La Liga - Régóta húzódó klubválság söpörheti ki Lionel Messit Barcelonából
Régóta húzódó klubválság söpörheti ki Lionel Messit Barcelonából
Fotó: Europress/AFP

Régóta húzódó klubválság söpörheti ki Lionel Messit Barcelonából

Németh DánielNémeth Dániel
2020/02/08 10:34
Ezen a héten érdekes fejleményekkel bővült a Barcelona egyre mélyülő klubválsága. Eric Abidal, a klub sportigazgatója nyilvánosan kritizálta a játékosokat, akik szerinte hozzájárultak Ernesto Valverde bukásához, míg Lionel Messi, a katalánok csapakapitánya és legnagyobb sztárja Instagram-bejegyzésben reagált a klubvezető szavaira. Nem kizárt, hogy ez volt az utolsó csepp a pohárban.

Quique Setién hangosan felnevetett, amikor megkérdezték tőle, megbánta-e, hogy a Barcelonához szerződött. "Szó sincs róla" - szögezte le. "Az igaz, hogy egy hónapja még gondtalanul ültem otthon, de ezek áldott problémák. Ugyanazzal a lelkesedéssel dolgozom mint mindig, ugyanaz az akarat visz előre, sosem volt könnyű feladatom. Tisztában vagy azzal, hogy zajlani fognak itt az események, mert jelentős következményekkel kell számolni, de elég harcedzett vagyok. Nem adom meg magamat egykönnyen."

A Barcelona válsága tovább mélyül, Messi visszavágott a sportigazgatónak | Hosszabbítás

A Barcelonánál még nincs vége a válságnak, mivel Lionel Messi nyilvánosan megkérte a klub sportigazgatóját, Eric Abidalt, hogy nevezze meg azokat a játékosokat, akik szerinte hozzájárultak Ernesto Valverde menesztéséhez, mert nem dolgoztak elég keményen, és elégedetlenek voltak.

Azt nem állíthatta senki sem, hogy könnyű lesz a munka, ám arról sem volt szó, hogy ennyire nehéz lesz. Ami a problémákat illeti, abból bőséggel akad mostanság Barcelonában. "Nem normális, hogy egy elöl lévő csapatot kellett átvenni" - jegyezte meg Setién a bemutatását követően, és legalább ennyire szokatlan, mennyi minden történt rövid idő alatt. Ráadásul a csapatkapitány és a sportigazgató nyilvános csörtéjét követően nem is tudhatjuk igazán, milyen következményekkel jár és meddig gyűrűzik a Barcelona válsága. 

Josep Maria Bartomeu, a klub elnöke kétségbeesetten igyekezett kibékíteni Eric Abidalt és Lionel Messit. Egy hosszú megbeszélést követően sikerült megállapodni abban, hogy Abidal marad a Barcelona sportigazgatója.

Setién kinevezését megelőzően egy nappal derült ki, hogy Luis Suárezt műteni kell, ami miatt négy hónapig harcképtelen lesz. Hogy legyen hely és forrás egy új támadó igazolására, Carles Pérezt és Abel Ruizt elengedte a Barcelona, ám ezt követően sem tudott támadót szerződtetni. Hiába távozott Carles Alená, Jean-Clair Todibo és Moussa Wagué is, nem gyűlt össze elegendő forrás. Setién kijelentette, Ousmane Dembélé lesz az "új igazolás", aki közel járt a visszatéréshez, de kiderült, ő is kihagyja egy újabb sérülés miatt a szezon hátralévő részét.

Az új edző érkezése óta gyengült a keret, pedig ennek az ellenkezőjét ígérték. Szerdán csak 16 játékost neveztek az első csapatból az Athletic Bilbao elleni 1-0-ra elveszített mérkőzésre, és még közülük sem mindenkit kerültek el a problémák. Samuel Umtitinek külön kellett utaznia, mivel reggel bírósági meghallgatása volt, miután a vádak szerint 170 ezer fontos kárt okozott az általa bérelt lakásban. Hétvégén Ivan Rakitic elismerte, rosszul esett neki, ahogyan távozásra akarta kényszeríteni. Arturo Vidal pedig perben áll a klubbal a ki nem fizetett bónuszok miatt. 

Kedden Abidal a Sport nevű katalán sportlapnak adott nyilatkozata öntött olajat a tűzre. A sportigazgató elmondta, optimisták Messi szerződéshosszabbítását illetően, mert a játékos boldog Barcelonában. Később azonban volt olyan válasza, ami megkérdőjelezte a fenti állítás igazságtartalmát. Abidal azt állította, a játékosok elégedetlenek voltak a korábbi edző, Ernesto Valverde munkájával, és burkoltan őket vádolta az edző bukásáért. Hozzátette ugyanis, hogy néhányan nem erőltették meg magukat a munka terén.

