La Liga - Az Atlético Madridé lehet a nyár legnagyobb dobása
Az Atlético Madridé lehet a nyár legnagyobb dobása
Fotó: Europress/AFP

Az Atlético Madridé lehet a nyár legnagyobb dobása

Németh DánielNémeth Dániel
2019/08/18 13:09
Rutinos vezérek és leendő klasszisok távozását követően ez a nyár az újjáépítésről szólt az Atlético Madridnál. Hogy mekkora sikerrel, az jelentős részben múlik azon a João Félixen, akit szembetűnő rutintalansága ellenére is 126 millió euróért vásárolt meg a klub. Nagy kabátba kellene belenőni: Antoine Griezmann pótlása emberes feladat lesz.

João Félix nyári klubváltása tökéletes példa arra, mennyire sokat ér a jelenlegi átigazolási piacon a potenciál. Noha a 19 éves tehetség mögött mindössze egyetlen profi szezon áll, az Atlético Madrid klubrekordot jelentő, 126 millió eurót fizetett érte a Benficának, ami lássuk be: minimum merész húzásnak tekinthető. Miközben azt senki sem vitatja, hogy a portugál tinédzser elképesztően tehetséges, rengeteg az elbizonytalanító tényező is, leginkább az, hogy profi szinten még 50 mérkőzés sincs a lábaiban.

Azt se felejtsük el, hogy az Atléticónál hatalmas kabátba kellene belenőnie, hiszen azt az Antoine Griezmannt kell majd pótolnia, aki az elmúlt öt évben egyértelmű húzóembere volt Diego Simeone csapatának. A magas vételár, a sportvilág szupertehetségeit hagyományosan érintő megfelelési kényszer és az új, erősebb bajnokság egyaránt óriási kihívás elé állítja Felixet, így az új szezon egyik legérdekesebb kérdése, hogy megbirkózik-e ezzel a feladattal. Amennyiben igen, az Atléticóé lehet a nyár legnagyobb húzása.

Csapatépítés, szinte az alapokról

Félix leigazolása egyébként csak az egyik részét képezi az Atlético nyári átalakításának. A holtszezonban ugyanis távozott a Simeone-csapat magjának számító játékosok jó része, a védelemben konkrétan a nulláról kellett kezdeni az építkezést. Távozott a védelem két széléről Filipe Luis és Juanfran, a csapatkapitány Diego Godín az Interhez írt alá, míg a posztján kiemelkedő tehetségként számon tartott Lucas Hernández a Bayern München játékosa lett. A nagyszerű középpályásra, Rodri Hernándezre pedig a Manchester City csapott le.

A Manchester City 63 millió fontos spanyol középpályása lehet Fernandinho utódja | Hosszabbítás

A Manchester City új nyári igazolása, a spanyol Rodri bízik benne, hogy erős fizikai mobilitást és a támadásokban is fenyegetést jelent majd Pep Guardiola csapatában. Eddig elsősorban a védekező tulajdonságai alapján ismerhettük, Rodri Pep Guardiola szemében több ennél, a spanyol menedzser honfitársában látja a 34 esztendős Fernandinho ideális helyettesét és hosszú távon a legjobb utódját.

Vagyis lényegében egy csapásra távoztak a klub közelmúltbeli sikereinek meghatározó figurái, illetve azoknak a játékosoknak egy jó része, akik őket lettek volna hivatottak pótolni. És persze Griezmann. Azon persze lehet vitatkozni, hogy ő vagy a vezérszerepben is meghatározó Godín érzékenyebb veszteség-e, mindenesetre az tény, hogy a világbajnok támadó egészségtelen mértékben határozta meg az Atlético támadójátékát. Ami egyúttal azt jelenti, hogy a védelem mellett a csatársorban is a nulláról indul Simeone.

Ez azonban egyáltalán nem biztos, hogy baj, az Atlético Madrid ugyanis - részben épp a keret idősödése okán - aggasztó tendenciát mutatott a kapu mindkét oldalán. Védekezésben - Simeone minden igyekezete ellenére - egyre kevésbé hozta azt a fajta betonkeménységet, ami 2014-ben és 2016-ban is Bajnokok Ligája-döntőt (és kis híján győzelmet) ért a klubnak. Az egydimenziós és túlzottan egy ember köré épülő támadójáték pedig azt eredményezte, hogy az ellenfelek csukott szemmel is tudták, mire kell számítani a Matracosok ellen.

Növekvő Griezmann-függőség

Főként az előző két idényre volt jellemző, hogy az Atlético Madrid számai drasztikusan visszaestek támadásban. Miközben 2012 és 2017 között átlagban 68 gólt szereztek a madridiak, 2018 és 2019 között már csak 57-et. Ez ráadásul nem csak statisztikai anomália, esetleg a helyzetek rossz befejezésével összefüggésbe hozható jelenség. A probléma forrása épp a kevés kialakított helyzetben keresendő: tavaly januárig például a harmadik legkevesebb várható gólt szerezte az Atléti akcióból.

