La Liga - A Barcelona mindent átvett a Real Madridtól, amit nyolc éve még gyűlölt benne
A Barcelona mindent átvett a Real Madridtól, amit nyolc éve még gyűlölt benne
Fotó: Europress/AFP

A Barcelona mindent átvett a Real Madridtól, amit nyolc éve még gyűlölt benne

Németh DánielNémeth Dániel
2018/08/21 12:13

Nem is olyan régen a világ még csodájára járt a Barcelona híres-neves utánpótlás-akadémiájának, a La Masiának. A katalánok programja csak úgy ontotta magából a tehetségeket, mellyel példátlan sikerkorszak vette kezdetét. Az előző években viszont nem sok akadémista tudta megvetni a lábát az első csapatnál, ezért sok tehetség nagyon fiatalon távozik a Barçától. Közben pedig a költekezése miatt egykoron megvetett Real Madrid sorban csábítja magához a legnagyobb spanyol tehetségeket.

Szinte napra pontosan nyolc éve, hogy a katalán Sport nevű újság címlapja öles betűkkel hirdette: CANTERA CONTRA CART€ERA. Azon a nyáron Spanyolország - kezdőjében hét Barcelona-neveléssel - Hollandia legyőzésével világbajnoki címet szerzett. Télen az Aranylabda-szavazáson Lionel Messi, Andrés Iniesta és Xavi kapta a legtöbb szavazatot. A történelem során először fordult elő, hogy az első három helyezett ugyanabban az utánpótlásrendszerben nevelkedett.

A Sport címlapját valahogy így lehetne magyarra fordítani: UTÁNPÓTLÁS-AKADÉMIA KONTRA PÉNZTÁRCA, amivel természetesen a Real Madridra utaltak. Florentino Pérez elnökségének második évében járt, és addigra már leigazolta Cristiano Ronaldót, Karim Benzemát, Xabi Alonsót, Kakát, Angel Di Mariát és Mesut Özilt. A Madrid akadémiája Iker Casillas óta egyetlen sztárt sem termelt ki. Mindenki tudta, mire utal a Sport: a Barça kineveli, a Real pedig megvásárolja a tehetségeket.

000_Par3405510.jpg Fotó: Europress/AFP

Azóta sok minden megváltozott. A Barcelonának Sergio Busquets óta nincs saját nevelésű szupersztárja, ő pedig tíz éve debütált a felnőtt csapatban. Közben a Madrid spanyol tehetségek egész sorát szerződtette. 2012 nyara óta - a játékosok eladásából származó bevételekkel is kalkulálva - a Barça 360 millió eurót fordított igazolásokra, a Real pedig 28-at. Időközben valahogy a szerepek megcserélődtek. 

Megadni a lehetőséget

És mindez valahogy Pérez alatt zajlott le, aki az egész galaktikus érát megálmodta. Pérez az '50-es, '60-as évek költekező Madridján nőtt fel, amely abban az időszakban zsinórban ötször megnyerte a Bajnokcsapatok Európa-kupáját. Mostanában viszont a sztárigazolások helyett inkább a fiatalokra koncentrál, miközben a Barcelona ennek épp az ellenkezőjét csinálja.

Széles körben ismert a La Masia büszkesége, a technikát a fizikum elé helyező étosz, amely olyan játékosok kinevelését eredményezte, mint Xavi, Carles Puyol és Victor Valdés. Közülük senki sem fejlődött volna ekkora sebességgel, ha nincs Louis van Gaal, aki megadta nekik a lehetőséget. Hasonló a helyzet Messivel, Busquets-cel és Pedróval is, akik Frank Rijkaard és Pep Guardiola alatt mutatkoztak be még Joan Laporta elnöksége során. A tehetségek kivirágzásához nélkülözhetetlen volt a fiatalokba vetett hit.

000_SAPA970614574370.jpg Fotó: Europress/AFP

Akkoriban a Madrid bizonyult karriertemetőnek a fiatalok számára. Csak időnként volt a klubnak olyan edzője, aki elég bátor volt, hogy fiatalokat is játszasson. Mint például, amikor Jorge Valdano a '90-es évek közepén a felnőttekhez irányította a fiatal Raúlt és Gutit. A legtöbb edző általában túl kockázatosnak érezte a fiatalok alkalmazását, ezért ők máshol bontakoztak ki.

2010-ben Guardiola azt állította, a Barça akadémiája nem termel ki nagyobb tehetségeket, mint a Real Madridé. "A különbség az, hogy mi berakjuk őket az első csapatba" - magyarázta az edző.

