La Liga - A Real Madrid nem csak Ronaldo elengedését bánhatja
A Real Madrid nem csak Ronaldo elengedését bánhatja
Fotó: Europress/AFP

A Real Madrid nem csak Ronaldo elengedését bánhatja


2018/11/03 11:48

A Bajnokok Ligája címvédőjének két poszton vannak komoly problémái idén. A Borussia Dortmund marokkói sztárja, Achraf Hakimi pedig megmutatja, hogy mi hiányzik a Real Madrid védelmének jobb oldaláról.

Mikor Spanyolország Marokkó ellen játszott a világbajnokságon, volt egy madridi születésű tinédzser a pályán, akin megakadt az ember szeme, annak ellenére, hogy világbajnokok és BL-győztesek között játszott. Furcsa módon azonban, az egykori Real Madrid akadémista Achraf Hakimi nem a spanyol csapatot erősítette, hanem a szülei hazáját képviselte.

Spanyolország vesztesége pedig Marokkó nyereségének tűnt.

A 19 éves Hakimi nem csak úgy játszott, mint egy sokat megélt veterán játékos, de a mérkőzés előtt úgy is beszélt. Marokkó már kiesett, de a sokoldalú védő kitartott amellett, hogy az ő hozzáállása nem lesz barátságos ezen a meccsen.

„A csapattársaim ellen fogok játszani és ez különleges, de a pályán nincsenek barátaid” – mondta a meccs előtti sajtótájékoztatón. „Az országunkért játszunk, rengeteg ember érzéseiért, nemcsak a Spanyolországban élő marokkóiakért, hanem az egész országért. Megvan a saját játékunk és nem félhetünk a kudarctól.”

Hakimi szavait Marokkó meghallotta és legyőzhette volna Spanyolországot, ha nincs az a vitatott, videóbírós egyenlítő gól Iago Aspastól.

000_16M2B3.jpg Fotó: Europress/AFP

Hakimi teljesítménye mindenesetre lenyűgöző volt a futball legnagyobb színpadán, különösen annak tekintetében, hogy a VB előtt több válogatott meccset játszott, mint klub meccset. Miután Zinedine Zidane utolsó szezonjában helyet kapott a Real Madrid első csapatában, abban reménykedett, hogy maradhat a Santiago Bernabeuban a 2018-19-es szezonra és növelheti a ligában játszott meccseinek számát.

Azonban bizonytalanná vált a jövőjét illetően, miután a spanyol szövetségi kapitányt, Julen Lopeteguit nevezték ki Zidane utódjának közvetlenül a világbajnokság előtt.

„Meglepett minket, de nemcsak engem, hanem szerint mindenkit” – nyilatkozta a Football Espana-nak. „Vissza kell mennem Madridba és beszélnem kell Lopetegui-vel. Maradni akarok, ez életem klubja és boldog vagyok. De majd meglátjuk mi fog történni. Beszélni fogok az edzővel és meglátjuk mi a legjobb számomra.”

Hakimi azonban nem szerepelt Lopetegui rövid- vagy középtávú terveiben. Júliusban két évre kölcsönadták a Borussia Dortmundnak.

A német csapatnak nincs vásárlási opciója a védő kapcsán, de élvezik a tehetségét.

Hakimi az első négy Bundesliga meccsén egy gólt szerzett, további kettőt előkészített és kimagasló teljesítményt nyújtott a Bajnok Ligájában, mikor a Dortmund az Atletico Madridot fogadta. Spanyol ellenfél ellen játszani valami olyan, amit a nyilvánvalóan élvez Hakimi, ráadásul ki tudta használni az Atletico zárt felállását: a bal oldalon kószált mielőtt az erősebb jobb lábára váltott. Három gólpasszal járult hozzá az Atletico 4-0-s kiütéséhez, de a Dortmund edzője, Lucien Favre szerint Hakimi még ennél is tovább fejlődhet.

„Ő egy olyan edző, aki szereti ha a csapata jól védekezik és tőlem is ezt kérte” – mondta Hakimi a Marcanak. „Támadásban készen állok, de az edző azt akarja, hogy még fejlődjek a taktikában és a védekezésben és azt hiszem, ez egyre jobban megy.”

Favre-nak sincsenek kétségei efelől:

„Hakimi remekül játszik. Jól megy előre és hátul is jó munkát végez. A válogatottban bal védőt játszott, de jobban szeret a jobb oldalon játszani. Rengeteg lehetőség van benne.”

A Dortmundnál Hakimi megmutatja, hogy a Real Madrid mit vesztett vele: a marokkói lehetett volna az a jobb oldali védő, akire Lopeteguinek szüksége lett volna a válság idején.

043_dpa-pa_110636181.jpg Fotó: Europress/AFP

Egy vádlisérülés miatt Dani Carvajalnak ki kellett hagynia azt a három meccset, ami Lopetegui madridi pályafutásának végét jelentette. A volt szövetségi kapitány nem igazán bízott a nyáron érkező Alvaro Odriozolaban, inkább kipróbált néhány szörnyű alternatívát Lucas Vazquez és Nacho formájában. Az El Clasicon a belső védő Nacho kapta meg a jobb védő feladatát. Meg is lett az eredménye: a Barcelona szinte átgyalogolt a Realon, beütve az utolsó szöget Lopetegui edzői koporsójába.

A következő Real Madrid edző már nem fogja ilyen könnyedén elengedni ezt a fiatal tehetséget, és amikor Hakimi 2020-ban visszatér Madridba, a klub már egy kiforrott szupersztárral fog rendelkezni.

Klein Réka

via


Hozzászólások