Nemzetközi foci - Katar a folyamatosan kritizált téli foci-vb ellenére a 2032-es nyári olimpiát is megrendezné
Katar a folyamatosan kritizált téli foci-vb ellenére a 2032-es nyári olimpiát is megrendezné
Fotó: Europress/AFP

Katar a folyamatosan kritizált téli foci-vb ellenére a 2032-es nyári olimpiát is megrendezné

Wojciechowski PatríciaWojciechowski Patrícia
2020/07/29 19:55
Katar az elmúlt és az elkövetkező években több nagy világeseményt rendezett vagy fog rendezni, ugyanakkor folyamatosan kritikák kereszttüzében áll emberjogi kérdések, a szurkolók száma, vagy a versenyrendezéshez nem ideális klíma miatt. A sportba komoly pénzeket beleölő Katar tovább menne, 2032-ben olimpiát rendezne, ráadásul nem is lenne esélytelen pályázó.

Katar a NOB-nak írt nyílt levélben jelezte érdeklődését a 2032-es olimpia iránt, és a protokoll szerint szeretnék megkezdeni a pályázathoz szükséges előzetes párbeszédet a NOB által erre a célra felállított bizottsággal. Az emírség korábban már kétszer pályázott, de eddigi kísérletei kudarcba fulladtak, harmadszorra azonban sokkal komolyabb esélyekkel szállhatnak versenybe. Azt, hogy Katar bejelentkezett a 2032-es nyári olimpia megrendezésére, a NOB elnöke, Thomas Bach is megerősítette, és örömét fejezte ki, hogy 12 évvel a 2032-es ötkarikás játékok előtt bőven akadnak érdeklődők a rendezésre. Az utóbbi időben messze nem ez a tendencia volt jellemző, noha most is hozzá kell tenni, hogy még nagyon korai szakaszban járunk, így valószínűleg az érdeklődők közül többen nem fognak benyújtani pályázatot. Katar mellett Németország, Spanyolország, Ausztrália, India, Shanghai és a két Korea esetleges közös érdeklődéséről lehet hallani. Katar esetében azonban jó eséllyel számolhatunk azzal, hogy komolyan gondolják a rendezést.

A 2022-es focivébét rendező Katar még mindig adós az egyik legsúlyosabb probléma megoldásával | Eurosport

Változatlanul súlyos problémát jelent a vendégmunkások kiszolgáltatottsága Katarban - derült ki az Amnesty International legújabb jelentéséből. Bár a szervezők korábban többször ígéretet tettek az emberi jogokat páros lábbal tipró gyakorlat megváltoztatására, aggasztóan sok halálos áldozata van az építkezéseknek, ráadásul a vendégmunkások gyakran a fizetésüket sem kapják meg időben. Vagy úgy egyáltalán.

Doha már a 2016-os és a 2020-as olimpiáért is harcba szállt, az infrastruktúrát tekintve már akkor is a többi pályázó előtt jártak, azóta pedig tovább fejlődött a város, sok egyéb kiemelkedően fontos tényező azonban Katar ellen szólt. Amikor a 2016-os olimpia sorsáról döntöttek, az akkori NOB-elnök, Jacques Rogge nem támogatta a katari terveket, és sikerült elérnie, hogy Doha ne kerüljön fel a szűkített listára. Később Rio de Janeiro kapta meg a rendezés jogát, mint utólag kiderült, nem kevés kenőpénz ellenében. A hivatalos indoklás szerint a katariak által javasolt októberi időpont nem egyeztethető össze a nemzetközi versenynaptárral. Négy évvel később a 2020-as olimpia rendezése kapcsán hasonló forgatókönyv szerint zárták ki Dohát a versenyből. Katar időközben már megkapta a 2022-es labdarúgó világbajnokságot, mely később a FIFA körüli korrupciós botrány egyik központi eleme lett. Rogge így ezúttal is meg tudta akadályozni, hogy Katar olimpiát rendezzen. Ismételten az októberi időpont és a forróság miatt nem kaphatta meg Katar a 2020-as nyári játékokat. Rogge-al ellentétben, a 2013-ban kinevezett NOB-elnök, Thomas Bach viszont korábban támogatta a katari rendezést, így nagy valószínűséggel pozitívabban szemléli majd a komoly pénzekkel bíró Katar újabb pályázatát.

Katar számos világeseménynek adott otthont az elmúlt években, többek között kézilabda, atlétikai, és torna-vb-t is rendeztek. A 2022-es november-decemberi foci-vb körüli botrányok pedig alapjaiban rengették meg a FIFA iránti bizalmat. (Nem mintha korábban olyan biztos talajon állt volna a szervezet.) A 2019-es atlétikai világbajnokság kitűnően felvázolta, hogy helyszínválasztásnál a sportolók érdekeit veszik legkevésbé figyelembe, a vb-t hiába csúsztatták októberre, hiába voltak a technikai körülmények megfelelőek, az atléták borzasztóan szenvedtek a forróságtól, a nézőtér pedig gyakorlatilag üresen kongott. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) akkori elnöke, Lamine Diack azóta korrupció vádjával többször is bíróság előtt állt.

A katasztrofális atlétikai vb miatt tiltakoznak a sportág legendái | Eurosport

Egyre több helyről éri kritika a Nemzetközi Atlétikai Szövetséget (IAAF) a dohai világbajnokság kapcsán. A sportolók a meleg és párás levegő miatt szenvednek, a női maratonit 28-an adták fel a körülmények miatt, nézők pedig alig lézengenek a lelátókon. Még az egyébként csúcseseményként számon tartott férfi 100 méter sem mozgatta meg a helyieket.

Katar komoly pénzösszegeket fordít a sportra, a fő cél az olimpia megrendezése lenne. Ők maguk is úgy fogalmaztak a NOB-nak szánt nyílt levélben, hogy évek óta a sport fontos szerepet játszik az ország fejlődésében, atlétikától kezdve kerékpáron, tornán, labdarúgáson és teniszen keresztül, egészen a röplabdáig otthont adtak már jelentős sporteseményeknek. Ugyanakkor a nyári játékok hagyományos időpontjában egészséges körülmények között nem lehet versenyeket rendezni (mint az atlétika vb mutatta, pár hónappal később sem), így maradna az időpontváltoztatás, mely a foci -b esetében megtörtént, és melyet maga Katar is javasol egy esetleges olimpiarendezés alkalmából. Viszont ezzel az ötkarikás játékok legnagyobb tradíciója, a nyári időpont veszne el, és a versenynaptárt is alaposan felkavarná.

Katar az első közel-keleti ország lehetne, mely olimpiát rendez. S noha még nagyon messze állunk attól, hogy a 2032-es olimpia helyszínéről döntsenek, nem lenne meglepő, ha Katar az alkalmatlan időjárási körülmények, a sport iránti érdeklődés hiánya és a stadionok építkezésein dolgozó, főként vendégmunkások, embertelen körülmények közötti alkalmazása ellenére is a 2032-es nyári olimpia rendezésének legfőbb esélyesei között lenne. 

részben via és via  

Hozzászólások