La Liga - A Barcelona bizarr igazolása legalább annyi kérdést vet fel, mint amennyit megválaszol
A Barcelona bizarr igazolása legalább annyi kérdést vet fel, mint amennyit megválaszol
Fotó: Europress/AFP

A Barcelona bizarr igazolása legalább annyi kérdést vet fel, mint amennyit megválaszol

Németh DánielNémeth Dániel
2019/01/22 20:20

Ember legyen a talpán, aki előre látta, hogy Kevin-Prince Boateng a Barcelonában folytatja pályafutását. Bár a ghánai játékos leigazolása távolról sem értelmetlen döntés, így is minden idők egyik legvalószínűtlenebb transzfereként fog bevonulni a labdarúgás történelmébe. Boateng az utóbbi néhány évét már inkább kiesés ellen menekülő, ideálisabb esetben is a középmezőnyben lévő csapatoknál töltötte, most ismét a legmagasabb szinten bizonyíthat.

Boatenget fiatalon óriási tehetségként tartották számon, ám taktikai fegyelmezetlensége és nehéz természete miatt sehol nem tudott huzamosabb ideig megmaradni. 2010-ben nagy lehetőséget kapott, amikor Ghána válogatottjával részt vehetett a világbajnokságon. Közel álltak a csodához, ha nincs Luis Suárez kezezős mentőakciója, majd Asamoah Gyan kihagyott tizenegyese, Ghána lehetett volna a világbajnokságok történetének első afrikai csapata, amely elődöntőbe jut.

Az az álom szertefoszlott, Boateng viszont fantasztikus játékával felhívta magára a figyelmet, az AC Milan pedig gyorsan lecsapott rá.

Első évében remek teljesítménnyel járult hozzá a milánóiak bajnoki címéhez, ráadásul új szerepkörben játszott. Massimiliano Allegri - részben kényszerből - a két támadó mögött játszatta az addig inkább középső középpályásként számításba vett játékost. Később feltűnt a szélen is a piros-feketéknél, a Schalkéban pedig egy-egy meccs erejéig hamis kilencesként. A Las Palmasnál és a Sassuolónál már eleve támadóként számoltak vele, míg a Franfkurtnál a korábbi posztjain is feltűnt.

Boateng óriási lehetőségként jellemezte a Barcelona érdeklődését, és ezúttal ez nem csak egy üres közhely. Tehetsége és adottságai alapján már évekkel ezelőtt helye lett volna Európa valamelyik sztárcsapatánál, és tulajdonképpen 2010-ben egyszer már megkapta az esélyt, az akkori Milan ott volt Európa legjobb csapatai között. Boateng akkor azt mondta, hogy amikor az ügynöke megemlítette a Milan érdeklődését, azt hitte, csak viccel. Ha az meglepte, a Barcelona érdeklődése valósággal sokkolhatta.

Olcsó, több poszton bevethető cserecsatár

Boateng egyelőre kölcsönben igazolt a Barcelonához, viszont jó teljesítménye esetén 8 millióért végleg megvásárolhatják a katalánok a Sassuolótól. Ezen a szinten tehát minimális befektetésnek számít a ghánai játékos, nagyot nem bukhat a Barca akkor sem, ha a következő fél évben egyetlen gólt sem szerez csapatának. Valószínűleg támadóként, Luis Suárez cseréjeként veszik majd számításba, mivel a katalánok régóta szeretnének valakit az uruguayi mögé.

Volt persze néhány kritérium, és ezeket Boateng kivétel nélkül teljesíti. Először is, fontos volt, hogy olcsó legyen (még részletesebben is kitérünk rá, miért), hogy komoly tapasztalattal rendelkezzen, hogy azonnal bevethető megoldás legyen, ugyanakkor készen álljon a sokadhegedűs, beugró szerepkörre. Az sem volt mellékes, hogy olcsón elküldhető legyen a nyáron, hiszen az teljesen egyértelmű, hogy ennél az igazolásnál rövid távon gondolkozott a Barcelona.

