La Liga - 90 percnyi szenvedés várhat a Barcelonára a spanyol bajnokság meglepetéscsapata ellen
90 percnyi szenvedés várhat a Barcelonára a spanyol bajnokság meglepetéscsapata ellen
Fotó: Europress/AFP

90 percnyi szenvedés várhat a Barcelonára a spanyol bajnokság meglepetéscsapata ellen

Németh DánielNémeth Dániel
2020/02/14 21:45
Az előző szezonban a Getafe óriási meglepetésre még az utolsó fordulóban is harcban volt a Bajnokok Ligája-indulást érő negyedik helyért a spanyol bajnokságban. José Bordalás csapata a mostani idényre is átmentette remek formáját, 23 fordulót követően dobogós helyen áll a La Ligában, így minden esélye megvan, hogy túlszárnyalja a tavalyi eredményét.

Bármennyire is éles a kontraszt a Barcelona és a Getafe között, szombaton úgy lépnek pályára egymás ellen a Camp Nouban, hogy mindössze egy hely választja el egymástól a két csapatot. Lehetőségek, pénzügyek, struktúra, történelem és játékstílus alapján egyaránt gyökeres ellentétei egymásnak, és az hogy ennek ellenére ennyire közel vannak, elsődlegesen José Bordalás érdeme. Az edző 2016-ban vette át az akkor a másodosztály második feléhez tartozó csapatot, tavaly pedig már a BL-indulás is elérhető közelségbe került.

Ugyan a legvégén elbukta a negyedik helyet az eleve jóval erősebb kerettel rendelkező Valenciával szemben, a Getafe szintjén aligha lehet csalódást emlegetni annak kapcsán, hogy végül csak az Európa-ligában indulhatott. Főleg, hogy ott kifejezetten erősen szerepelt, a csoportban hat meccsből négyet megnyert, és készülhet az Ajax elleni mérkőzésre a legjobb 32 között. Ebben a szezonban pedig a kettős terhelés ellenére kiválóan szerepel a Getafe, jelenleg az Atlético Madridot is megelőzi a La Ligában.

Annak érzékeltetésére, mennyire eltér egymástól a Barca és a Getafe, álljon itt néhány szám. Előbbi a liga történetének második legrégebben alapított klubja (1899), emellett egyike annak a háromnak, amelyik sohasem búcsúzott az élvonaltól. Utóbbi viszont a legfiatalabb klub a spanyol bajnokságban, ráadásul az 1983-as alapítását követően a hetedosztályban kezdte meg szereplését. Sokatmondó adat az is, hogy a csapatkapitány Jorge Milona egy évvel a klub megalapítását megelőzően született.

Váratlan szereplővel bővülhet a Bajnokok Ligája mezőnye | Hosszabbítás

Ebben az idényben kevés izgalmat szolgáltat a spanyol labdarúgó-bajnokság, legalábbis ami a bajnoki címért folytatott versenyt illeti. Az FC Barcelona magabiztos, hétpontos előnyt épített ki az Atlético Madriddal szemben és kilenc egységgel előzi a nagy rivális Real Madridot.

A 99 ezer fő befogadására alkalmas Camp Nou nem csak Európa egyik legnagyobb stadionja, de a labdarúgás egyik szentélye is egyben. Ezzel szemben a Getafe a 17 ezer fős Coliseum Alfonso Perezt próbálja megtölteni szurkolókkal. Költségvetés terén is elképesztő a különbség: a Getafe éves szinten 56 millió eurót fordít fizetésekre, a Barcelona 670 millióból gazdálkodik. Még nagyobb a szakadék az átigazolási piacon, ahol a Getafe tíz év alatt 81 milliót költött, a Barcelona csak Antoine Griezmann megszerzésére elvert 120-at tavaly.

