Nemzetközi foci - Folytassa, Puhl Sándor!
Folytassa, Puhl Sándor!
Fotó: Europress/Getty

Folytassa, Puhl Sándor!


2014/08/22 08:21

Bár nem mondhatjuk, hogy a korrupciós ügyek sokasága által körbelengett FIFA mintaszervezet lenne a sportági szakszövetségek között, kétségtelen, hogy az utóbbi időszakban több értelmes javaslat is meghallgatásra talált a Blatter-adminisztrációnál. Az idei vb-n a sorfalat távol tartó spray vagy a gólvonal technológia bevezetése kifejezetten értelmes és előremutató újításnak számított. Ebbe a sorba illeszkedhet a bírók korreformja is, amely a német Bild információja szerint hamarosan terítékre kerülhet.

A FIFA játékvezetői bizottsága ugyanis nem volt elégedett a brazíliai világbajnokságon tevékenykedő bírókkal és ez könnyen lehet, hogy a korábban bevezetett korlimit eltörléséhez vezet majd. Szakemberek vélekedése szerint a fiatal bírók teljesítménye nem volt meggyőző a tornán, így lehet, hogy a szakma tapasztalt legjobbjait nem szabad csupán születési évszámuk miatt kizárni a világbajnoki keretből. Jelenleg a nemzetközi mérkőzéseket (és a magyar bajnokikon is) tekintve 45 év a bírói korhatár (a Bundesligában viszont 47 év a limit), ami azért is érdekes, mert az NBA-ben éppen a minap vonult vissza 74 éves korában a majd négy évtizede sípoló Dick Bavetta.

A kérdést állítólag a jövő hónapban sorra kerülő értekezletén taglalja majd a FIFA vezetése. Ha a korhatár valóban eltörlésre kerül, a most 59 éves, egykoron a világ legjobb játékvezetőjének megválasztott, a '94-es vb-döntőt vezető - nem mellesleg 2000-ben a FIFA szabályozása miatt is visszavonuló - Puhl Sándor is elgondolkozhat az újrakezdésen. Nem is beszélve a legismertebb német fogorvosról, Markus Merkről, aki 2007-ben szintén 45 évesen volt kénytelen - a korlimit ellen hevesen prüszkölve - befejezni aktív játékvezetői karrierjét...

Hozzászólások