A legváratlanabb pillanatban ütötte ki a Barcelonát az olasz edzőzseni | Hosszabbítás

Az AS Roma kedden hatalmas meglepetésre, 3-0-ra legyőzte a Barcelonát hazai pályán, így 4-4-es összesítéssel, idegenben lőtt góllal bejutott a Bajnokok Ligája elődöntőjébe. A fővárosi klub nyáron jelentős változásokon ment keresztül, ami után úgy tűnt, sokat gyengült a 2016/17-es Serie A-idény ezüstérmese. Ennek ellenére történelmi sikert ért el Eusebio Di Francesco csapata.

Hogy megértsük, miért akartak a katalánok mindenáron cserejátékost, a tavalyi Roma elleni BL-negyeddöntős búcsúig kell visszamenni. Utólag többen elismerték - köztük Suárez is -, hogy nagyobb figyelmet kellett volna fordítaniuk a rotációra, a (kulcs)játékosok pihentetésére. A Barcánál ebben a szezonban sem csináltak nagy titkot abból, hogy a BL-győzelem az elsődleges cél (amíg Lionel Messi így játszik, nem is lehet más), és ezen az úton döntő lehet a keret mélysége.

Több játékos is felmerült a támadósor megerősítésére, köztük a csereként bizonyítottan jó, ám pocsék formát mutató Álvaro Morata. Sokáig Cristhian Stuani tűnt a befutónak, a 15 millió eurós kivásárlási ára azonban soknak bizonyult, és nem jutottak előre az USA-ban futballozó Carlos Vela visszacsábításával sem. Végül Boateng mellett döntöttek, aki Spanyolországban már bizonyított, a Las Palmas színeiben két évvel ezelőtt 10 bajnoki gólig jutott támadóként.

Sokat mond a Barcáról

Azzal, hogy Boateng képes lehet tehermentesíteni Suárezt, de múltjából adódóan más posztokon is bevethető, védhető a ghánai leigazolása. Mégsem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy ez a tranfszer rávilágít a Barcelona problémáira is. Mert amellett, hogy Boateng valóban teljesíti a fentebb már megfogalmazott kritériumokat, ez az igazolás kényszerből ment végbe, és kényszer alatt ezúttal nem a keretben tátongó lyukra kell gondolni, hanem a klub pénzügyeire.

Ezt a helyzetet javarészt saját maguk idézték elő, a gazdasági döntéseiket ugyanis sok mindennek lehet nevezni, csak racionálisnak nem. Elég csak abba belegondolni, hogy nyáron a Barca kénytelen volt 28 milliót lefaragni a fizetésekre szánt büdzséből, mert azt megelőzően a kiadások 70%-a ment el fizetésekre. Ez a szám még a költségcsökkentéssel együtt is 66%, vagyis még mindig brutálisan magas, és a következő hónapokban ki kell majd találni, hogyan lehet tovább faragni belőle.

075_taamallah-notitle190119_npHk3.jpg Fotó: Europress/AFP

Az sem segített, hogy a klub vezetősége óriási nyomás alá került Neymar távozása miatt, pláne azok után, hogy kijelentették, a brazil sztár marad a Barcelona játékosa. "Ha elköltenénk 270 milliót két játékosra, le kellene mondanunk a felelőtlenségünk miatt" - nyilatkozta Albert Soler, a klub sportigazgatója. Valójában Ousmane Dembélé és Philippe Coutinho még ennél is többe került - mindkét játékost jócskán túlárazva szerezte meg a Barca - viszont Solernek valóban távoznia kellett.

