La Liga - A Barca korábbi elnöke pincérnek öltözve küzdött Ronaldo leigazolásáért
A Barca korábbi elnöke pincérnek öltözve küzdött Ronaldo leigazolásáért
Fotó: Europress/AFP

A Barca korábbi elnöke pincérnek öltözve küzdött Ronaldo leigazolásáért

Németh DánielNémeth Dániel
2018/11/28 17:36

Miután Alan Shearerről lemaradt a középcsatárt kereső Barcelona, a klub vezetőinek figyelme egy 19 éves szupertehetség felé fordult. Ronaldo leigazolása azonban nem volt egyszerű feladat, a PSV ugyanis szerette volna megtartani klasszisát, így a katalánok akkori alelnöke kénytelen volt alternatív megoldásokhoz nyúlni.

1996 nyarán a Barcelona gőzerővel dolgozott a keret megerősítésén. Leginkább egy középcsatárra volt szüksége a katalánoknak, és a megfigyelők szeme hamar megakadt a PSV 19 éves tehetségén, Ronaldón. A brazil klasszis két szezont töltött Hollandiában, ahol 57 mérkőzésen 54 gólt vágott, nem mellesleg egyre nagyobb szerepet kapott a nemzeti csapatban is. Sir Bobby Robson, a Barcelona akkori edzője figyelemmel kísérte a csatár fejlődését, és elégedett volt a látottakkal.

"Még csak 19 éves volt, de mondtam a Barcelonának, hogy mindenképpen meg kell szereznünk. Mert nem csak egy nagyszerű játékost, de a jövő emberét is láttam benne. Különböző képességekkel volt megáldva, mint a többi középcsatár. Hihetetlenül cselezett: akár George Best, Tom Finney és Chris Wassle. Elképesztő érzéke volt, hogy végigszáguldjon a pályán" - idézi Robsont a Barca: A People's Passion című könyv. Robson ebben arról is mesél, eredetileg más elképzelése lett volna a posztra.

"Nem fogok hazudni, szerettem volna angol játékosokat venni. Közel álltam ahhoz, hogy Alan Shearert a Barcelonába vigyem. Kellett egy középcsatár, az elnök pedig megkérdezte, ismerek-e valakit. Épp a '96-os EB után voltunk, én pedig felvettem a kapcsolatot Ray Harforddal a Blackburnnél. Ray azt válaszolta, nem eladó és ne is zavarjam azzal, hogy nyilvánosságra hozom az érdeklődésünket. Ígéretet tettem, egy héttel később pedig eladták Alant a Newcastle-nek."

000_SAPA990807817540.jpg Fotó: Europress/AFP

Már akkoriban is bőven megvolt a pénzügyi ereje a Barcelonának ahhoz, hogy a meghiúsult Shearer-féle átigazolás után megszerezze Ronaldót. Nem az anyagiak jelentették a problémát, hanem az, hogy kapcsolatba kerüljenek a játékossal. Erről Joan Gaspart mesélt el egy érdekes történetet, aki 1996-ban alelnök volt, később pedig elnökként tevékenykedett a Barcánál. Gaspart szerint a PSV-vel hamar megállapodtak, mai árfolyamon nagyjából 15 millió eurónak megfelelő összeget kellett utalniuk a hollandoknak.

Egy akadálya volt csupán az átigazolásnak: a PSV-vel kötött megállapodás értelmében július 15-ig meg kellett egyezni a játékossal, így nem volt sok ideje a Barca vezetőinek.

000_SAPA980623594160.jpg Fotó: Europress/AFP

"Közben a PSV rájött, hogy nem is igazán akarja elengedni a játékost, ezért szólt a Brazil Labdarúgó-szövetségnek, hogy akadályozzák meg a játékos átigazolását" - mondta Gaspart, aki mit sem sejtve Brazíliába utazott, hogy megszerezze Ronaldo aláírását. "Két biztonsági őr állt az utamba, és nem engedtek a játékosok közelébe. A hotelben találkoztam egy spanyol pincérrel, aki kölcsönadta a munkaruháját, a kezembe nyomott egy üveg colát és egy tálcát. Ezután visszamentem, köszöntem az őröknek, akik így már átengedtek."

"Kopogtattam Ronaldo ajtaján, aki beengedett. Ott helyben, az ágyon aláírta a szerződését" - mesélte tovább a történteket a korábbi elnök. Ronaldo végül csak egy szezont töltött a katalánoknál, az viszont karrierje egyik legnagyszerűbb idénye lett: 49 mérkőzésen 47 gólt szerzett. Mivel a játékos és a klub nem tudott megállapodni az új szerződéséről, az Inter pedig hajlandó volt kifizetni a kivásárlási árát, a brazil klasszis egy év után Olaszországba igazolt, de később a Real Madrid színeiben visszatért Spanyolországba.

via goal.com

Hozzászólások