La Liga - A Barcelona négy nap alatt végezte ki a Real hazai reményeit
A Barcelona négy nap alatt végezte ki a Real hazai reményeit
Fotó: Europress/AFP

A Barcelona négy nap alatt végezte ki a Real hazai reményeit

Rév DánielRév Dániel
2019/03/03 18:04

Amikor januárban kiderült, hogy a madridi bajnoki rangadó előtt a Király Kupában is összecsap a Barcelona és a Real Madrid, már sejthető volt, hogy ez egy meglehetősen fontos időszak lesz mindkét csapat számára. És a párharcokból egyértelműen a Barcelona jött ki jobban.


A közelmúltban többször is előfordult, hogy a Barcelona parádézva győzött Madridban a Real ellen, elég csak a 6-2-re megnyert mérkőzésre gondolni, vagy arra a 3-0-ra, amikor a madridi közönség felállva tapsolta meg Ronaldinho játékát.

Az eheti barcelonai sikerek viszont egyáltalán nem ilyenek voltak. Nagyjából kiegyenlített játéknál inkább a Realnak voltak helyzetei, amiket a legtöbbször Vinicius Junior alakított és hagyott ki. A szerdai kupamérkőzésen az első félidőben sokkal jobban játszott a Real, de a Barca kihasználta az első igazi helyzetét, és onnantól meg sem állt 3-0-ig. Pedig még 0-1-nél is számos egyenlítési lehetőséget dolgozott ki a fővárosi csapat.

Hasonló volt a helyzet a bajnokin is szombaton, amikor Sergi Roberto csodás gólpasszából Ivan Rakitić szerezte meg a vezetést a vendégeknek az első félidő derekán, és hiába volt rengeteg helyzete a Realnak, nem jött össze az egyenlítés. Érdekesség, hogy Rakitić eddig négy gólt szerzett a Real ellen - mind a négyet a Santiago Bernabeu stadionban.

Azzal, hogy a kupapárharcot a Barcelona nyerte, a Real egyik trófeaszerzési lehetőségét nyilvánvalóan elvette. A bajnokságban jelenleg 12 pont a különbség, a Realt pedig a városi rivális Atletico is megelőzi. Ez 12 forduló alatt természetesen nem ledolgozhatatlan hátrány, de ha a Barcelona ugyanolyan ütemben veszít pontokat, mint eddig, akkor a madridiaktól még a 100%-os mérleg is kevés lehet a bajnokság hátralévő részében. Úgy, hogy a katalán csapat elég sokat botladozott eddig.

A Realnak persze marad az a vadászterület, amelyben az elmúlt években a legsikeresebb volt: a Bajnokok Ligája. A sorozat háromszoros címvédője egy amszterdami győzelemmel kezdte a kieséses szakaszt, de sem a visszavágón, sem pedig az esetleges negyeddöntő első mérkőzésén nem számíthat a szándékosan sárga lapot begyűjtő Sergio Ramosra. Akire eltiltás vár a bajnokságban is.

Volt még egy érdekessége a történelmi párharc szempontjából a szombati mérkőzésnek: a 30-as évek óta most először vette vissza a párharcbeli vezetést az örökmérleget tekintve a Barcelona. A goal.com pedig azt is kiszámolta, hogy amióta Lionel Messi aktív részese a párharcoknak, hat győzelmes hátrányt dolgozott le a Barcelona.

Azon persze lehet vitatkozni, hogy mi az értékesebb, egy hazai duplázás, vagy a Bajnokok Ligája megnyerése. De 2014 óta a Real hazai sorozatokban csak egy bajnokságot és egy szuperkupát tud felmutatni, miközben nyert négy Bajnokok Ligáját és négy Klubvilágbajnokságot. A Barcelonánál ugyanebben az időszakban három bajnoki trófea, négy Király Kupa és két szuperkupa került be a vitrinbe, míg nemzetközi szinten egy BL és egy Klubvilágbajnokság jött össze a katalánoknak.

Van egy olyan érzésem, hogy a klubszimpátiája alapján mindenki azt gondolja, hogy az ő csapata a sikeresebb.

Hozzászólások