Messi, az öltöző legfajsúlyosabb játékosa alig másfél órán belül reagált Instagram-oldalán. Ebben egy piros körrel kiemelve szerepelt a sportigazgató kritikus mondata: "Sok játékos elégedetlen volt, és nem is igazán végzett sok munkát." Az argentin zseni a posztban követelte, hogy Abidal vállalja a felelősséget, egyúttal azzal vádolta őt, hogy megpróbálta "besározni" a játékosokat. Messin így is túl sokat vállal magára, de ez már neki is sok volt. Rengetegen adtak neki igazat, főleg azok, akik úgy érezték, Abidal túl messzire ment.

Most ott tart a helyzet, hogy a klubnál már attól tartanak, bekövetkezik az elképzelhetetlen, és Messi távozik a Barcelonától.

Szerződése ezt lehetővé tenné, ráadásul szabadon választhat magának új klubot. Abidal is elismerte, hogy a döntés Messinél van, csak ki kell mondania májusban, hogy mik a szándékai. Eddig a 32 éves klasszis azt hangoztatta, Barcelonában szeretné befejezni a pályafutását, ugyanakkor nyilatkozataiban az is előkerült, hogy az eredményességet is fontosnak tartja. Nincs már sok hátra a pályafutásából, ezt vetítheti előre, hogy az Aranylabda-díjátadón felmerült a visszavonulás lehetősége is.

000_1MW14F.jpg Fotó: Europress/AFP

Az pedig valószínűleg Messi fejében is megfordult, hogy elpazarolják az utolsó éveit a Barcában. Utolsó Bajnokok Ligája-címét öt évvel ezelőtt nyerte, azóta csak annak lehettünk szemtanúi, hogy a klub képtelen ütőképes csapatot építeni köré. Ennek a problémának ő is részese valamelyest, mindenesetre tény, anélkül sikerült végignézni egy zseniális generáció visszavonulását, hogy érdemben pótolták volna ezek a játékosokat. Az irányvonal évről évre változott, négy sportigazgató és számtalan tanácsadó fordult meg a klubnál ebben az időszakban.

Hiába költött Neymar távozása óta egymilliárd eurót a Barcelona, a csapat egyre gyengébb lett. Nem csoda, hogy Abidal nyilatkozata már az utolsó csepp volt a pohárban.

Messi mostani kifakadása nem egyszeri jelenség, egy sor apró jel utalt arra, hogy a színfalak mögött egyre nagyobb a széthúzás. Legutóbbi szerződéshosszabbítását követően alig lehetett rávenni, hogy közös fotón szerepeljen az elnökkel, mintha nem akarná legitimálni őt a személyével. "Nem tud semmit sem a futballról" - mondta Javier Fausról, miután az igazgató kijelentette, nincs értelme évente meghosszabbítani Messi szerződését. Dani Alves távozását pedig a vezetőségnek szánt elegáns kritikaként értelmezte.

Neymar távozása óta a klub kétségbeesetten kereste a megoldást, ami viszont sosem érkezett meg. Gyakran Messi maradt az egyetlen valós lehetőség. Ő volt a pajzs , aki mögött sokan meghúzódtak, a megelégedettség forrása, a fennálló rendszer kötőanyaga. Messi szeretett volna osztozni a terheken azzal, hogy kap maga köré egy csapatot, ehelyett viszont valahogy minden rá futott ki, ő pedig legfeljebb azon gondolkozhatott, mit kellene még tennie. Miután az elmúlt hetekben a legjobb barátja, Suárez is hiányzott a pályáról, magányosabb mint valaha.

056_vfc_juv_bar_220717_3R8A5332.jpg Fotó: Europress/AFP

Ezen a nyáron annak is szemtanúja volt, hogy egy másik jó barátja, Neymar és a klub a bíróságon kötött ki, pedig jó darabig udvarolt egymásnak a két fél. "Nem tudom, hogy mindent megtett-e a Barcelona, hogy leigazolja Neymart" - jegyezte meg az argentin. Messi nyíltan kampányolt Neymar mellett, a brazil mégis maradt Párizsban, ami valamelyest megkérdőjelezi azokat az észrevételeket, miszerint mindenről a hatszoros aranylabdás dönt. Némiképp ironikus, hogy ha Abidalt menesztenék, az ismét a Messi-hatalomról szóló elméletet erősítené,

és mindenekelőtt Abidal állítását, miszerint a játékosok túl nagy hatalommal rendelkeznek a klubon belül.

Nincs még egy Messihez hasonló játékos: reakciója legalább azt illusztrálja, hogy úgy érezte, a nyilatkozattal ujjal mutogatnak rá, amit nem tudott elfogadni. Konkrét neveket követelt: néhányan talán elégedetlenek voltak, mások keveset dolgoztak, de őt hagyják ki ebből. És ne használják többé búvóhelyként sem. Így is elég felelősség van rajta ahhoz, hogy magára vállalja mások hibáit és részese legyen a Setién érkezését követő káosznak is, amit egyszerűen ismét elé toltak. Mindenekelőtt az volt sok, hogy ezért őt tegyék felelőssé.

Amikor megkérdezték Santi Giménezt, az AS újságíróját, Messi kezében összpontosul-e a legnagyobb hatalom, egyszerű választ adott: "bárcsak így lenne".

via Guardian

Hozzászólások