Nemzetközi foci - Haaland és Ödegaard elhozhatja a norvég aranygenerációt?
Haaland és Ödegaard elhozhatja a norvég aranygenerációt?
Fotó: Europress/AFP

Haaland és Ödegaard elhozhatja a norvég aranygenerációt?

Sergő Z. AndrásSergő Z. András
2020/09/21 10:59
Egyre több a szupertehetséges futballtini, akik ismét naggyá tehetik az ezredfordulón fényesebben csillogó norvég focit. De vajon lesz-e a most feltörekvőkből sikercsapat, vagy ez még csak a fény az alagút végén?

1998. június 23-án Bebeto talált be a norvég kapuba a marseille-i Stade Velodrome-ban, majd alig 5 perccel később az utolsó 10 percben Toré André Flo és Kjetil Rekdal góljával fordítottak a norvégok. Megverve ezzel a címvédő brazilokat és bejutva a franciaországi vb legjobb 16 csapata közé. Az itt elért 15. hely az északiak legjobb eredménye volt az 1938-as – szintén franciaországi – vb után. A norvég aranygeneráció ezzel elérte csúcspontját.

22 évvel később nem sok maradt ebből a dicsőségből. A kétezres Eb óta a válogatott nem jutott ki semmilyen tornára, mint nyilván ismeretes, 2016-ban éppen a mieink állták útjukat. Klubszinten sem más a helyzet: a rekordbajnok Rosenborg BK korábban rendszeres BL-csoport résztvevő volt, ma már néhány évente ők vagy a váltó norvég bajnok Molde Európa-liga csoportba jut. (Ez idén biztosan meg fog történni, hiszen újabb magyar párhuzam, hogy a Molde a Ferencvárossal játszik BL play-offot, így mindkét csapat játszani fog valamelyik kupában az ősszel.)

Hogy mik okozzák a visszaesést? Általános trend a modern futballban, hogy a kisebb országokat beárnyékolják a nagyobb ligák Európában. Másrészt a norvég klubfutball sem tartotta úgy a lépést, mint korábban. Mindezek ellenére Jonas Giaever norvég újságíró már 2016-ban azt írta a The Guardianben: látszik már a fény az alagút végén. Az ok bizakodásra nem volt más, mint egy új, tehetséges generáció megjelenése, mindenekelőtt Erling Haaland és Martin Ödegaard megjelenésével.

Haaland, Berge és Evjen: a norvég tehetségek új mélységei

A korábban Salzburgban tündöklő Erling Haalandot 2020 elején 20 millió euróért megvette a Borussia Dortmund, ahol folytatta menetelését a még mindig csak 19 éves csatár. Haaland 2019-ben került Ausztriába, előtte két éven át a Molde játékos volt, és 8 millió eurós eladási árával minden idők harmadik legnagyobb igazolását hajtotta végre norvég csapat. (Az ezredforduló generációjára jellemző, hogy annak egyik alapemberét, John Carew-t már 20 évvel ezelőtt 8,5 millió euróért adta el a Rosenborg az akkor BL-döntőt játszó Valenciának. Haaland azóta a Transfermarkt szerint 80 millió eurós piaci értékkel bír, ugyanúgy, a Real Sociedad fiatal tehetsége, Martin Ödegaard, akit a Real Madrid adott kölcsönbe, 45 millió.

Minden idők 10 legdrágább igazolása norvég klubbólMinden idők 10 legdrágább igazolása norvég klubbólFotó: Transfermarkt

A két fiatal tehetségének kulcsa, hogy korán elmentek külföldre, és saját klubjuk meghatározó játékosai tudtak lenni egy magasabb szinten. Hozzájuk hasonló a középpályás Sander Berge, aki három évet töltött el a belga RKC Genknél, és a liga legértékesebb játékosa lett, majd januárban 24 millióért vette meg a Sheffield United – drágábban tehát, mint amennyiért Haaland ment Dortmundba!

Érdemes még talán megemlíteni a majd' kétméteres középhátvéd Kristofer Ajent, akit 18 évesen vett meg a skót Celtic, ahol egyre inkább alapemberré vált, nem is csoda, hogy tavasszal érdeklődött iránta a Tottenham és az AC Milan. De rajtuk kívül is több játékos játszik a belga bajnokságban, az Olympiacosban vagy a Trabzonsporban.


Lagerbäck lehet a siker záloga

2017 februárjában a Norvég Labdarúgó-szövetség (NFF) a svéd Lars Lagerbäcket nevezte ki szövetségi kapitánynak. A 71 éves szakember korábban sikereket ért már el a svéd és az izlandi válogatottal is. Noha a tehetségek beépítése nem zökkenőmentes, látszanak a fejlődés jelei.