Rossz az üzenet

Vagy legalábbis régen még így volt. Guardiola 2012-es távozását követően Tito Vilanova vette át a helyét, aki szintén ezer szállal kötődött az akadémiához. Amikor egy évvel később a betegsége miatt kénytelen volt lemondani a posztjáról, hirtelen megszűnt a kapocs az első csapat és az akadémia között. Laporta távozása után a Barça az argentin Gerardo Martinót, majd Luis Enriquét ültette a padra. Mindketten a támadó futball hívei, de egyikük sem az akadémián keresztül került a csapathoz.

Miközben Luis Enriquét rengeteget kritizálták, amiért nem adott lehetőséget a fiataloknak, Josep Maria Bartomeu és az alkalmazottai kijelölték az irányt. Három év alatt a Barça megvásárolta Lucas Digne-t, Arda Turant, André Gomest, Aleix Vidalt és Paco Alcácert, összesen 120 millió euróért. Mindannyian útjában álltak a fiataloknak. És mindannyian befuccsoltak.

075_urbanandsport-fcbarcel180818_npDUV.jpg Fotó: Europress/AFP

A felsoroltak közül senki sem nyújtott jobb teljesítményt annál, mint amit a Barcelona akadémiáján lévő tehetségektől várhattak. 2015-ben Bartomeu ellenfelei az elnökségért folytatott harc során fel is hívták erre a figyelmet. Toni Freixa megjegyezte, hogy három év alatt megfeleződött a saját nevelésű játékosok száma. "Ez egy megállíthatatlan tendencia, amely a Barcát a többi klubhoz hasonlatossá teszi"  - fogalmazott. 

Mégsem történt azóta sok minden. Tavaly a Barca megvette Paulinhót, amit az akadémisták arcul csapásként érzékelhettek. Ezen a nyáron a brazil távozott, de a helyére a már 31 éves Arturo Vidal érkezett. Aligha a remény üzenete ez az akadémisták számára. Ezért a tehetségek inkább távoznak.

Elhagyják a La Masiát

Egy darabig csupán apró veszteségnek tűnt, mert a csapatot elhagyók egyébként sem jutottak el a felnőttekig. Manapság azonban már 16-17 éves elhagyók is vannak, akik gyakran a szerződésükben szereplő záradékokon keresztül távoznak. Tavaly a sztárszélső, Jordi Mboula igazolt a Monacóhoz, az új Gerard Piquének tartott Eric Garcia pedig a Manchester City akadémiájához csatlakozott. Az a Garcia, akinek egyébként Puyol az ügynöke. Már a Barça saját legendái is a távozásban látják a megoldást.

Ezen a nyáron még többen távoztak, köztük a balhátvéd Joel López (Arsenal), a középpályás Robert Navarro (Monaco) és a spanyol U16-os válogatott Pablo Moreno (Juventus), aki öt év alatt 200 gólt szerzett az utánpótlásban. A 17 éves szélső, Sergio Gómez (ő látható a lenti képen) a Borussia Dortmundhoz igazolt. A tavalyi U17-es világbajnokságon őt választották a torna második legjobb játékosának.

063_1005411414.jpg Fotó: Europress/AFP

Miközben a Barca folyamatosan veszíti el a tehetségeket, a Real begyűjti őket. Amióta Pérez leállította a költekezést, az első csapatnál több akadémista is lehetőséget kapott, nem ritkán néhány kölcsönben eltöltött évet követően. Erre kiváló példa a jobbhátvéd, Dani Carvajal. Az előző szezonok során a Real kerete szinte már túl jó volt ahhoz, hogy tovább erősödhessen. Pérez ezt felismerte, és sztárok helyett inkább fiatalokat vásárolt.

2014 óta megszerezte Marco Asensiót, aki a jövő egyik Aranylabda-várományosa lehet. Róla egyébként azért maradt le a Barcelona, mert nem volt hajlandó egy összegben kifizetni a Mallorcának 3,15 millió eurót. Megvette a Real a középhátvéd Jesús Vallejót, a balhátvéd Theo Hernándezt és a középpályás Dani Ceballost. Ezen a nyáron pedig a jobbhátvéd Álvaro Odriozolát. Mindannyian fiatalok és spanyolok.

000_1851BM.jpg Fotó: Europress/AFP 

És ha ez nem lenne elég, Pérez azt a Julen Lopeteguit nevezte ki Zinedine Zidane utódjaként, aki a spanyol U19-es és U21-es válogatottal is Európa-bajnokságot nyert 2012-ben és 2013-ban. Amikor Lopetegui 2014-ben távozott az utánpótlás-válogatottaktól, Albert Celades vette át a helyét, aki ma az asszisztenseként dolgozik Madridban.

Ez a felállás ideális megoldás lehet a hazai tehetségek beépítéséhez. Nyolc évvel a Sport emlékezetes címlapja óta nem is fordulhatott volna nagyobbat a világ.

A cikk Thore Haugstad  FourFourTwo-n megjelent írásának fordítása.

Hozzászólások