  

Taktikai szempontból nézve Griezmann és az Atlético házassága mindig is bonyolult volt. Simeone és a klub vezetősége elkötelezett volt az iránt, hogy a francia klasszist kreatív tehetségekkel vegyék körbe, ennek szellemében érkezett Thomas Partey, Thomas Lemar, Rodri Hernández és Gelson Martins is. Ezzel együtt - és ebben azért az argentin szakvezető felelőssége is jócskán benne van - a pályán a piaci mozgással ellentétes döntések köszöntek vissza, nyomás alatt például ugyanúgy hosszú labdákkal keresték a támadókat.

Ez pedig egyre kevésbé illett a keret profiljához. Mivel a kreatív játékosok száma évről évre nőtt, a direkt támadófilozófia viszont változatlan maradt, a kettő közötti feloldhatatlan ellentét egyre nyilvánvalóbbá vált. Az Atlético támadójátéka gyakran szervezetlennek, sőt, működésképtelennek bizonyult, innen pedig egyenes út vezetett a Griezmann-függőséghez. Aki 2014 és 2017 között még csak az Atléti góljainak 37%-ban működött közre gól vagy gólpassz formájában, az előző két idényben viszont már 46%-os volt ez az arány.

Felix lett az új Griezmann

Griezmann távozása épp ezért válaszút elé állította az Atlético Madrid vezetőségét, azonban ahogyan arra korábban utaltunk, az egyre növekvő függőség miatt ez egyáltalán nem biztos, hogy baj. João Félix leigazolása azt jelzi, hogy az Atléti nem szeretne drasztikusan eltérni a Simeone által kijelölt, és javarészt sikeresnek bizonyuló útról. A portugál tinédzser ugyanis hasonló kvalitásokkal rendelkezik, mint Griezmann: gólszerzésben és előkészítésben egyaránt erős, emellett főként kiemelkedő játékintelligenciájára és helyezkedésére épül a játéka.

  

Felix az előző idényben 15 gólt és 7 gólpasszt jegyzett a portugál bajnokságban, ami meccsenkénti 1,14-es gól-gólpassz mutatónak felel meg. Statisztikái közül rögtön szembetűnő, hogy közel 70%-kal teljesítette túl a várható gólok számát, ami ismételten táptalajt adhat a kétkedőknek. A legoptimistább forgatókönyv, hogy ez a hatékonyság egy világklasszis befejezőt takar, a legpesszimistább verzió szerint viszont csak a rendelkezésre álló kevés minta emeli a fiatal tehetséget ilyen magasságokba.

Az is érdekes kérdés lesz, milyen gyorsan remélnek Felixtől elit teljesítményt Madridban. Vételára azt sejtetné, hogy instant Griezmann-pótlékot látnak benne, azonban egy ennyire fiatal játékostól egyszerűen nem várható el, hogy azonnal hozza a francia évenkénti 25 bajnoki gólos teljesítményét (gólpasszokkal együtt). 21 év alatti futballisták közül erre csak Javier Saviola, Juan Mata, Sergio Agüero, Gonzalo Higuaín, Lionel Messi, Raúl González és a brazil Ronaldo volt képes a La Liga jelenlegi lebonyolításában.

Csapatszinten kell javulni

A tehetsége alapján benne van, hogy Felix megugorja azt a szintet, amit - Saviolát és Matát leszámítva - csak az elmúlt 25 év legjobb támadói tudtak. Főként ha abban az ütemben termeli a gólokat, mint az előszezonban: öt mérkőzés alatt három gólt szerzett és négy gólpasszt jegyzett. Ezzel együtt sem volna szerencsés, ha ismét ugyanabba a helyzetbe kerülne az Atlético, és ugyanúgy egy embertől függene a támadójáték sikeressége. Simeone csapata csak akkor lehet ismét BL-esélyes, ha kiszámíthatatlanabbá válik az ellenfél kapuja előtt.

000_1JG6A0.jpg Fotó: Europress/AFP

Ennek a folyamatnak a letámadás intenzitása lehet a kulcsa. Az adatok ugyanis arra utalnak, hogy - valószínűleg a védelem idősödése miatt - Simeone visszavett a presszingből, így a hátsó alakzat vonala egyre hátrébb szorult. Azzal, hogy a védelem is megújult, a középpályára pedig kapott egy igazi zongoracipelőt Marcos Llorente személyében, Simeone ismét feljebb tekerheti a letámadást. Ez a támadásban is óriási segítség lehet, hiszen minél magasabban történik a labdaszerzés, annál könnyebb azt gólra váltani.

Simeone edzéseken a 4-3-1-2-es játékrendszerrel is próbálkozott, és ha valamelyik támadó megtalálja a góllövő-cipőjét, az rengeteg terhet vehet le Felix vállairól. Még jobb lenne, ha a középpályások eredményessége is javulna: Koke 2013 és 2017 között éves szinten átlagban 15 gólban működött közre a bajnokságban, az utolsó két idényben azonban visszaesett a teljesítménye. A feljebb tolt védelmi vonal és a Llorrente mellé bezsákolt Hector Herrera jelenléte viszont azt jelentheti, hogy Saúl és Koke ismét szabadabban segítheti a támadásokat.

részben via Between the Posts

Hozzászólások