La Liga - Azt mondták, örülhet, ha járni fog tudni, mostanra mégis klasszis önmagát idézi
Azt mondták, örülhet, ha járni fog tudni, mostanra mégis klasszis önmagát idézi
Fotó: Europress/AFP

Azt mondták, örülhet, ha járni fog tudni, mostanra mégis klasszis önmagát idézi

Németh DánielNémeth Dániel
2019/10/05 15:13
Pár évvel ezelőtt biztosnak tűnt, hogy Santi Cazorla labdarúgó-pályafutása véget ért, a spanyol válogatott klasszis ugyanis súlyos Achilles-ín-sérülést szenvedett, amit sorozatos műtétek és komplikációk követtek. Bár az orvosok azt mondták, az is nagy dolog lenne, ha egy napon fájdalmak nélkül sétálhatna, nem adta fel, azóta pedig nem csak, hogy visszatért a pályára, de újra bombaformába lendült.

"Azt mondták nekem, hogy már annak is örülhetek, ha újra tudok majd sétálni a fiammal a kertben" - nyilatkozta Cazorla tavaly a Marcának. "Közölték, hogy elfertőződött a sebem, ami miatt megsérült a csont, és felzabálta az Achilles-inam nagy részét. Nyolc centiméter hiányzott!" - ecsetelte tovább, minden tekintetben kimerítve ezzel a horrorsérülés fogalmát. 2016 októberében, vagyis a sérülését követően tisztában volt azzal, hosszú kihagyás vár rá, arra azonban senki sem számított, hogy csak 636 nap után fog visszatérni a pályára.

Ebben az időszakban a futballista lábát tízszer műtötték meg, ezen kívül egy bőrátültetésen is átesett: a sarkáról hiányzó réteget a felkarjáról pótolták, onnan, ahol korábban egy tetoválás díszelgett. Ezek után még a legnagyobb rajongói is megbocsátották volna, ha úgy dönt, nem erőlteti tovább és szögre akasztja a stoplist. Cazorla azonban, akit nagyon ritkán látni mosoly nélkül a futballpályán, úgy gondolta, hogy nem érhet véget ilyen mostoha körülmények között a pályafutása. Közel két éven át dolgozott a visszatérésen, sikerrel.

Annyi műtétje volt, mint meccse az elmúlt két szezonban, most az ő duplájával ikszeltek a Real Madriddal | Hosszabbítás

Santi Cazorla a futballvilág egyik legnagyobb hőse. 11 (!) műtéten esett át 2016 októbere és 2018 augusztusa között, 668 nap után játszhatott újra tétmérkőzésen. A kétszeres Európa-bajnok spanyol középpályást komoly boka- és Achilles-sérülése hátráltatta, emiatt az Arsenaltól is távoznia kellett tavaly, pedig a csapattársak és a szurkolók egyik legnagyobb kedvence volt.

Hogy minél jobb esélyei legyenek, még az Arsenalnak is búcsút intett, ami nehéz döntés volt, tekintve, hogy közönségkedvencnek számított (és számít a mai napig) az Ágyúsoknál. "Az Arsenalnál mindenki végig támogatott. Ha van valami, amit mindenképpen magammal viszek, az a szurkolók szeretete lesz. Egyetlen tüske maradt csupán bennem: a mai napig bánom, hogy nem tudtam búcsút inteni nekik a futballpályán olyan módon, ahogyan azt szerettem volna" - nyilatkozta idén a spanyol középpályás.

Szerződésének lejártát követően visszatért hazájába, ahol egészen alacsony szinten, az Alaves utánpótláscsapatánál kezdte újra az edzéseket. Az előszezont már korábbi klubjánál, a Villarrealnál töltötte, és a Heracles elleni barátságos mérkőzésen hivatalosan visszatért: a 636 nap után pályára lépő futballistát vastaps fogadta, még az elnök is felállva ünnepelte. Cazorla az előszezonban nyújtott teljesítménye alapján szerződést kapott, és ha a frigy részben szentimentális okokból is valósult meg, jótékonyságról szó sem volt.

Mindegyik fél úgy gondolta, hogy a futballista képes még a legmagasabb szinten teljesíteni, és ebben történetesen nem is tévedtek. Cazorla labdakezelése változatlanul élményszámba megy, de a térlátása alapján is a legjobbak közé tartozik. Az előző bajnoki idényt négy góllal és 10 gólpasszal zárta, és parádés teljesítményt nyújtott az Európa-ligában is, ahol a Villarreal egészen a negyeddöntőig menetelt. Nyilván az érzelmek is szerepet játszottak a döntésben, de teljesen megérdemelten lett az év játékosa a klubjánál.

Tucatnyi műtét után, 34 évesen tér vissza a spanyol válogatottba Cazorla | Hosszabbítás

A márciusi után a júniusi Európa-bajnoki selejtezőmérkőzéseken sem ül le a spanyol válogatott kispadjára Luis Enrique szövetségi kapitány, Santi Cazorla révén viszont lesz egy nagy visszatérője a csapatnak. A szakvezető nem részletezett személyes okok miatt maradt távol a kvalifikációs sorozat tavaszi rajtjától, de újabb hiányzása ellenére a spanyol szövetség nem gondolkodik a váltáson.

Sokat elárul a teljesítményéről, hogy a középpályás poszton egyébként telített spanyol válogatottba is visszaverekedte magát. Májusban kezdőként lépett pályára a Feröer-szigetek elleni mérkőzésen, amivel 1302 nap szünet után ölthette magára a nemzeti csapat mezét. "Már odáig hosszú út vezetett, hogy egyetlen mérkőzést játszhassak topszinten, képzelhetitek, milyen ez a válogatottal. Korábban gondolni sem mertem rá. Nehezen dolgoztam fel, nagyon váratlan volt azok után, amiken keresztül mentem."

"Úgy tekintek rá, mint egy új kihívásra, egy új reményre. Tisztán sportszakmai okokból vagyok itt. Azt mondták, azért, amit magammal hozok. Ez az én esetemben valószínűleg különlegesebb a sérülésem miatt, de nem ezért hívtak be. Példa lehetek a korombeli játékosok számára: nem érdemes feladni. Voltak pillanatok, amikor megfordult a fejemben, hogy bedobom a törülközőt, azonban tisztában voltam vele, hogy hosszú folyamat vár rám. És, ha nem sikerül a végére érnem, nem szeretném magamat okolni azért, mert tehettem volna többet is."

Cazorla a lehető legjobb döntést hozta azzal, hogy kitartott. 34 éves kora és a rengeteg sérülése ellenére úgy játszik, mint fénykorában, ebben az idényben hét La Liga-mérkőzésen négy gólnál és három gólpassznál jár. Utolsó három meccsén egyaránt betalált, köztük volt egy Barcelona elleni bombagólja is, amivel bizonyította, nagy meccseken is lehet rá számítani. Ha így folytatja, az sem kizárt, hogy az Európa-bajnokságon is képviselheti hazáját, ami a körülményeket ismerve valódi csoda lenne.

via Goal.com

Hozzászólások