spursnél betöltött szerepében tündököljön. Neki egy 4-3-3-as játékrendszerre lett volna szüksége, melyben egy középcsatár melózik, nyitva neki a befutható területet. Ehelyett egy 4-4-2-t kapott, a széljátékot többnyire a szélső hátvédek biztosították, és sokkal türelmesebb játékot követelt a középpályásoktól. Hat év alatt a Real 300 millió fontot költött Bale-re, közben viszont alig szerepelt azon a poszton, ahol felfigyeltek rá.

Ez nem szükségszerűen jelenti azt, hogy Bale-t kell áldozatként feltüntetni, főként, ha van valami alapja azoknak a pletykáknak, melyek szerint Zidane erősödő harciasságát a tavalyi szezon második felében tapasztalt vitái váltották ki. Nem tudott élni a Ronaldo távozását követően adódott lehetőséggel sem. Ráadásul amíg azért nem lehet hibáztatni, hogy szeretné tiszteletben tartatni a szerződését, van valami nyomasztó abban, hogy ez számára a prioritás, ahelyett, hogy tehetségét a legmagasabb szinten kamatoztatná utolsó éveiben.

Azon a bizonyos gyerekkori fotón, amin Bale a replika Real-mezében feszítve kínosan vigyorgott, ujjaival a győzelem jelét formálva, egészen biztosan nem így képzelte közös történetüket. Alapvetően ez a probléma a Real működésében gyökerezik: ha a játékosokat árucikként kezelik, nem csodálkozhatnak azon, ha ők önmagukra értékteremtő-gépekként tekintenek. A helyzet akár szomorú is lehetne, valójában inkább ostoba: főként a játék méltósága, a gyerekkori álmok és a sport lényege veszítenek rajta.

via Guardian

Hozzászólások