La Liga - 2006 óta nem sok babér termett a Messi-utódként kikiáltott tehetségeknek
2006 óta nem sok babér termett a Messi-utódként kikiáltott tehetségeknek
Fotó: Europress/AFP

2006 óta nem sok babér termett a Messi-utódként kikiáltott tehetségeknek

Németh DánielNémeth Dániel
2018/09/12 17:16

Lehet valami kényszer az újságírókban, hogy a tehetségeket módszeresen felcímkézzék, összehasonlítsák a jelen (vagy a közelmúlt) valamely nagy klasszisával. Amikor Lionel Messi 2004-ben debütált a Barcelonában, ő már a sokadik "új Maradonaként" lett elkönyvelve, olyan játékosok útjára lépve ezzel, mint Ariel Ortega, Pablo Aimer vagy Javier Saviola. Jó, ez mondjuk bejött.

Mert Messi esetében végül - ellentétben a felsorolt honfitársaival - valóban ült a hasonlat, a Barcelona zsenijének stílusa és játéktudása is hasonló Maradonáéhoz, eredményességben pedig talán már meg is haladta. Nem kellett sok idő, és a sajtóban már Messi lehetséges utódjait projektálták az épp aktuális feltörni készülő fiatal tehetségbe. Most megmutatjuk, hogyan teljesítettek azóta.

Bojan Krkic (2006)

A híres La Masia történetének legtermékenyebb időszakában, mikor olyan tehetségek kerültek fel az első csapathoz, mint Andrés Iniesta vagy épp Messi, üstökösként robbant be a 16 éves Bojan Krkic. A szerb felmenőkkel is rendelkező focista a B csapatban 22 mérkőzésen 10 gólt szerzett, a Foot Mercato rögtön fel is tette a nagy kérdést: vajon ő lesz a következő Messi?

Eleinte valóban úgy tűnt, hogy Krkic a jövő nagy klasszisa lehet, a fejlődése azonban finoman szólva sem volt egyenletes. Első nagycsapatos évében 31 meccsen 10 gólt szerzett, amely azóta is a legjobb teljesítménye bármilyen bajnokságot figyelembe véve. 2012-ben az AS Romához igazolt a több játéklehetőség reményében, és a mélyrepülése talán ezzel a váltással kezdődött meg.

Mert az olasz fővárosban nem tudott élni a lehetőséggel (33 meccs, 7 gól), majd a Milanban sem vált be, sőt, a Barcelona játékstílusához hasonló alapelvekre építő Ajaxnál sem találta meg tinédzserkori formáját. 2015-ben megvette a Stoke City, amely jelenleg a másodosztályban sínylődik. Krkic pedig jobb híján a szebb napokat megélt klub kispadján tölti a napjait.

Persze arra a kérdésre még mindig nem kaptunk kimerítő választ, vajon az igazi Messinek menne-e egy hideg és esős meccsen a Stoke ellen.

Gerardo Bruna (2007)

Három évvel Messi debütálását követően úgy tűnt, a nagy rivális Real Madrid is talált magának egy saját nevelésű zsenit a 16 éves Gerardo Bruna személyében. A támadó azonban nem kapott lehetőséget a felnőtteknél, így továbbállt, új állomáshelye Rafa Benítez akkori csapata, a Liverpool lett. Ahol aztán szintén nem várt rá túl sok siker.

Négy év alatt egyetlen mérkőzésen sem lépett pályára a Liverpool első csapatában. Próbálkozott rövidebb ideig a Blackpoolnál, az Huescánál, a Tranmere-nél, de még amatőr kluboknál is. A ma már 27 éves Bruna a kanadai Ottawa Fury játékosa. Karrierje során összesen két bajnoki meccsen szerzett gólig jutott, miközben Messi ebben az időszakban 385-öt szerzett.

Mauro Zárate (2008)

Zárate akkor vált igazán ismert játékossá, amikor a birminghami kölcsönévet követően a Lazióhoz igazolt. Claudio Lotito, a klub elnöke nem fukarkodott a jelzőkkel új játékosával kapcsolatban. Kijelentette, hogy a játékost 60 millió euróra taksálja, és hamarosan ki fog derülni, hogy még Messinél is jobb. Azóta Zárate már a 31-et is betöltötte, de a nagy áttörésre még mindig várunk.

Az argentin támadó első idénye  - annak is leginkább az első fele - tényleg elég pofásra sikeredett (még ha Messitől távol is volt), 36 mérkőzésen 13 gólt szerzett a római klub színeiben. Ezt a formát nagyjából azóta keresi, hol Olaszországban, hol Argentínában, hol Angliában. 2018-ban visszatért a Vélez Sarsfieldhez (harmadik ízben), jelenleg pedig a Boca Juniors játékosa.

