La Liga - A legőrültebb csapattársa miatt Rooney-nak hívja mindenki az Atlético angol jobbhátvédjét
A legőrültebb csapattársa miatt Rooney-nak hívja mindenki az Atlético angol jobbhátvédjét
Fotó: Europress/AFP

A legőrültebb csapattársa miatt Rooney-nak hívja mindenki az Atlético angol jobbhátvédjét

Takács MártonTakács Márton
2019/11/16 16:24
Kieran Trippier az Atlético Madrid angol válogatott jobbhátvédje a The Guardiannek mesélt arról, hogy Diego Costa hogyan hozta létre becenevét a spanyol klubnál, hogy mi ment rosszul a Tottenhamnél és hogy mennyire hiányzott neki a darts.

Egy rövid pillanatra Kieran Trippier ijedtnek tűnt. Az angol védő arról beszélt, hogy az Atlético Madridnál a spanyol csapattársa, Diego Costa Rooney-nak nevezi őt, és ez már azt jelenti, hogy mindenki más is így hívja.

"Csak azért, mert én vagyok az egyetlen angol játékos itt, és Rooney az egyetlen, akiről hallott" - mondja. "Csak azért nevez így, mert ez volt az első név, amelyik az eszébe jutott. Megyek, és kiabálják, hogy 'Rooney'. A bemelegítésnél mindenki kiabál. Mindenki. Diegónak tartozom ezért köszönettel. Nem gondolom, hogy..."

Majd itt jött egy szünet. Két férfi ül vele az Atlético Cerro del Espino edzőterületén, a reggeli ülés után. 

"Gondolod, hogy úgy nézek ki, mint Rooney?" - kérdezi Trippier. "Minden pillanatot szeretek ”- mondja az első kérdés után. „Szeretem minden percét, nagyon örülök annak, hogy részese vagyok."

"Újra élvezem a futballt." Mindenki azt mondta, amiért olyan nagyszerűen tud beadni és passzolni, hogy "mintha egy kesztyű lenne a lábán", a Marca pedig kijelentette, hogy "ő a klub legjobb igazolása"

Az angol válogatott jobbhátvéd alig várja, hogy Diego Simeonéért is focizhasson az Atléticóban | Hosszabbítás

Kieran Trippier elmondta, hogy "abszolút kiváltságnak" tartja, hogy Diego Simeone irányítása alatt focizhat, az argentin edző személye döntő szerepet játszott az angol válogatott jobbhátvéd Atlético Madridhoz való szerződésében. Az angol védő hivatalos bemutatása csütörtökön zajlott le, miután a Tottenhamből megszerezte őt az egyik spanyol óriásklub, három évre, 21,7 millió fontot fizetve érte.

A kezdés nem is lehetett volna jobb, és bár az elmúlt hónap nehezebb volt, a győzelmek nehezen elérhetők, Santi Arias az ő helyéért versenyez, az Atlético továbbra is egy ponttal van lemaradva a tabella élén álló Barcelonától és Trippier boldog.

Nem tervezte, hogy elhagyja Londont, de erre a lépésre volt szüksége. Azt mondja, hogy ez csak a javára válik, és Gareth Southgate sem felejtette el őt, hanem látta a váltás előnyeit is, és visszatért az angol válogatott keretbe. Az elmúlt hétfőn Trippier felszállt egy repülőgépre a Barajas repülőtéren - amelynek kifutópályájáról látható az Atlético stadionja -, hogy csatlakozzon a nemzeti csapathoz.

"Beszéltem Fernando Llorentével és Toby Alderweirelddel is a spanyol bajnokságról, és azt mondták, tényleg nagyon élvezem, hogy ott szerepelhetek. 'Mind a két kezeddel ragadd meg a lehetőséget!' - mondták nekem. Hallottam, hogy sokak szerint kockázatos lépés volt, kaptam is néhány figyelmeztetést, de ez nem ijesztett meg. Úgy gondoltam, hogy ez egy nagyszerű lehetőség. Amikor először beszéltem erről a feleségemmel, egy kicsit sokkolta. Nem feltétlenül 'nem'-et mondott, inkább azt, hogy 'nehéz lesz'. Azt mondta: 'Bárhogy is döntesz, mi ragaszkodunk hozzád.' Azt mondtam: 'akkor menjünk'."

