Nemzetközi foci - "Hamarabb vettem észre a dolgokat a pályán, mint mások."
"Hamarabb vettem észre a dolgokat a pályán, mint mások."
Fotó: goal.com

"Hamarabb vettem észre a dolgokat a pályán, mint mások."

Jaeger ÁkosJaeger Ákos
2014/11/12 20:00

A GOAL.com című weboldal szavazást tartott az olvasói között, hogy ki kerüljön be elsőként az oldal Hírességek Csarnokába. Az internetezők messze legtöbbje Zinedine Zidane-t, a Real Madrid és a francia válogatott korábbi játékosát választották.

Zidane az első, aki bekerült a GOAL Hírességek Csarnokába, azt követően, hogy több mint 100 ezer olvasó szavazott rá.

A Castilla jelenlegi edzője  a Real Madrid edzőközpontjában vette át a díjat és a GOAL újságírójának elárulta, képessége abban rejlett, hogy ösztönösen mindig egy lépéssel a védők előtt járt.

„Ösztönből játszottam” - mondta Zidane. „Keményen dolgoztam, hogy továbbfejlesszem ezt a képességem, de lényegében minden a fejemben volt. Mindig is az ösztönből való játék volt a legfőbb tulajdonságom. Hamarabb vettem észre a dolgokat a pályán, mint mások. Gyorsabban, mint ahogy a védő megértette volna őket.”

Zidane a 2006-os világbajnokságot követően vonult vissza, 34 évesen. Arra a kérdésre, hogy miért nem játszott tovább, esetleg egy kicsit hátrább vont szerepkörben, hogy meghosszabbítsa a pályafutását, ezt a választ adta: „Talán tudtam volna hátrább játszani, de mindig az utolsó passz volt az erősségem, így jobb, ha közel vagy az ellenfél kapujához. Úgy gondolom, támadásban sokkal hatékonyabb voltam.”

„Imádtam gólhelyzeteket teremteni, ott lenni a tizenhatos környékén. Ez volt a feladatom. Mindig jobban szerettem gólhelyzetet kialakítani, mint betalálni.”

A legfontosabb eleme Zidane örökségének az az elegancia és az a könnyedség, amivel át tudott siklani az ellenfél védői között, de bevallottan erre sohasem figyelt.

„Tisztában voltam ezzel, de sosem koncentráltam az esztétikumra. Annak ellenére, hogy jó volt nézni a játékomat, a legfontosabb dolog, hogy eredményes voltam a pályán.”

„Igaz, hogy nem voltam nagy góllövő, sokkal több gólt készítettem elő, mint amennyit szereztem. Mindig erre a hatékonyságomra akartam koncentrálni.”

Ez a hatékonyság világ- és Európa-bajnoki címhez segítette a francia válogatottat, valamint számos trófeához a Juventust és a Real Madridot is 2006-os visszavonulása előtt.

Hozzászólások