La Liga - A spanyol liga vezetője attól tart, a FIFA súlyos károkat fog okozni az átalakított Klubvébével
A spanyol liga vezetője attól tart, a FIFA súlyos károkat fog okozni az átalakított Klubvébével
Fotó: Europress/AFP

A spanyol liga vezetője attól tart, a FIFA súlyos károkat fog okozni az átalakított Klubvébével

Németh DánielNémeth Dániel
2020/01/22 17:59
Javier Tebas, a La Liga nemrég újraválasztott elnöke kemény kritikát fogalmazott meg a FIFA-val szemben, szerinte ugyanis a nemzetközi szövetség tervei veszélyt jelentenek a "sportág ökoszisztémájára". Tebas úgy véli, a szervezetnél nem gondolták át, milyen hatása lenne a Klubvilágbajnokság bővítésének, és a labdarúgásba öntött további eurómillióknak.

Ha bejön a FIFA számítása, 2021-ben már 24 klub részvételével, Kínában kerül megrendezésre a Klubvilágbajnokság, ráadásul a válogatott tornákhoz hasonlóan a nyári hónapokban. Ezzel gyakorlatilag a FIFA eltörölné a holtszezont, legalábbis a topjátékosok esetében, hiszen azokban az években lenne Klubvilágbajnokság, amelyekben épp nem rendezik meg az európai klubokat leginkább érintő válogatott eseményeket, a vb-t vagy az Eb-t. Mégsem lehet kizárni, hogy a klubok elcsábulnak, a FIFA ugyanis elképesztően sok pénzt ígér.

Rengeteg pénz forog kockán

Önmagában a tornán való részvétel 40-50 millió eurót érhet a kluboknak, ami nem csekély összeg, a Bajnokok Ligájában az egyenes kieséses szakaszba való továbbjutás fizet hasonlóan jól. (Tavaly a Liverpool 111 milliót kapott a győzelméért.) Ennyi pénzt biztosan nem utasítanak vissza a klubok, főleg, hogy egy olyan versenyért kapnák, ahol meg sem kell különösebben erőltetniük magukat, mert ha Dél-Amerikából össze is tudnak kaparni néhány erősebb csapatot, Ázsia és Afrika esetében ez már nehezebben képzelhető el.

000_1K83FG.jpg Fotó: Europress/AFP

Javier Tebas szerint az, hogy a FIFA ennyi pénzt szándékozik a futballgépezetbe önteni, felboríthatja a sportág amúgy is gyenge lábakon álló ökoszisztémáját. Vagyis azt állítja: tovább nőne a szakadék a gazdag szuperklubok és a szerényebb anyagi lehetőséggel rendelkezők között. Jelenleg nagyjából 8-10 klub uralja az európai labdarúgást, és miután ez a tendencia nem fog megváltozni a következő években, várhatóan a klubvébé anyagi előnyeiből is ők részesednek leginkább, ami bebetonozhatja a mostani status quót.

Ez a probléma nem csak Európára érvényes, hanem azokra a kontinensekre is, amelyek jelenleg csak álmodozhatnak az UEFA által kínált bevételekről. "A FIFA sokszor beszélt a bevételek elosztásáról, arról azonban nem esett szó, milyen hatással lenne ez a különböző országok bajnokságaira" - mondta Tebas. Ez is érdekes helyzet, mert az egyébként szerényebb bevételekből gazdálkodó bajnokságok egyensúlyát alapvetően befolyásolhatja, ha az aktuálisan épp legsikeresebb csapatokhoz hozzávágják az ígért 40-50 millió eurót.

Az is érdekes, mikor bonyolítják le

Mostani formájában is kellemetlen tud lenni a Klubvilágbajnokság, a Liverpool például az angolok egyébként is őrült ünnepi menetrendjét megszakítva utazott el Katarba. Bár az utazás, az eltérő időjárás és adott esetben az időeltolódás gondot jelenthet, az az előnye legalább megvan ennek a formátumnak, hogy egy európai klub két mérkőzéssel letudhatja a szereplést, és nem alakítja át túlzott mértékben a versenynaptárat. Az új verzióval ez megváltozik.