Annak tényleg volt értelme, hogy Trippiernek tiszta lapokra volt szüksége. "Igen, határozottan." - mondja. Elismeri, hogy a teljesítménye visszaesett az oroszországi világbajnokság után. Úgy érzi, hogy valami nem működött a Spursnél, amivel valami igazán rosszra utalt inkább. 

A világbajnokság után közvetlenül talán problémái sem voltak még, és talán elkerülhetetlen a formahanyatlás a magas szint elérése után. „Személy szerint nem hiszem, hogy ennek bármi köze lenne a vb-hez” - válaszolja. „Néha szükségem van szünetre, de ez sem kifogás."

Trippier_Atlético_3.jpg Fotó: Europress/AFP

"A dolgok megtörténnek" - folytatja a 29 éves bekk, aztán megint hosszú szünetet tart. "Sérülések és egyéb dolgok is történnek a színfalak mögött ... és a fejed sincs ott. Mindig próbálod a lehető legjobbat tenni, de a dolgok nem mindig vannak rendben, és ilyenkor szörnyűnek tűnik a hely, ahol vagyunk. Ez volt a múlt szezonban. Megpróbáltam helyrehozni, de ... amint mondtam, csak örülök, hogy mögöttem van már a szezon, és az életem egy új fejezetében vagyok."

Trippier azt mondja, hogy „az furcsa dolog”, hogy még azt sem tudja megérteni, mi a baj, hogy kijavítsák. Néha úgy érzem, önző voltam abban, hogy amikor valóban sérülésekkel küzdöttem, nem nyitottam a menedzser felé. Nem mondtam semmit, és ez csak rontott a helyzetemen, mert lenyomtak a pályán vagy ostoba hibákat követtem el. Talán ez volt az én hibám, az, hogy önző voltam. A nagyobb képet, a csapatot kellett volna előtérbe helyeznem magam helyett. Talán egy lépést hátra kellett volna lépnem, és azt kellett volna mondanom: 'Én is küzdök.' De csak játszani akartam. Visszatekintve, ezt meg kellett volna tennem. Haladok tovább, ha valaha ismét ebben a helyzetbe kerülnék, biztosan többet gondolok majd a csapatra. Nem akarom, hogy a csapat cipeljen magán teherként.

A javítás egy része magával az átigazolással jött, és támogatást is kapott. Trippier azt mondja, hogy "még sehol sem történt ilyen. Hetente háromszor vesz spanyol órákat, és megpróbál „bekapcsolódni a társaságba, vacsorázom velük, amennyiszer csak tudok. A nyelv elsajátítása időbe telik. Csak türelmesnek kell lennem. Csak azt akarom, hogy tudják, hogy próbálkozom. Nem tudtam volna ennél jobb társaságot kérni."

"A legfontosabb dolog, hogy élvezem a játékot. Egy másik bajnokságba, másik környezetbe, eltérő kultúrába érkeztem. És talán az új kihívás felébresztett. A tavalyi szezonban láttam, hogy néha hiányzik a koncentrációm.  És az elmúlt 16 hónapban már sokszor mondtam, hogy a védekezésemnek javulnia kell. Az emberek megkérdőjelezték a lépést, de ez a tökéletes csapat számomra. Ha Cholo [Diego Simeone] irányítása alatt játszom, tudom, hogy javulhatok."

Trippier_Atlético_2.jpg Fotó: Europress/AFP

És hogy pontosan miben?

"A pozíciós játékban. Ha [a balhátvéd Renan] Lodi előretör, akkor nem feltétlen lendülhetek én is támadásba, mint Angliában, mert túl sok üres terület maradna mögöttünk. Mindig gondolnom kell a védőfeladatokra is. 

