La Liga - A Barcelona válsága tovább mélyül, Messi visszavágott a sportigazgatónak
A Barcelona válsága tovább mélyül, Messi visszavágott a sportigazgatónak
Fotó: Europress/AFP

A Barcelona válsága tovább mélyül, Messi visszavágott a sportigazgatónak

Takács MártonTakács Márton
2020/02/05 11:36
A Barcelonánál még nincs vége a válságnak, mivel Lionel Messi nyilvánosan megkérte a klub sportigazgatóját, Eric Abidalt, hogy nevezze meg azokat a játékosokat, akik szerinte hozzájárultak Ernesto Valverde menesztéséhez, mert nem dolgoztak elég keményen, és elégedetlenek voltak.

Az argentin zseni dühösen reagált arra, amikor korábbi csapattársa, Abidal megkísérelte hibáztatni a csapatot azért, hogy Ernesto Valverdét meneszteniük kellett, és felszólította a franciát, hogy vállalja a felelősséget saját döntéseiért, és nevezze meg konkrétan azokat a játékosokat, akikre személy szerint gondolt. Messi kifakadása azért is különös jelentőségű, mert a szerződése tartalmaz egy záradékot, amely lehetővé teszi számára, hogy a szezon végén egyoldalúan ingyen távozhasson a Barcelonától.

Abidal állítása szerint a Barcelona játékosai nem voltak elégedettek Valverdével, akit január 13-án rúgtak ki a katalán egyesülettől, és úgy vélte, hogy nem dolgoztak elég keményen korábbi vezetőedzőjük irányítása alatt. Messi válasza gyors, nyilvános és egyértelmű lett.

Barca_új_edző.jpg Fotó: Europress/AFP

Ennek tartós következményei lehetnek: a belső megosztottság nyílttá válik, és kiszabadítja azt a mély elégedetlenséget, amelyet az öltözőben sokan éreznek a klub igazgatóságát illetően. A feszültség légköre már körülvette a klubot, a jelenlegi elnök, Josep Maria Bartomeu kritikájával és a kudarc vádjával mind intézményi szinten, mind a futballt érintve.

Abidal a katalán Sport című lapnak kedden azt mondta, hogy "sok játékos nem volt elégedett Valverdével, és ők nem is dolgoztak sokat. Hozzátette: "A belső kommunikációval is voltak gondok. Az öltöző és a vezetőedző viszonya rendben volt, de akadtak olyan jelek, amelyeket korábbi labdarúgóként kiszagoltam. Elmondtam a klubnak, amit gondoltam erről, és hogy döntést kell hozni."

Abidal azt is elárulta, hogy december 18-án kezdte el Valverde helyettesének keresését. Őt végül elbocsátották a lehetséges utódok nyilvános keresése után, kezdve Xavival és Ronald Koemannal, és korábban egy maroknyi más jelölttel együtt, majd Quique Setien lett a megoldás.

Vasárnap még tehenek között mászkált, hétfőtől már ő edzi Messiéket | Hosszabbítás

Quique Setien, a Barcelona labdarúgócsapatának új vezetőedzője kinevezése után elárulta, még a legmerészebb álmaiban sem tudta elképzelni, hogy egyszer a Barcát irányíthatja. A Real Betis korábbi trénere, a 61 éves Setien hétfőn váltotta a menesztett Ernesto Valverdét a Barcelona kispadján.

Messi úgy reagált, hogy az Instagramra képet készített az interjúról, amelynek az egyik részén piros kör látható, amelyben ez olvasható: "A sportigazgató elmagyarázza, hogy 'sok játékos nem volt elégedett, és nem is dolgoztak sokat'." Alatta tagadta, hogy a szakítás a játékosok felelőssége, és megvádolta Abidalt a csapat "bepiszkolásával".

"Őszintén szólva, nem szeretem ezeket a dolgokat csinálni, de úgy gondolom, hogy mindenkinek felelnie kell a tetteiért és a saját döntéseiért." - írta Messi. "A játékosok felelősek azért, ami történik a pályán, és mi voltunk az elsők, akik felismerték, amikor nem voltunk jók. A klubvezetőknek szintén vállalniuk kell felelősségüket, és mindenekelőtt vállalják a felelősséget az általuk hozott döntésekért. Amikor a játékosokról beszélnek, meg is kell nevezni őket, mert ha nem, akkor mindannyian beszennyeződünk, és ez azokat az észrevételeket támasztja alá, amelyek nem igazak."

Messi válaszát Abidal állítólagos, kihívást jelentő állításának összefüggésében is láthatjuk, amely szerint Xavi nem kapott ajánlatot a Barca kispadjának átvételére, és ténylegesen azzal vádolta a klub ex-játékosát, hogy hazudik.

"Ha Xavinak van ajánlata, mutassa meg mindenkinek" - mondta a sportigazgató, és hozzátette: "Nincsen elég tapasztalata."

Nyáron Messi elismerte, hogy azt akarja, a klub visszaszerezze a Neymart, amit a Barca irányítói viszont nem tettek meg. "Nem tudom, hogy megtettek-e mindent, amit tudtak." - mondta Messi

Ugyancsak nem sikerült csatárt szerződtetniük a téli átigazolási időszak alatt. 

Hogyan hathat az új edző érkezése Lionel Messi játékára? | Hosszabbítás

Edzők jöttek-mentek a Barcelonánál, egy dolog azonban nem változott: Lionel Messi mindig magas szinten teljesített. Várhatóan ez Quique Setien irányításával is így lesz, főleg, hogy az Ernesto Valverde helyére érkező szakember lényegesen közelebb áll a klub identitásának alapját képező Cruyff-féle iskolához, mint Pep Guardiola óta bárki, aki megfordult a kispadon.

Abidal Messi korábbi csapattársa, ám pozícióját valószínűleg nem fogja tudni megvédeni. A menedzserkeresés elvégzése után, és az átigazolási időszak alatt, amelyben a Barcelona nem szerzett támadót, veszélybe került már akkor, amikor két csatárt, Carlos Pérezt és Abel Ruizot eladott, hogy pénzhez jusson, és szabad utat biztosítson egy olyan játékos számára, aki végül soha nem érkezett meg. 

A válság és az összeomlás érzését kedden elmélyítette, amikor megerősítést nyert, hogy Ousmane Dembélé a szezon hátralévő részére kiesett sérülés miatt, miközben Luis Suáreztől szintén nem várható, hogy visszatérjen a pályára legjobb formájában az idény utolsó hetei előtt. 

Messi elvesztésének kísértete, amely oly gyakran együtt tartotta a Barcelonát az utóbbi években, félelmetes lehet a klub számára.

via The Guardian

Hozzászólások