La Liga - Amputálni akarták a lábát, ehelyett az utóbbi idők egyik legvalószínűtlenebb karrier-reneszánszát produkálja
Amputálni akarták a lábát, ehelyett az utóbbi idők egyik legvalószínűtlenebb karrier-reneszánszát produkálja
Fotó: Europress/AFP

Amputálni akarták a lábát, ehelyett az utóbbi idők egyik legvalószínűtlenebb karrier-reneszánszát produkálja

Takács MártonTakács Márton
2019/12/13 16:30
Amikor Santi Cazorla 2018 nyarán elhagyta az Arsenalt, úgy tűnt, vége a karrierjének. Kevesen számítottak arra, hogy láthatják még újjászületését, aminek jelenleg szemtanúi vagyunk. Cikkünk megjelenésének napján lett 35 éves a mai labdarúgás egyik legszimpatikusabb személye. 

A vele történtek alapján Cazorla lassan belovagolhatott volna a naplementébe, ugyanúgy, mint Tomas Rosicky, mielőtt a teste elfogadta volna, hogy már nem felel meg a magas szintű labdarúgás kihívásainak. Nagyon sokan gondolhatták, hogy a 35. születésnapja körül már nem is fog futballozni, ehelyett az utóbbi idők egyik legvalószínűtlenebb és legszebb karrier-reneszánszát élvezhetjük ezekben a hónapokban.

Annyi műtétje volt, mint meccse az elmúlt két szezonban, most az ő duplájával ikszeltek a Real Madriddal | Hosszabbítás

Santi Cazorla a futballvilág egyik legnagyobb hőse. 11 (!) műtéten esett át 2016 októbere és 2018 augusztusa között, 668 nap után játszhatott újra tétmérkőzésen. A kétszeres Európa-bajnok spanyol középpályást komoly boka- és Achilles-sérülése hátráltatta, emiatt az Arsenaltól is távoznia kellett tavaly, pedig a csapattársak és a szurkolók egyik legnagyobb kedvence volt.

Santi Cazorla mindössze 32 mérkőzésen lépett pályára az Arsenalban az elmúlt három szezonban, 2015 novembere után csak hét alkalommal tudott végigjátszani egy mérkőzést. Ez nem éppen a legbeváltabb recept arra, hogy a Villarrealban valaki újraépítse a karrierjét, miközben úgy fogadták régi-új állomáshelyén, mint egy bizarr Las Vegas-i show-ban. Hazatérésére úgy tekinthettünk, mint egy lépésre, amely egy rövid távú, kedves kis csoda lehet, semmi több.

"Újra futballistának érzem magam, ez nagyon különleges helyzet" -  mondta Cazorla, miután visszatért a Sárga Tengeralattjáróhoz, de fennállt a különbség a futballistának való érzés és aközött, hogy csak távolról követheti figyelemmel a pályán történteket. Senki sem gondolta, hogy a rés ilyen gyorsan megszűnik.

Cazorlának mindössze hét hónap kellett ahhoz, hogy a Villarrealban 32 mérkőzést játszhasson visszatérése óta, beleértve a heti több meccs néhány példáját is. Most lett 35 éves, így pláne nem könnyű megmondani, hogy volt erre képes. A legfontosabb pedig az, hogy valódi hatást gyakorolt ezekre a találkozókra. 

Cazorla nem olyan játékos, akinek az esetében számíthattunk volna arra, hogy egy sor komoly sérülés után újra kivirágzik. Játékában olyan szoros kontroll van, oly sok mikro-mozgás, hogy egy olyan test, amely annyi megpróbáltatáson ment át, mint az övé, nem lenne képes arra, hogy megismételje korábbi remek formáját. És mégis, amikor cselekvés közben figyeljük a maestrót, úgy tűnik, mintha tíz évet fiatalodott volna. Mintha a futballpályán való tartózkodás és a mágia működésére szolgáló platform megléte elegendő ahhoz, hogy extra állapotot biztosítson neki.

Olyan, mintha egy maratoni futót néznénk a 20. mérföldön áthaladó utolsó lépéseikor: minden logika a teste megadására mutat, de mindaddig, amíg mozog, támogathatja, és talán még meg is lepheti saját magát. Az elmúlt 12 hónapban Cazorla eleget tett ahhoz, hogy szerződését meghosszabbítsák, és - figyelemre méltó módon - visszatérjen a spanyol válogatottba is, ahol gólt is szerzett Málta ellen.

