Foci VB - VB TIPPEK: Löwnek kijár egy győzelem
VB TIPPEK: Löwnek kijár egy győzelem
Löw szerintem júliusban is ünnepelhet (Fotó: Europress/Getty)

VB TIPPEK: Löwnek kijár egy győzelem

Rév DánielRév Dániel
2014/06/05 12:23

Na de ki nyeri a foci vébét? Egy kérdés, amire még a sportriporter/sportújságíró is nehezen tud válaszolni.

Pláne, ha a szíve is húzza valamerre. A hosszabbitas.hu szerkesztőségében is körbekérdeztünk, így fogant meg a VB TIPPEK sorozat ötlete. Másodikként a "legkisebb zongoracipelő", Rév Dániel válaszol.

Sorozatunk első írója, Vásárhelyi Tamás elsősorban érzelmi szempontból közelítette meg a témakört. Én sok csapatot szeretek, de ha egyet kell mondani, amelyet nem, az a német. Ez nálunk családi szokás, lehet, hogy még onnan származik, amikor nagyapám a helyszínen látott angolok elleni 7-1 után eléggé csalódott volt, hogy 54-ben nem sikerült megnyerni a világbajnokságot, nem tudom. Azóta sok idő eltelt, a németek egy alapvetően szimpatikus nép számomra, bár a legendás precizitásuk és humortalanságuk nehezen levetkőzhető tulajdonság, utóbbi eléggé zavaró tud lenni, de a válogatottjukat nem szeretem.

Viszont az utóbbi években nagyon látványos focit tudnak játszani, ezt meg kell adni nekik. Már a hazai rendezésű vb-n is voltak kiváló meccseik (gondoljunk csak a portugálok elleni bronzcsatára... velük Brazíliában is meg kell majd küzdeni!), amióta pedig Joachim "Jogi" Löw a szövetségi kapitány, a játékkal ritkán volt gond, de a kiugró sikerek nem jönnek. Az igazán fontos pillanat a 2008-as EB-n jött el, amikor Löw a 4-4-2-es rendszerről átállt az azon a tornán elterjedő 4-2-3-1-re a végigszenvedett csoportkör után, és a következő két meccsén hat gólt lőtt a csapat. Igaz, négyet kapott is, de belefért. A döntőt viszont elbukták a spanyolok ellen.

A németek védekezésben is erősek

Négy éve veretlenül megvívott selejtező-sorozat után jött a VB, ahol 75 éve nem látott fiatal kerettel játszottak a németek. És a játszottak szó sokszor volt nagyon indokolt, a hat mérkőzésből háromszor rúgott négy gólt a német együttes. Igaz, már a csoportban a szerbek megfojtották a játékukat, majd az elődöntőben megint a spanyolok, és megint egy 1-0-s vereség következett. De ha a torna legszebb momentumait fel akarjuk idézni, az angolok elleni 4-1, és az argentinok elleni 4-0 mindenképpen eszünkbe jut.

A 2012-es EB-re 100%-os mérleggel jutottak ki, ahogy ugyanilyen mérleggel zárták a csoportkört is, a negyeddöntőben pedig megint négyet rúgtak, ezúttal a görögöknek. Aztán ismét egy dél-európai csapat, ezúttal Olaszország állította meg Löwék menetelését.

Idén Brazíliában ismét egy rendkívül fiatal keret áll a szövetségi kapitány rendelkezésére, amelyben mindössze három 30 év fölötti játékost találunk (a vb-gólrekordra pályázó Klose mellett a cserekapus Weidenfeller, és a csapatkapitány, a 30 éves Lahm), 25 éves, vagy annál fiatalabb játékos viszont 14 van a keretben. 17-en az egyik legerősebb európai bajnokságnak számító Bundesligában edződnek, ahol, ráadásul, az edzőknek van egy olyan szokása, hogy a tehetséges srácokat nagyon fiatalon bedobják a mélyvízbe. Így aztán az olyan játékosok, mint a 20 éves Draxler, a 22 éves Götze, a 24 éves Kroos és Müller, vagy a 25 éves Großkreutz, Hummels, Özil, Boateng és Reus már egyáltalán nem számítanak rutintalannak, sőt. És persze a légiósok se a "cseh 2-ből" jönnek, Arsenal, Chelsea, Real Madrid, Lazio: nem egy rossz névsor.

Özil szerepe kulcsfontosságú a középpályán

Ráadásul a sorsolás se mondható rossznak. A csoportkörben a messze nem 100%-os Cé Ronaldo vezette portugálok mellett ott vannak a Klinsmann által edzett amerikaiak, és az utánpótlás tornákon sikeres, de felnőtt szinten még nem igazán bizonyító ghánaiak. Szerintem ebben a négyesben a németek a legesélyesebbek. Aztán a 16 között jöhet a belga-orosz-koreai-algériai négyes második helyezettje, szerintem az oroszok, ez simának tűnik. A negyeddöntőben szerintem a svájci-francia-bosnyák hármasból jöhet valaki, ezt sem gondolom annyira nehéz feladatnak. Az elődöntőtől persze már nincs könnyű ellenfél, csak hogy egy szép közhely is belekerüljön az írásba, úgyhogy ott már "bármi lehet, háromesélyes mérkőzéseket várok" :).

A németek utoljára 1990-ben tudtak világbajnokságot nyerni, EB-n pedig 18 éve örülhettek igazán. A legutóbbi három világbajnokságon érmesek voltak, mint ahogy a legutóbbi két Európa-bajnokságon is. És valahogy van egy olyan megérzésem, hogy idén most megtörik a "rossz" sorozat. Aminek persze nem örülnék, de ez másodlagos.

A németek győzelmén kívül a belgákat szeretném meglepetéscsapatnak tippelni, de ránézve a sorsolásukra, elég nagy szemétség, hogy ha megnyerik a csoportjukat, megkaphatják a német-portugál-ghánai trió másodikját a 16 között, majd valószínűleg az argentinokat a nyolcban. Szóval ilyen sorsolással mégsem gondolom, hogy a nyolcnál tovább tudnak menni. De nagyon jók, és nagyon fiatalok, és szimpik.

ui: a képek nézegetése közben jutott eszembe, pedig korábban már észrevettem: nagyon jól néz ki ez a piros-fekete csíkos mez. Csak úgy mondom.

Hozzászólások