La Liga - A Cholizmus alapjai - Diego Simeone edzői profilja
A Cholizmus alapjai - Diego Simeone edzői profilja
Fotó: Europress/AFP

A Cholizmus alapjai - Diego Simeone edzői profilja

Mátrai MárkMátrai Márk
2019/01/02 19:13

Diego Simeone hét éve ül az Atlético Madrid kispadján. Ezen időszak alatt Európa legjobban védekező csapatát alkotta meg, amelyet már többször is újra kellett építenie legjobb játékosainak eladása következtében, azonban a csapat eredményessége nem romlott.

Diego Simeone létrehozott egy új stílust az Atléticónál, ami különösen nagy szó egy olyan országban, ahol a történelmileg két legnagyobb klubot próbálják másolni a csapatok. A védekezz és kontrázz-stílus egészen egyedülálló Spanyolországban, és az utóbbi hét évben többször is megkeserítette a Barcelona és a Real Madrid életét.

Simeone játékos- és edzői pályafutása kiválóan mutatja az argentin futball két, párhuzamos paradigmáját. Amikor az argentin futballra gondolunk, egyrészt olyan zseniális játékosok juthatnak eszünkbe, mint Diego Maradona, Lionel Messi, Gabriel Batistuta, Hernán Crespo, Mario Kempes, de olyan kemény, szigorú, agresszív vezérekre is gondolunk, mint Diego Pasarella, Diego Simeone, vagy Javier Zanetti.

Ez abból származik, hogy az argentin futballban kezdetben, az 1930-as és 1950-es években a briliáns, káprázatos technikai képzettséggel rendelkező játékosok képzésére fektették a hangsúlyt, amely a La Nuestrának („A miénk”) nevezett stílus tartalmi eleme volt, ez pedig összhangban van az argentin kultúrával, például a tangóval.

Azonban Argentínában sok, a rendszerrel szembeszálló gondolkodású ember él, ezért sokak szerint a La Nuestra stílus ront a kívánt eredmény elérésének esélyein. Ezért kialakult egy védekezésre, az ellenfél játékának tönkretételére és a kontrajátékra épülő foci, amire ráerősített az Olaszországból Buenos Aires-be kivándorló olasz közösség is. Argentína két világbajnokságot nyert, egyik szövetségi kapitánya (Cesar Luis Menotti) a La Nuestra „felekezet” tagja, míg az a Carlos Bilardo, aki Maradonával nyert vb-t, sokkal eredménycentrikusabb edző volt.

Erre utal Simeone beceneve, a „Cholo” is. A „cholo” megnevezést eredetileg a latin amerikai munkásosztály tagjait sértő kifejezésnek használták. Idővel azonban új értelmet nyert a szó, manapság inkább józan paraszti észt, és keménységet értenek alatta.

Az egyik leghíresebb sportoló, aki ezt a becenevet kapta (és büszkén viselte), Roberto Durán legendás panamai bokszoló volt.

Simeone a Vélez Sarsfield utánpótlásában nevelkedett, ahol Osvaldo Zubeldia volt az egyik edzője. Zubeldia játékosként az alatt a Victorio Spinetto alatt játszott, aki az első edzők közé tartozott, aki hadat üzent a La Nuestrának. Ezért Simeone is egyértelműen ebbe a táborba került. Gigi Simoni személyében az Interben is volt egy olyan edzője, aki ezt vallotta a játékról. Simeone egyik első edzője, Oscar Nessi „Cholito-nak” (Kis Cholónak) nevezte el Simeonét a pályán mutatott küzdeni tudása, agresszivitása alapján.

Simeone kiváló munkáját segíti Miguel Ángel Gil Marín vezérigazgató és Andrea Berta sportigazgató tevékenysége. Fegyelmezett pénzköltés jellemzi őket, felépítettek egy új stadiont úgy, hogy ez nem akadályozza őket abban, hogy erősítésekre költsenek az átigazolási piacon, és kiválóan pótolják a legjobbjaikat, akiket korábban olcsón vásároltak.

Olyan játékosokat adtak el, mint Radamel Falcao, Diego Costa, Filipe Luís, Toby Alderweireld, Mario Mandźukić, Arda Turan, (Thibaut Courtois kölcsönszerződés után, illetve fél évvel Simeone érkezése előtt David De Gea), miközben olyan játékosokat vettek olcsón, mint José Giménez, Jan Oblak, Antoine Griezmann, Stefan Savić, Sime Vrsaljko.