Nem ő volt az egyetlen, aki elhagyta a Barca vezetőségét, Robert Fernández, Andoni Zubizarreta és Raul Sanllehi is a közelmúltban lépett le a katalánoktól. Jelenleg Pep Segura a sportigazgató, Eric Abidal a technikai igazgató, segítője pedig Ramon Planes. Azt mondják, közülük Planes a legkompetensebb szakember, neki viszont nincs nagy beleszólása a döntésekbe. Rajtuk kívül az elnök, Josep Maria Bartomeu, valamint a Boateng-transzfer szellemi atyja, Ariedo Braida dolgozik még a vezetőségben.

Nagyítóval kell keresni a jó döntéseket

Részét képezheti a problémának, hogy a Barcelona átigazolási stratégiája nem következetes. Robert Fernández ugyan megszerezte Arturt, aki minden tekintetben passzol a klasszikus Barca-stílushoz, azonban ez rajta kívül csak kevés új játékosról mondható el, és a világhírű futballakadémiából is menekülnek a fiatalok, annyira nincs biztosítva az átjárás az utánpótlás- és a felnőttcsapat között. Utoljára talán Sergio Busquets tudott megragadni a nagyoknál, ami nem ma volt.

A Barcelona mindent átvett a Real Madridtól, amit nyolc éve még gyűlölt benne | Hosszabbítás

Nem is olyan régen a világ még csodájára járt a Barcelona híres-neves utánpótlás-akadémiájának, a La Masiának. A katalánok programja csak úgy ontotta magából a tehetségeket, mellyel példátlan sikerkorszak vette kezdetét. Az előző években viszont nem sok akadémista tudta megvetni a lábát az első csapatnál, ezért sok tehetség nagyon fiatalon távozik a Barçától.

Mindeközben nem egy olyan igazolása is volt a Barcának, ami kifejezetten szembe ment a klub identitásával. Ilyen volt a Kínából visszacsábított Paulinho, aki utólag remek szerzeménynek bizonyult, ő viszont egy év után ismét Ázsia felé vette az irányt. Arturo Vidal hasonló kaliberű játékos, ellenben közel sem vált annyira be, ahogyan az Iniesta-utódnak szánt Coutinho is gyorsan kiszorult a kezdőcsapatból. Főleg a második szezonjára formába lendülő Dembélé miatt.

Egészen döbbenetes, ahogyan a Bordeaux kezelte Malcom Barcelonába igazolását | Hosszabbítás

Már csak az aláírás hiányzott a szerződésekről, amikor kiderült: Malcom, a Bordeaux brazil szélsője mégsem az AS Romában folytatja a pályafutását. Az FC Barcelona az utolsó utáni pillanatban ígért rá a fővárosiak ajánlatára, amit a franciák el is fogadtak. Az olaszok így hoppon maradtak, de az is biztos, hogy ezek után senki sem üzletel szívesen a Bordeaux-val.

Hiába előzte meg nyáron az utolsó utáni pillanatokban az AS Romát a Barca, hogy megszerezze Malcom játékjogát, a brazil gyakorlatilag peremember ebben az idényben. Ernesto Valverde már a kezdetekből fogva az átigazolás ellen volt, most pedig a távozása tűnik a legvalószínűbb opciónak. Jövő nyáron Adrien Rabiot és Frenkie De Jong játékjogáért is jelentős versenyfutás várható, de utóbbi esetében nem a katalánok számítanak esélyesnek. Közben a Busquets-utódnak tartott Rodri az Atléticót választotta, 

Antoine Griezmann pedig hiába volt nagyon közel a Barcához, végül maradt az Atlétinél.

Ma már nem a Barcelona és a Real Madrid dominálja az átigazolási piacot, éppen ezért lesz egyre fontosabb, milyen színvonalú munka folyik ezeknél a kluboknál. Messi pályafutása szempontjából sem mellékes, összeáll-e a következő években egy ütőképes és következetesen végigvitt (átigazolási) stratégia Barcelonában, hosszú távon - akár a Messi utáni érában - pedig egyértelműen ez lehet a kulcsa, hogy a katalán klub a világ élmezőnyében maradjon. 

Hozzászólások