Nemzetközi foci - Játékosként nem ment, edzőként sikerülhet: Skóciában szerezhet végre bajnoki címet a Liverpool legendája
Játékosként nem ment, edzőként sikerülhet: Skóciában szerezhet végre bajnoki címet a Liverpool legendája
Fotó: Europress/AFP

Játékosként nem ment, edzőként sikerülhet: Skóciában szerezhet végre bajnoki címet a Liverpool legendája

Szabó BenceSzabó Bence
2020/12/27 12:00
Steven Gerrard egész játékoskarrierjét a bajnoki cím megnyerése nélkül húzta le Liverpoolban, edzőként azonban most a győzelemre 10 éve váró Rangerst vezetheti a trófea megnyeréséhez. 

Ha karácsonyi fociról van szó, elsőként egyértelműen az angol Premier League juthat eszünkbe. Nem véletlenül, hiszen míg a kontinens más topbajnokságai az év ezen szakában szünetelnek, Angliában komoly hagyomány van mérkőzést rendezni az ünnepek alatt. 

A szokás azonban nem csak itt él a Brit-szigeteken, Skóciában ugyanúgy zajlik a futballélet karácsony másnapján. Persze a skót foci az elmúlt évtizedekben sokat vesztett a renoméjából, kevesebb figyelmet is szentelünk neki. Ám ha valamikor, az ünnepi időszakban mindenképpen érdemes kitekintenünk az ottani helyzetre, már csak azért is, mert olyan dolog van kilátásban, amire nagyon régen nem volt példa.

Miért futballoznak karácsonykor az angolok, ha minden más bajnokság szünetel ilyenkor? | Eurosport

Mint minden évben, idén is megrendezik az angol labdarúgó-bajnokság szokásos karácsonyi fordulóját, amely rendszerint a szezon legzsúfoltabb időszaka a szigetországban. Ma már fontmilliós üzletről beszélünk a Boxing Day kapcsán, azonban a karácsonyi időszakra időzített mérkőzéseknek sok száz évre visszatekintő hagyománya van a brit kultúrában.

Tegnap, december 26-án a Glasgow Rangers 1-0-ra győzte le a Hiberniant a hagyományos Boxing Day-en rendezett mérkőzésen. Az eredmény önmagában aligha meglepő, amihez vezetett viszont, az annál inkább: 20 lejátszott mérkőzést követően a Rangers veretlenül, mindössze két döntetlent játszva vezeti a skót élvonalat. Előnyük pillanatnyilag tetemes 16 pont a (3 meccsel kevesebbet játszó) Celticcel szemben. A glasgowi kékek ezzel egy évtizede nem látott eredmény küszöbén állnak. 

A Rangers ugyanis utoljára pont tíz éve, a 2010-11-es idény végén tudta megnyerni a bajnokságot. A következő idény végén a csapatot csődeljárás miatt a negyedosztályba száműzték, ahonnan 4 év alatt küzdötte magát vissza az élvonalba. A Celticnek ezóta nem akadt riválisa a bajnoki címért zajló küzdelemben, a nagy rivális zsinórban kilencszer szerezte meg az első helyet, a Rangers visszatérése utáni években is magabiztosan gyűjtve be a trófeát. A dolgok azonban az utóbbi években már változóban voltak.

2018 nyarán ugyanis új edző érkezett a glasgowi kékekhez, méghozzá a Liverpool nem sokkal korábban visszavonult legendája, Steven Gerrard személyében. A játékosként zseniális középpályás első felnőtt edzői munkáját kapta Glasgowban, de rutintalansága nem jelentett akadályt. Vezetésével az előző két idényben a Rangers újra stabil második erő lett a bajnokságban a Celtic mögött, tavaly pedig az év első felében a bajnokság megnyerése sem tűnt lehetetlennek. Gerrard szerint ezek az évek a fokozatos előrelépésről szóltak:

"Az első idényben az volt a cél, hogy visszaszerezzük az önbecsülésünket és a tiszteletet. Korábban a csapat beleszaladt néhány komoly vereségbe, ami fájt a szurkolóknak és a játékosoknak is."

rangers-gerrard.jpgFotó: Europress/AFP

"Újra mosolyra bírtuk a szurkolókat, hisznek bennünk. Mutattunk előrelépést az első évben, majd a másodikban bizonyítottuk, hogy kihívók lehetünk. Most az a feladat, hogy kiderítsük: vajon végig ott tudunk lenni és nem elfogyni fél év után? Vajon a bajnokság végén is kihívók lehetünk?"

Persze erre a kérdésre december végén nem lehet egyértelmű választ adni, a Rangers azonban nagyon jó úton halad. A csapat csak a hónap közepén szenvedte el első vereségét az idényben (a Skót Ligakupában), az Európa Ligában is veretlenül tudta le a csoportkört és ott lesz a legjobb 32 csapat között. A legfontosabb azonban nyilvánvalóan a bajnoki cím megnyerése lenne, a csapatnak éppúgy, mint Gerrard számára.

Nem csak a Rangers vár ugyanis hosszú ideje egy bajnoki aranyra. Hiszen Gerrard, aki játékoskarrierje szinte teljes egészét Liverpoolban töltötte, sosem nyerte meg a Premier League-et a csapatával. Ehhez legközelebb a 2013-14-es idényben kerültek, amikor épp Gerrard emlékezetes elcsúszása a Chelsea elleni bajnokin döntötte romba a bajnoki álmokat. A Liverpool azóta ugyan az előző idény végén közel 30 év szünetet követően végre elhódította a trófeát, Gerradnak azonban a mai napig személyes motivációt jelentenek a történtek:

"Egyértelműen motiváció számomra. Ami történt az ottani karrierem vége felé és ahogy megtörtént, az a mélypontot jelentette számomra. A tény, hogy azóta nyerni tudtak - ami nagy öröm számomra - persze segít feldolgozni, de személyes oldalról nézve egy edzőként szerzett bajnoki cím is egyértelműen jót tenne nekem ebből a szempontból."

Gerrard szerint bármennyit lépett előre irányításával a csapat, végső soron csak a trófeákkal lesz sikeres a munkája:

"Ez a klub a sikerre épült. Ez egy régi, tradicionális nagycsapat, ahol komoly elvárás van trófeákat szerezni. Az előrelépés nem elég. A jó statisztikák önmagukban kevesek. Szállítani kell a trófeákat, ilyen egyszerű."

via részben Goal

Hozzászólások