Amir Sayoud (2009)

2009-ben az egyiptomi Al Ahly azzal az indoklással mondott le Abdessallam Benjelloun leigazolásáról, hogy igazából nincs rá szükségük, mert már náluk játszik az "új Messi." Az algériai Amir Sayoudból sok minden lett, de Messi pont nem. Az Al Ahlynál négy év alatt csupán 12-szer lépett pályára, jelenleg pedig az algériai élvonalban futballozik.

Gai Assulin (2010)

Gai-Assulin.jpg

Az egy főre jutó Messi-utódok száma természetesen Barcelonában a legmagasabb; így nem meglepő, hogy az izraeli Gai Assulin, a Barcelona B-ben eltöltött kiváló szezon után szintén megkapta ezt a címkét. 2010-ben Yaya Touré tanácsára a Manchester Cityhez igazolt, de az első csapatnál nem kapott lehetőséget. Legutóbb Kazahsztánban játszott, de a szerződését pár hét után felbontották, és jelenleg nincs csapata.

Iker Muniain (2011)

Muniain 16 esztendősen mutatkozott be az Athletic Bilbaóban, és nagyon gyorsan megkapta a "Bilbao Messije" címkét. Bár Muniain karrierje közel sem annyira tragikus, mint a listán szereplő többi játékosé, pályafutása nem említhető egy lapon Messiével. Mind a mai napig az Athletic Bilbaónál futballozik, ahol azért évek óta alapembernek számít.

Ryo Miyaichi (2012)

A változatosság kedvéért őt nevezték a "japán Messinek" és "Ryodinhónak" is. 2011-ben remekül játszott a Feyenoord színeiben, a dolgok azóta kevésbé alakultak számára jól. Az Arsenalnál mindössze egyszer lépett pályára a felnőttek között, a Boltonban és a Wiganben eltöltött kölcsönévei során pedig nem volt meggyőző. Jelenleg a FC St. Pauli játékosa, és térdsérüléséből lábadozik.

Ryan Gauld (2013)

2013-ban egy skót támadó középpályást, Ryan Gauldot kezdtek el "baby Messi" néven emlegetni. A párhuzamra maga a játékos adott csattanós választ a Guardian újságírójának: "egészen nevetséges a Messivel való összehasonlítás". A skót játékosra a Sporting csapott le, de nem sokat játszott. Jelenleg a skót élvonalban szereplő Aberdeen játékosa.

Alen Halilović (2014)

Amikor 2014-ben a Barcelona leigazolta a horvát szupertehetséget, nem csak a stílusa, de a frizurája is emlékeztetett a fiatal Messire. A felnőttek közé nem tudta beverekedni magát, így a Barca eladta Halilovicot a Hamburgnak, de a németeknél sem találta meg a számításait. Tavaly a Las Palmasban volt kiábrándító szezonja, idén pedig papíron a Milan játékosa, bár lehetőséget nem kapott még.

Martin Ødegaard (2015)

Iszonyatos méretű hype övezte 2015 környékén Martin Ødegaardot, aki 15 évesen mutatkozott be a Strømsgodset színeiben a norvég élvonalban. A Real hamar lecsapott rá, azóta viszont nagyjából eltűnt a szemek elől. Két évet játszott kölcsönben a Heerenveenben (összesen 43 meccsen kapott lehetőséget), idén pedig a Vittessében próbálja megvetni a lábát.

Lee Seung-Woo (2016)

Két éve a Barca akadémiáján pallérozódó dél-koreai szélsőt hasonlították Messihez. És nem egy szenzációra éhes firkász, hanem egy bizonyos Xavi osztotta meg a világgal ezt a párhuzamot. Azonban hiába jósolta a legendás középpályás, hogy a "koreai Messi" hamarosan a felnőtteknél lesz, végül a Hellas Veronához igazolt, ahol 14 meccsen egy gólt lőtt.

Pietro Pellegri (2017)

2017 májusában az akkor épp Genoában futballozó Pietro Pellegri lett az első játékos, aki már a 21. század szülöttjeként szerzett gólt az olasz élvonalban. A klub elnöke, Enrico Preziosi büszkén világgá is kürtölte, hogy megtalálták az új Messit. Pellegri ma már a feltörekvő tehetségek Mekkájának számító Monacóban rúgja a bőrt, eddig egy gólt szerzett. Ő amúgy még mindig csak 17 éves, vagyis még bőven befuthat,

de így is elég vicces épp Messivel összehasonlítani, tekintve, hogy az olasz csatár 196 centi.

+1 Minty, a borz

2018 júliusában az ITV News hírt adott egy 15 hetes, Minty névre elkeresztelt borz megmentéséről. A műsorvezető valamilyen rejtélyes oknál fogva azzal vezette fel a hírt, hogy "Minty lehet a következő Lionel Messi?" Az átlagos borzoktól - feltehetően - eltérő módon ugyanis Minty a labdarúgásban találta meg hobbiját. Sőt, állítólag még saját gólöröme is van.

via planetfootball.com

Hozzászólások