La Liga - A '10-es évek utolsó Clásicója sok minden volt, de Klasszikus biztos nem
A '10-es évek utolsó Clásicója sok minden volt, de Klasszikus biztos nem
Fotó: Europress/AFP

A '10-es évek utolsó Clásicója sok minden volt, de Klasszikus biztos nem

Rév DánielRév Dániel
2019/12/19 11:31
Két azonos pontszámmal álló csapat a bajnokság éléről, egy tüntetések és egyéb politikai okok miatt hónapokkal elhalasztott mérkőzés, két ősi rivális, amelynek évtizedek óta a másik az ellenpontja. Ilyen felvezetés után azt gondolhattuk volna, hogy a szezon első El Clásicója jó meccs lesz. Nem lett.

Sok focimeccsre mondjuk rá azt, hogy rangadó, de egy Barcelona - Real Madrid esetén nem tévedünk, ha ezt a kifejezést használjuk. A spanyol bajnokság két sztárcsapata ráadásul egyaránt 35 megszerzett ponttal várta a szerdai mérkőzést, amelyet október végéről halasztottak el, amikor Barcelonában jelentős tüntetések voltak a katalán politikusok súlyos börtönbüntetései miatt.

Barcelonából Madridba kerülhet a jövő szombati El Clásico | Hosszabbítás

Katalóniában kedd óta elég komoly tüntetések zajlanak, mivel a spanyol bíróság rendkívül súlyos börtönbüntetésre ítélt kilenc katalán politikust. Az események erőszakos mivolta miatt a spanyol futballbajnokságot lebonyolító La Liga arra kérte a Spanyol Labdarúgó Szövetséget (RFEF), hogy cserélje meg az erre a szezonra ütemezett két El Clásico pályaválasztói jogát, így lehet, hogy jövő szombaton nem Barcelonában, hanem Madridban csap össze a Barça és a Real.

Ehhez képest láttunk két erőtlen csapatot, amelyek közül a Barcelona szokás szerint a labdabirtoklási fölényét próbálta meg helyzetekre váltani, de igazán csak akkor tudott veszélyessé válni, amikor kontrákat vezethetett, míg a Real Madrid ugyan többször is közel állt a gólszerzéshez, de hol Ter Stegen, hol Piqué menteni tudták a helyzetet. A vége 0-0, így aztán a két csapat továbbra is fej-fej mellett halad a bajnoki cím felé vezető úton.

Amellett azonban nem szabad elmenni, hogy milyen irányba tart a két csapat. Erről ír Rubén Uría, a goal.com argentin oldalán megjelent rövid elemzésében is. Uría szerint a Real Madrid lépésről lépésre fejlődik, míg a Barcelona mérkőzésről mérkőzésre gyengül. Zinedine Zidane egyre inkább a csapatjátékra és a csapatszellemre alapozza csapatát, míg a Barça eredményessége egyre inkább múlik minden idők legjobbján, Messin, és a csapat kapusán, a fantasztikus szezont futó Ter Stegenen. (Egyáltalán mikor beszélhettünk utoljára arról, hogy a kapus a Barcelona egyik legjobbja?)

Uría szerint míg a Realnál 1-2 éve szólóénekesek határozták meg a csapat játékát, akik azt énekeltek, amit éppen akartak, manapság az egyéni szempontok eltűntek a csapat eredményei érdekében. Ezzel szemben Barcelonában a korábban összeállt csillagkép megbomlott, és sok játékos öncélúvá vált. Végkövetkeztetésében azt írja: a mai helyzetben csak Messi tündöklése veheti el az egyre jobb Real Madridtól a bajnoki címet, és hogy Valverde alatt a Barcelona mérkőzésről mérkőzésre jobban hasonlít az argentin válogatottra.

Inkább volt politikai véleménynyilvánítás, mint focimeccsInkább volt politikai véleménynyilvánítás, mint focimeccs Fotó: Europress/AFP

Teljesen más szempontból figyelte a mérkőzést a goal.com angol oldala. Itt Rik Sharma, spanyol futballra szakosodott író azt a következtetést vonta le, e sorok írója szerint nagyon is helyesen, hogy a nagy hype után lejátszott Clásico csak azt mutatta meg, hogy mind a Real, mind a Barcelona elég messze került egykori fényétől, és ugyan a legutóbbi 9 Bajnokok Ligájából hatot ezek a csapatok nyertek, de a '10-es évek végére az európai foci központja újra Angliába került át.

Sharma elemzésének talán legérdekesebb része az, hogy a barcelonai szurkolókat a körülmények bizonyára ugyanannyira érdekelték, mint maga a meccs: a stadionon kívüli tüntetések, az égő műanyag szaga, a repkedő rendőrségi helikopterek hangja, a Barça első cseréjénél tiltakozásul bedobott 20 sárga labda, a Spanyolországellenes sálak és molinók.

Azaz, hogy ez most inkább volt politikai tüntetés, mint a világ legjobb csapatainak futballmeccse.

Hozzászólások