Ezek a körülmények hatással vannak a játékra. Barcelonában alapvető elvárás az esztétikus futball, erre törekszik Quique Setien is, még ha egyelőre recseg is a gépezet. Bordalás stílusára gyakran nyomják rá az antifutball kevésbé megtisztelő bélyegét, bár maga az edző erősen tiltakozik a jelző ellen. "Nem ért a futballhoz, aki antifutballról beszél" - szúrt oda a kritikusoknak. "Letámadunk az ellenfél térfelén, direkt módon játszunk, célba vesszük a kaput, ha lehetőségünk van rá, és annyi játékost küldünk előre, amennyit csak tudunk."

"Ez a modern futball, a Getafe pedig az egyik legjobb csapat ebben a tekintetben. Sokféleképpen lehet játszani, mindegyiknek megvan a helye és esztétikuma. Szeretik az edzőket összekötni egy adott stílussal, de a mi felelősségünk ott kezdődik, hogy a rendelkezésre álló keretre szabjuk a játékot" - magyarázta Bordalás.

Az edző kilenc testvér társaságában nőtt fel, amely elmondása szerint segítette abban, hogy kezelni tudjon egy nagyobb társaságot. Szakmai stábjában feltétel nélkül megbízik, különösen Javier Vidalt dicséri gyakran, akit a világ legjobb erőnléti edzőjének nevezett. A szakember az úgynevezett Zone 7 technológiát használja, amely a különböző mintázatok mentén próbálja megjósolni a várható sérüléseket, méghozzá elég jó százalékkal. Tavaly csak nyolc sérülést regisztráltak a Getafénál, miközben a Barcánál 27 volt.

075_breton-getafecf200104_npcfI.jpg Fotó: Europress/AFP

"Javi nagyon jól képzett szakember, aki rendkívüli mértékben képben van a módszereivel, mi pedig próbáljuk segíteni őt adatokkal, minden nap van két-három játékos, aki személyre szabott edzést folytat. Az elmúlt három évben ez biztosította, hogy a keret 95%-a rendelkezésre állt" - nyilatkozta a Getafe vezetőedzője. Egy hasonlóan hatékony erőnléti szakember bizony a Barcának sem jönne rosszul, ahol Luis Suárez és Ousmanne Dembélé hosszú távra kidőlt, Samuel Umtiti régóta bajlódik sérüléssel, Lionel Messit pedig a combja kínozza.

A játékosok kiváló erőnlétének is nagy szerepe van abban, hogy a Getafe az egész bajnokság egyik legkellemetlenebb csapata. Ez azonban nem jelenti azt, hogy időnként nem képesek szépen futballozni, az Athlétic Bilbao elleni góljukra még Barcelonában is elégedetten bólogattak volna. Damian Suarez, a csapat jobbhátvédje egy csodálatos egyérintős játékot követően ragyogó mozdulattal talált a kapuba. Előtte a Real Betist és a helyi rivális Leganest verték meg, a Valenciát pedig 3-0-ra intézték el.

Az előző idényben a Getafe és a Valencia közvetlen riválisnak számított, a két edző, Marcelino és Bordalás pedig leplezetlen megvetéssel viszonyult a másikhoz. Abban a szezonban a Valencia bizonyult eredményesebbnek. Előbb a Király-kupa elődöntőjében búcsúztatta a Getafét, majd a bajnokságban is megszerezte a negyedik helyet. Ezúttal máshogy nézett ki a találkozó, a 37 éves Molina duplázott, a harmadik gólt pedig Jaime Mata szerezte meg. "Minden szar volt" - kesergett Gabriel Paulista, a valenciaiak védője.

Nem Marcelino volt az egyetlen edző, aki neheztelt valamiért Bordalásra, Setiennek is megvan a maga sérelme, amit még a Lugo vezetőedzőjeként szerzett. "Tördelték a játékot és húzták az időt. Remélem, hogy nem jutnak fel" - mondta. Később, immáron a Real Betis edzőjeként, szintén kritizálta kollégája módszereit. "Ez egyszerűen siralmas. A Getafe követi el a legtöbb szabálytalanságot. Tudta ezt a bíró is, de csak három percet hosszabbított. Nem hagyhatják, hogy 25 percből álljon egy félidő. Ez nem futball, hanem valami más."

via Goal.com

Hozzászólások