Eközben olyan fiatalokat is beépítettek, mint Lucas Hernández, Saúl Ñiguez, vagy Koke.

ds0.png Hagyományos Atlético kezdő 11Fotó: Sharemytactics.com

Simeone általában egy kompakt, „szűk” 4-4-2-t játszat, ahol Griezmann visszalép a középpályára segíteni, Costa pedig igáslóként játszik centert, és nyer párharcokat a védők gyűrűjében. Koke és régebben Gabi (ma Thomas Partey) visszalép, és csökkentik a távolságot Godínék és a középpálya között.

Az a stílus, amit be fogunk mutatni, rengeteg védekezést, labda nélküli munkát, önzetlenséget, kohéziót, és a csapatérdek szem előtt tartását igényli. Kevés gólhelyzetük van, ezért jó hatékonyság szükséges a helyzetkihasználás során, valamint bírniuk kell a nyomást, amit az ellenfél támadójátéka helyezhet a csapatra. Amikor az átigazolási piacon mozognak, a célpontoknak el kell dönteniük, készen állnak-e az említetteket bevállalni.

ds1.png Az egyik legveszélyesebb szituációt a labdavesztés idézi elő, amikor szélsővédők már felzárkóztak a támadáshoz, ezért szabadon indulhatnak esetünkben az Arsenal támadói, Lacazette kapufájával zárult a támadás.Fotó: YouTube 


ds2.png Már a 8. percben sem szégyellik a tíz mezőnyjátékossal való védekezést a saját kapujuktól 25 méterre. A tizenhatoson belüli létszámfölény alapvetésnek számít Simeone számára. (2 vs 7)Fotó: YouTube

ds3.png A másik leggyakoribb problémát a labdakihozatal okozza. Griezmann labdavesztésekor hét ember van a labda mögött….Fotó: YouTube


ds4.png …azonban itt már csak hárman tudnák levédekezni a beadást. A támadás végén Lacazette fejesével szerzett vezetést az Arsenal.Fotó: YouTube


ds5.png Azonban 10 emberrel sem adják fel a kontratámadás lehetőségét, és az ellenfél figyelmetlenségét könyörtelenül kihasználják egy Griezmannak előreívelt labdával.Fotó: YouTube


ds6.png Aki az Atléticóban játszik, bírnia kell az ellenfél által gyakorolt nyomást a saját tizenhatosán belül is. Nem fér bele, hogy itt hibát kövessen el az ember. Griezmann is visszazár, az akció végén Gabi ment csodálatosan Piqué elől.Fotó: YouTube


ds7.png Az EL-döntőben Steve Mandanda letámadása az egyik fő taktikai eszköz volt Simeone számára. Anguissa rossz labdakezelését követően Griezmann már indul a két védő közti területre, Gabi pedig egy érintéssel tökéletes ugratja ki a franciát. Ezt követően Mandanda már akkor is felívelte a labdát, amikor nem kapott letámadást, így pedig a franciák támadásépítése csorbát szenvedett, hiszen a fejpárbajokat a madridiak nyerték.Fotó: YouTube


Tökéletes példa a villámgyors kontrára Pep Guardiola Bayern Münchenje ellen a BL-elődöntőben. Ez a gól jelentette a milánói döntőre szóló repülőjegyet a csapatnak és szurkolóiknak.


Természetesen többször is felmerül, hogy játszon kicsit látványosabban, labdabirtoklásra törekedően a gárda, és kis csapatok ellen ezt néha alkalmazzák is, hiszen még is csak vannak olyan játékosaik, mint Koke, Saúl, vagy Griezmann. Ám, amikor az eredmények nem jönnek, Simeone azonnal visszatér az alapokhoz, amelyektől nem tágít.

Összességében elmondható, hogy az Atlético Madrid védekezz és kontrázz-stílusa egyedülálló Spanyolországban, Európában pedig az elmúlt éveket figyelembe véve a legjobban védekező csapattá váltak. Olyan, mintha az ellenfelek kezébe adnák a kést, és a saját torkukhoz is tennék, azonban amikor már azt hiszi az ellenfél, hogy el tudja vágni az Atlético torkát, az Atléti kitépi a kezéből a kést, és elvágja az ellenfeléét.

Hozzászólások