Ismét télen lesz a labdarúgó Afrika Kupa | Hosszabbítás

A korábban megszokott menetrendhez visszatérve nem nyáron, hanem télen rendezik meg a 2021-es labdarúgó Afrika Kupát Kamerunban. A kontinenstornára egy év múlva január 9. és február 6. között kerül sor, a módosítás a kameruni szövetség kérésére történt "meteorológiai okok" miatt.

Ez különösen érzékeny téma, hiszen az edzők és a játékosok részéről egyaránt érkezett panasz a rengeteg mérkőzés miatt, így több helyről megjelent a meccsterhelés csökkentésének igénye. Ehhez képest a FIFA az idény meghosszabbításán fáradozik a Klubvilágbajnoksággal, amely kicsivel több mint két hétig tartana. Mondani sem kell, hogy ez drámaian rövidítené a pihenésre és a felkészülésre fordított (egyébként is csekély) időt, főleg Angliában, ahol már augusztus elején-közepén megkezdődik a bajnoki versenyfutás.

Eredetileg hely sem nagyon volt a naptárban, de azzal, hogy az Afrika-kupa visszatért a megszokott téli időpontra, elhárult egy fontos akadály a FIFA tervei elől. Az afrikai kontinensbajnokság téli időpontja régóta böki az edzők csőrét, főleg azokét, akik minden második évben nélkülözni kénytelenek legjobbjaikat a torna alatt. Csak, hogy egy példát hozzunk: 2021-ben Jürgen Klopp egyszerre veszítheti el a két legveszélyesebb támadóját, Mohamed Salahot és Sadio Manét, valamint a kiváló középpályást, Naby Keitát. Ez meghatározhatja a bajnoki versenyfutást is.

Miért kellene megjavítani azt, ami nem törött?

Tebas alapvetően azzal vádolja a FIFA-t, hogy a valódi feladatával szemben - ami kimerül a szabályalkotásban, a versenynaptár összeállításában és a válogatott események megszervezésében - közvetlenül a nemzeti bajnokságokkal rivalizálna az átalakított sorozaton keresztül. Ez a valós veszély, mert szerinte jelenleg megvan az egyensúly a nemzetközi események és a hazai sorozatok között, amit a Klubvilágbajnokság felboríthat. Tebas szerint értelmetlen megváltoztatni azt, ami jelenleg működik.

068_AA_22122019_1078078.jpg Fotó: Europress/AFP

"A FIFA már nem a válogatottak szabályalkotója és rendezője, hanem különböző sorozatokat szervez, hogy közvetlenül a bajnokságokkal versenyezzen. Ez aggaszt leginkább, mert most van egy ökoszisztéma az európai bajnokságok és a különböző kontinensek között. Európában jelenleg ott a Bajnokok Ligája, most viszont betolakodna valami, ami káros lehet az egyensúlyra. Ez a veszély eleve megvolt Európában, bár a BL-lel csökkent ennek az esélye, mégis azt gondolom, hogy hatással lehet a nemzetközi sorozatok értékére" - hangsúlyozta Tebas.

Kicsit odaszúrt az UEFA-nak is

A futballba irányuló temérdek pénz már jelenleg is jelentős egyenlőtlenségekhez eredményez, és az egészen biztosan kijelenthető, hogy a Klubvilágbajnokságból befolyó összeg csak rontana a helyzeten. Nagy jóindulattal talán meg tudnánk nevezni tíz klubot, amely az anyagiak tekintetében kiemelkedik az európai topligákból, valójában a tehetősebbek körén belül is van egy még erősebb kaszt, ezeket nevezte a kiváló angol szakíró, Jonathan Wilson szuperkluboknak. Ez a folyamat részben a pénzügyi dopping eredménye, legalábbis Tebas szerint.