Koke zseniálisan játszik: annyira nyílt és őszinte, a munkamorálja pedig rendkívüli. Mindenki rengeteget fut, de Koke a legtöbbet, nem tudom, hogyan csinálja. Rengeteg a taktikai képzés. Minden nap tanulok. Az edzés teljesen más. Számomra ez tökéletes. Segítséget kapok a világ egyik legjobb edzőjétől."

Figyelemre méltó, hogy Trippier ritkán veszíti el a labdát. Azt állítja, hogy nem ismeri a pontos számot - a passzolási mutatója egyébként 78% -, de tudja a válasz egy részét. "Láthattuk néha a múlt szezonban, hogy nem a megfelelő időben passzoltam be a labdát a tizenhatoson belülre. Ebben a bajnokságban, ha valaki elveszíti a labdát, hosszú ideig csak üldözi azt. Türelmesnek kell lenni. Ezt játszottuk a válogatottban is. Ha nem tudunk előbbre játszani, akkor Hendersonnak passzoljunk inkább."

Ahogy Trippier Angliáról kezd el beszélni, áttekintést kaphatunk arról, hogy mit jelent neki a hazája; szeretet, melegség szól Anglia minden egyes említésétől, még akkor is, amikor a Bulgáriában történt rasszista támadásokról beszél.

"Szörnyű volt ennek szem- és fültanúja lenni. Nagyon nem volt rendjén. Az apám félvér, ahogy a testvéreim is. Beszéltem a szövetségi kapitányukkal, aki azt mondta, hogy nem hallja, én pedig arra gondoltam, 'azta, ez érdekes'. De mi helyesen kezeltük ezt. Még több gólt akartunk szerezni, és ezzel szerettük volna büntetni Bulgáriát. Erről is tartottunk megbeszéléseket. Gareth és a stáb egyszerűen tökéletes: felkészített minket, ha történik valami, és a miénk egy nagyon jó társaság. Teljes mértékben tiszteletben tartjuk és támogatjuk is egymást a pályán kívül is. Nagyszerű csapatunk van."

Trippier_angol_válogatott.jpg Fotó: Europress/AFP

Olyan kerettel, amelybe Trippier visszatért. "Volt egy jó beszélgetés Gareth és köztem, amikor nem szerepeltem a Nemzeti Liga-keretben. Ez a produkcióm miatt várható volt. Fájt, de ez van. Mindig tiszteletben tartom Gareth döntését, mert őszinték vagyunk egymással. Ő egy nagyszerű szövetségi kapitány. Tudtam, hogy előbb-utóbb jön az újabb meghívó, mert javult a teljesítményem. Amikor adott egy Trent [Alexander-Arnold], Walks [Kyle Walker], [Aaron] Wan-Bissaka, Reece James sor, akkor még nagyobb a versenyhelyzet."

"De úgy érzem - és ezt a Garethtel folytatott egyeztetésre alapozom -, hogy ez egy új kihívás, amire készen állok. Nem akarok a karrierem végén sajnálkozni, hogy hagytam elúszni ezt a lehetőséget: ilyen a nagy klubok, a Bajnokok Ligája-futball élete, és visszatértem az angol válogatott legutóbbi két összetartására."

Az élet tehát jó. Minden jó. Kivéve a becenevet, amit kapott attól az embertől, aki Trippier bevallása szerint a legőrültebb fickó, akivel valaha találkozott. És van még egy dolog: Trippier kimaradt a dartsozásból is, az Alexandra Palace-ben sem lesz ott decemberben. 

"Nem tudok menni, de így is szurkolni fogok Michael van Gerwen-nek. Még mindig tartozom neki egy vacsorával. Fogadtunk, amikor Anglia Hollandiával játszott [Anglia veszített, Hollandia nyert], így meg kell hívnom a londoni Novikov étterembe. Szeretném, ha tudná, hogy nem felejtettem el a dolgot. Az Atléticónál csak én játszanék, senki más." 

Ami nem lehet rossz, ha elképzeljük Diego Costát nyilakkal a kezében. "Ja" - mondja Tripper, "sok ember bajban lenne, ha ő fel lenne fegyverezve". 

Southgate_Trippier.jpg Fotó: Europress/AFP

via The Guardian


Hozzászólások