Norvégia korábban szép lassan eltávolodott a hagyományos, angol alapokon nyugvó „kick and run” stílustól, ez pedig 1993-ban egészen a FIFA világranglista második helyére vitte őket. „A norvég játékosok mindig is megjelentek a nemzetközi porondon, idővel azonban más országok is utolérték minket” – nyilatkozta 2016-ban, egy németek elleni válogatott mérkőzés előtt a Tagesspiegelnek Per Ciljan Skjelbred, aki akkor a Hertha Berlin játékosa volt.

„A felzárkózás akkor kezdődött meg, amikor a fiatal játékosok elkezdtek műfüvön játszani. Javult a technikájuk, mert így már többet tudtak labdával edzeni. Amikor én voltam fiatal, még fél évet fociztunk, fél évet kézilabdáztunk fedett pályán. Ez mára megváltozott. Rengeteg műfüves pálya lett, és fejlődtek a teremben edzés lehetőségei is, amivel bármikor élhetünk, nem számít, tél van vagy nyár.”

Lagerbäck megérkezése után szép lassan elkezdett emelkedni a norvég válogatott színvonala. 2018 eleje óta három év alatt 22 meccsből összesen hármat veszítettek el. Ebből az egyik a Nemzetek Ligája új évadának első találkozója Ausztria ellen, amely sorozatot minden Eb-pótselejtezős csapata valószínűleg felkészülési meccsnek tekint.

Lars Lagerbäck Izland után Norvégiával is sikert aratna Európa-bajnokságon.Lars Lagerbäck Izland után Norvégiával is sikert aratna Európa-bajnokságon.Fotó: Europress/AFP

Norvégia ugyanis október 6-án a magyarokhoz hasonlóan Eb-pótselejtezőt játszik a papíron erősebb Szerbia ellen (világranglista 31 vs 44), viszont odahaza. Ez és az esetleg ezt követő második selejtezőmeccs Skócia vagy Izrael ellen ismét kijuthattatja Haalandékat egy világversenyre 20, illetve a járvány miatt 21 év után.


Aranygeneráció? Korai volna még ezt mondani.

Általánosan talán mégsem mondható el, hogy a norvég futball szintet lépett volna. Két, európai szinten klasszisnak számító játékos még tűnhet véletlen egybeesésnek – állítja a Transfermarknak nyilatkozó szakértő.

„Egy aranygenerációnál fontos a kiegyensúlyozottság, a homogenitás, nem fókuszálhat csak a támadásra. Az ország nincs elárasztva jó védővel, belső védő pozícióban is egyedül Östigard jegyzett nemzetközi szinten.”

Ödegaard, Berge, Östigard és Haaland – egy közös biztos van bennük: Nagyon fiatalon hagyták el az országot. A norvég klubok gyakran 17 évesen beteszik a felnőtt csapatba, és a legjobb játékosokat 1-2 éven belül eladják nagyobb kluboknak. Az ok elsősorban természetesen pénzügyi. Nincs lehetőség jó idegenlégiósokat venni, ezért aztán a legjobbak könnyebben mennek külföldre.

Egészen különleges módon építették fel a Salzburg 19 éves gólvágóját | Eurosport

Ebben az idényben 13 mérkőzésen 20 gólnál jár, a Bajnokok Ligájában pedig történelmet írt azzal, hogy első három találkozóján hatszor talált be az ellenfelek kapujába. Erling Braut Haalandtól már most tartanak az ellenfél edzői, és joggal: hétről hétre bizonyítja, hogy nagy jövő előtt állhat az európai labdarúgásban.

Ez persze jó a norvég válogatottnak, a játékosoknak viszont némileg kényszer, hogy nincsen nemzetközileg jegyzett edzőjük. Norvég csapatból nem lehet messzire jutni. Ole Gunnar Solskjaer a kivétel. A Manchester United előtt három éven át a Molde FK vezetőedzője volt, ahol korábban ő maga is játszott.

„A képlet egyszerű” – mondja a Transfermarkt szakértője. „Ha a norvég szövetség meg tudja emelni a pénzügyi színvonalát, a klubok 1-2 évvel tovább tudják tartani legértékesebb játékosaikat. Ha ez nemcsak a Rosenborgnak és a Moldénak fog sikerülni, akkor lesz esély az elmozdulásra.”

via Transfermarkt

Hozzászólások