Cazorla_spanyol_válogatott.jpg Fotó: Europress/AFP

"Azt mondták nekem, hogy már annak is örülhetek, ha újra tudok majd sétálni a fiammal a kertben"  - nyilatkozta Cazorla  tavaly a Marca-nak. "Közölték, hogy elfertőződött a sebem, ami miatt megsérült a csont, és felzabálta az Achilles-inam nagy részét. Nyolc centiméter hiányzott!"  - ecsetelte tovább, minden tekintetben kimerítve ezzel a horrorsérülés fogalmát. 2016 októberében, vagyis a sérülését követően tisztában volt azzal, hosszú kihagyás vár rá, arra azonban senki sem számított, hogy csak 636 nap után fog visszatérni a pályára.

Ebben az időszakban a futballista lábát tízszer műtötték meg, ezen kívül egy bőrátültetésen is átesett: a sarkáról hiányzó réteget a felkarjáról pótolták, onnan, ahol korábban egy tetoválás díszelgett. Ezek után még a legnagyobb rajongói is megbocsátották volna, ha úgy dönt, nem erőlteti tovább és szögre akasztja a stoplist. Cazorla azonban, akit nagyon ritkán látni mosoly nélkül a futballpályán, úgy gondolta, hogy nem érhet véget ilyen mostoha körülmények között a pályafutása. Közel két éven át dolgozott a visszatérésen, sikerrel.

Azt mondták, örülhet, ha járni fog tudni, mostanra mégis klasszis önmagát idézi | Hosszabbítás

Pár évvel ezelőtt biztosnak tűnt, hogy Santi Cazorla labdarúgó-pályafutása véget ért, a spanyol válogatott klasszis ugyanis súlyos Achilles-ín-sérülést szenvedett, amit sorozatos műtétek és komplikációk követtek. Bár az orvosok azt mondták, az is nagy dolog lenne, ha egy napon fájdalmak nélkül sétálhatna, nem adta fel, azóta pedig nem csak, hogy visszatért a pályára, de újra bombaformába lendült.


"Minden alkalommal, amikor kedvesen elrontott arca megtöltötte a TV-képernyőt, érezhető volt a kategória-hiba észlelése, a gép hibája." - írta róla Barney Ronay a Guardianben. Ez továbbra is a középpályás reneszánszának legmegdöbbentőbb aspektusa: az a tény, hogy annak ellenére, hogy nem tudhatta, mire lesz képes többé a teste a járáson kívül - ha egyáltalán -, még mindig félreérthetetlenül, összetéveszthetetlenül őt látjuk a pályán.

Több alkalommal is megbizonyosodhattunk erről a 2019/2020-as szezonban, például amikor emlékezetes góllal jelentkezett a Barcelona ellen. Rengeteg Arsenal-drukkernek vannak emlékezetes momentumai arról, hogy Cazorla mélyen megkapja a labdát, átszáguldozik az ellenfél védelmén, és a támadás befejezése olyan nagyszerűen végződik, ahogy maga az egész akció zajlott. 

Nem számít, ki az aktuális rivális, sőt, az sem, hogy milyenek a saját körülményei, önmagában a pályán, és annak támadófelében tartózkodás már biztosítja is számára az összes szükséges erőt. Santi Cazorla mindig is olyan ember volt, aki képes a semmiből varázslatos dolgokat csinálni - mindaddig, amíg megvan hozzá az eszköze.

Minél inkább látjuk, hogy Santi Cazorla mire képes még a Villarrealban, annál inkább azt kívánjuk, hogy bárcsak meghosszabbíthatta volna ragyogását az Arsenalban.

„Az volt a legnagyobb csapat, amiben játszottam karrierem során, és minden hiányzik az Arsenalból"  - nyilatkozta Cazorla októberben a The Independentnek. "Nem tudom, mi az örökségem Londonban, ezt a klub szurkolóitól kellenem megkérdezni, de szeretnék köszönetet mondani nekik."

Előfordulhat azonban, hogy nemcsak el kellett hagynia Londont, hogy új lendületet kapjon, hanem az is fontos volt, hogy visszatérjen ahhoz az egyesülethez, ahol minden nap találkozhat a saját múltjával. Ez a leleplezés nem csupán varázslatos trükk volt. Talán jobb is, ha soha nem tudjuk meg a titkát.

És hogy mennyire becsülik meg Londonban az emlékét? Ott, ahol fél lábbal is beférhetne a mai Arsenal középpályájára, hát még olyan formában, ahogy ősszel teljesít. Többek között ezt a pazar videót kapta ajándékba, mivel Santi Cazorla cikkünk megjelenésének napján ünnepli a 35. születésnapját.


via planetfootball


Hozzászólások