Ezen a ponton a La Liga elnöke az UEFA-nak is odaszúrt, mivel hiába vezették be a Financial Fair Play szabályokat, melynek értelmében a klubok csak a bevételüknek megfelelő összeget költhetik el, sokan megtalálják a kiskapukat. A közel-keleti tulajdonosokkal rendelkező Paris Saint-Germain és Manchester City egyaránt vizsgálat alá került emiatt, jelentősebb büntetést azonban nem kaptak. Különböző forrásokból azonban kiszivárgott, hogy ehhez az UEFA is tevékenyen asszisztált, lényegében a saját szabályait nevetségessé téve.

Saját nyomozását szabotálta az UEFA, hogy mentse a PSG bőrét | Hosszabbítás

Nincs abban semmi meglepő, hogy a klubok ott próbálják kijátszani az UEFA Financial Fair Play szabályait, ahol csak tudják. Ismerve a (futball)világot behálózó korrupciót, már azon sem nagyon hökkenünk meg, ha kiderül: maga a szövetség a hunyó ezekben az ügyekben. Az UEFA hitelességét az csorbítja leginkább, hogy még csak a látszatra sem ad.

Tebas a kritikák mellett azért azt is elismerte, a labdarúgásból befolyó pénzek elosztásán is javítani kell, mert az tarthatatlan állapot, hogy a nyereség nagy részét a már eleve kedvezőbb helyzetben lévő klubok fölözik le. "Végeredményben ahelyett, hogy lenne 12 Ferrarijuk, vesznek 15-öt. Vagy 12 Lamborghini helyett 12-t. A legnagyobb klubok hatalmas pénzt termelnek, a mi célunk viszont az, hogy ezt a vagyont egyenlőbben osszuk szét" - magyarázta, azt viszont már nem tette hozzá, ezt hogyan kívánja megvalósítani.

Akad itt még valami, ami érdekes lehet

A Közel-Keletről nem csak a klubokon keresztül áramlik a pénz az európai labdarúgásba, de kisebb-nagyobb jelentőségű tornákon is megjelenik. Egy évvel ezelőtt Szaúd-Arábia 21 millió dollárt fizetett az Olasz Szuperkupa megrendezéséért, idén pedig már a spanyolt is kiszervezték az országba. Ráadásul mindezt egy szuperkupa esetében teljesen értelmezhetetlen, négycsapatos torna keretein belül. Szaúd-Arábia a Klubvilágbajnokság átalakításában is tevékenyen részt vállalhat különböző szponzorokon keresztül.

Tiszta sor, hogy a FIFA csak abban az esetben tudja végrehajtani a Klubvilágbajnokság átalakítását, amennyiben elegendő pénzt össze tud gyűjteni hozzá. Megfelelő anyagi ellenszolgáltatás hiányában nehéz elképzelni, hogy az európai sztárklubok a nyaralásukat megszakítva rohannának a 24 csapatos tornára, nélkülük pedig az egész mit sem ér. Az Independent szerint közel-keleti befektetők segíthetik összehozni a tornát, közöttük legalább egy szaúdi kötődésű csoporttal is.

Hétmillió dollárért adták el európai voltukat az olasz Szuperkupa résztvevői | Hosszabbítás

Nem csak nálunk népszerű téma az európai kultúra védelme, illetve az európai értékekhez való ragaszkodás. Van ennek káros, de facto xenofób oldala is, de azért vannak értékek, amikhez egy magát büszke európainak valló embernek minden körülmények között ragaszkodnia kell. Ez a sportra vetítve például felvet egy fontos kérdést: mi a bánatot keres az olasz szuperkupa-döntő Szaúd-Arábiában?

Szaúd-Arábia az utóbbi időben jelentősen növelte az érdekeltségeit a sportban, a már említett labdarúgómeccsek mellett megszerezték a Dakar-ralit, a Forma-E duplafutamos nyitóhétvégéjét és megrendezték az ország első tenisztornáját is. Erre tökéletesen illik az angolban használatos sportwashing kifejezés, vagyis amikor a sporton keresztül próbálnak javítani egy ország megítélésén. Sokat elárul a Gianni Infantino vezette FIFA működési logikájáról, hogy ezt a folyamatot nem szabályozni kívánja, hanem egyenesen az élére áll.

Hozzászólások