Foci VB - VB TIPPEK: Italia per sempre
VB TIPPEK: Italia per sempre
Fotó: Europress/AFP

VB TIPPEK: Italia per sempre

Szántó PetraSzántó Petra
2014/06/06 14:26

Na de ki nyeri a foci vébét? Egy kérdés, amire még a sportriporter/sportújságíró is nehezen tud válaszolni.

Pláne, ha a szíve is húzza valamerre. A hosszabbitas.hu szerkesztőségében is körbekérdeztünk, így fogant meg a VB TIPPEK sorozat ötlete. Harmadikként az elfogultnak semmiképp sem nevezhető Szántó Petra válaszol.

A nők sosem tudnak dönteni. Főleg nem, ha férfiakról van szó. Pláne nem, ha tizenegy pasit kell kiválasztani.

Ám mivel a focihoz különösen értek, most nem lesz nehéz dolgom.

1994 nyarának elején még azt gondoltam, hogy Olaszország azért a világ közepe, mert ott van a Mirabilandia, ami akkoriban a legnagyobb vidámpark volt, amiről álmodni lehetett. Bár már akkor gyanús volt, hogy miért imádom, ahogy egy országnyi azúrkékbe öltözött ember üvöltözve hadonászik egész álló nap, teljesen mindegy mi a téma. De főleg akkor, ha foci.

Hazaérve a nyaralásból megvettem minden sportújságot, hogy megtudjam, ki is az a bizonyos Baggio, akinek a nevét viseli a hátán az összes olasz. Amikor megláttam a tarkóján azt a kis hajfonatot, már tudtam, hogy miért Olaszország a világ közepe. Aztán amikor a szüleim megengedték, hogy fennmaradjak a döntőre, és Roberto Baggio idegesen hanyag mozdulattal fölélőtte azt a tizenegyest, végleg eldőlt, hogy mostantól forzaitalia.

Roberto Baggio

A későbbiekben hasonlóan alaposan átgondolt szakmai indokok alapján lettem igazi azzurra, mivel fiatalkorom meghatározó szerelme volt egy bizonyos Gianluca Zambrotta, egyetemi éveim alatt pedig az albérleti konyhámat díszítette a Gazzettából kivágott kétoldalas Dolce & Gabbana hirdetés, naná hogy öt darab olajos testű olasz válogatott játékost ábrázolva, természetesen egy szál alsógatyában.

Az olasz válogatottat előszeretettel írja le mindig mindenki, mondván gólszerzésre képtelen, színészkedő, zseléreklám banda, de azért az elmúlt húsz évben csak játszottak két Eb-döntőt, egy vb-döntőt, ja és nyertek is egy világbajnokságot. Plusz, most a négy évvel ezelőtti blamát is mindenképpen orvosolni kell, különben elapad a mozzarella termelés odahaza. Szóval hatalmas a motiváció és az igény arra a trófeára, ami nem is elérhetetlen. Megmondom miért.

Cesare Prandelli személyében félelmetesen nagy stratéga irányítja a srácokat. Buffon ötödik vébéjére készül, nála senki nem tudja jobban irányítani a védelmet. A védelmet, ami összeszokott Juvés belső védőire épül: Bonuccira és Chiellinire. Na de a középpálya még ütősebb, hiszen De Rossi világklasszis védekező középpályás, a rutinos és halálpontos Pirlo mellett pedig a fiatal Verratti is képes jól szervezni a játékot. (Marchisio pedig szimplán jól néz ki.) Így elöl remek labdákra számíthat Balotelli, vagy mögötte Candreva. Támadóposzton pedig hatalmas lehetőségekből meríthet Prandelli mester, hiszen a világszinten még nem ismert, de ijesztően jó fiatalok közül berobbanhat Cerci, Immobile vagy Insigne.

Allora, ha Balotelli négy héten át befogja a száját, és csendben teszi a dolgát, akkor ez az Olaszország messze juthat.

Éppen ezért meglátásom szerint Anglia ellen ikszelnek, amit egy egygólos nyögvenyelős győzelem követ Costa Rica ellen, a vízválasztó viszont az Uruguay elleni meccs lesz. Ha második helyen mennek tovább, már végigverik Brazíliát, Spanyolországot, Hollandiát és világbajnokok lesznek...

Na jó, lehet, hogy mégse értek annyira a focihoz. Inkább iszom egy Camparit és várom a Gazzetta újabb félmeztelen hirdetéseit.

Végülis az sem rossz.

Forza Azzurri!

 

Hozzászólások